• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:14

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak se zakresluje hromosvod do plán elektroinstalace rodinného domu?

Started by student123, 30.05.2012, 22:02

previous topic - next topic

Pavel Horský

..............a jak to tu tak pročítám, tak si říkám......"je to student, nebo se za něj schovává nějaký začínající projektant?"  Ale vždyť ono je to vlastně naprosto jedno. Je to už hezká řádka let, co jsem začal nesměle pronikat do tajů elektrotechniky a ta si mě postupem času tak získala, že se z ní stal s povoláním navzájem dobrý koníček. Postupně jsem se vyvíjel, dělal jsem v elektroúdržbě na šachtě, pak jezdil po stavbách, mistroval mladším kolegů..........a když jsem viděl, že jsem vlastně dlouho neviděl líbivou projektovou dokumentaci, rozhodl jsem se mé montážní zkušenosti přenášet na papíry různých formátů. Právě v začátcích mého projektování mi pomohlo dost kolegů...............můj VELKÝ učitel Petr Doležal mě zasvětil do tajů AutoCADu, a další VELCÍ učitelé (Honza Hájek, Dalibor Šalanský, Milan Kaucký, Honza Štěpán, Jarda Kořínek..........prominou ti, na které jsem zapomněl  :D )..........a těchto si budu vždy vážit pro jejich ochotu a otevřenost.
Proto vše, co jsem výše napsal si říkám, že je vlastně mou povinností, pomoci druhým, kteří mají zájem se něco dozvědět ve svém rozjezdu v oboru.

Proto píši: kolego studente, zde je můj email ( horac@podborany.cz ) Na ten se mi ozvěte a já vám něco málo přepošlu a vysvětlím. 
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Václav 3

to kol. Horský:

Slova velkého muže, máte u mě zase jeden bodík v šuplíku, až já je budu časem rozdávat, tak mi to bude trvat celý den.

citace: "je to student, nebo se zaněj schovává nějaký začínající projektant?"

Tady je jádro pudla přesně vystižené. Po studiích většinou každý umí jenom něco, kolik toho umí je dáno tím, jak moc se chtěl učit, jaké měl kantory a specializaci a i ti nejlepší studenti se stanou hotovými odborníky teprve časem až si to ošahají a vyzkouší v praxi. Někdo se jím nestane nikdy, což bohužel platí nejen v elektrotechnice, bohužel znám i např. lékaře, ke kterým bych nedal léčit ani psa, kterého chci nechat utratit, proč ho trápit...

Ján Garaj

Neviem, ako ďaleko som bol od pravdy, ak pán student napíše:  "je to pro někoho z vyšších míst". Čo sa dá ku tomu dodať. Ak je student, nie je to vôbec hanba a ani najmenej by som ho takto neposudzoval, ak by napísal hneď na začiatku pravdu a nerobil si z nás, opäť napíšem šprťouchlata. Na to netreba žiadnu vešteckú kouli. Aj pán IBL sa spočiatku choval všeliako len nie celkom pravdivo, ale to už máme dávno za sebou. Pán Horský sa zachoval ako najlepší profesionál. Poskytne radu osobne, ak chce poskytnúť, niet ku tomu čo dodať. Bodíky dávať neviem ale aspoň ho takto pochválim.

student123

Nejsem začínající projektant ale student, který hledá radu u lidí (kolegů) co už mají něco za sebou.I kdybych byl "začínající projektant"-což nejsem (nebylo by to zase až tak špatný). Nechápu kde se ve vás bere takový odpor pomoct budoucímu kolegovi. Neříkejte že z vás nikdo nikdy když jste začínali nešli za někým kdo už vám poradil.Každý snad začínal i vy.

Ján Garaj

Ani v najmenšom neodsudzujem Vašu prosbu alebo požiadavku o radu. Kolko hlúpostí som urobil aj ja v mladosti, to by sa sem asi nezmestilo. Ale spôsob, akým sa pídite po rozume je mi trochu proti srsti. Som naozaj alergický na "někoho z vyšších míst". Za také osoby by ste sa nemali  skrývať. Pán Horský vám určite poradí. Držím palce. A v budúcnosti, ak môžem poradiť, radšej s pravdou skôr von, než sa my tu do krvi nepohádame. Pravda pán Hruda.

Lukáš Rotrekl

Jeden z profáků na VŠ nám říkal, že hloupý student je ten který se neptá. Nikdo vás ani neodsuzuje za ten dotaz, že se ptáte na něco. Jsou tu kolegové mnohem zkušenější, kteří občas něco řeší s čím se ještě nepotkali a pro někoho to může být banalita.

Spíš, že z vás ty informace padají tak nějak kostrbatě... Kdyby jste řekl: "Zadal mě mistr vypracovat projekt jako ročníkovou práci, je to bydlení někoho z vedení školy, tak to chcu mít pořádně a neumím to, tak se ptám," asi by to vyznělo jinak, než když to takhlepadá jedno po druhým....

Pokud jste z Brna nebo okolí mohu vám zkusit přispět svými vědomostmi i já... (lrotrekl@centrum.cz).

I když v případě hromosvodů je určitě nejlepší se obrátit na p. Hájka... kontakt určitě najdete...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Radek Červený

Quote from: student123 on 02.06.2012, 11:20
Nejsem začínající projektant ale student, který hledá radu u lidí (kolegů) co už mají něco za sebou.I kdybych byl "začínající projektant"-což nejsem (nebylo by to zase až tak špatný). Nechápu kde se ve vás bere takový odpor pomoct budoucímu kolegovi. Neříkejte že z vás nikdo nikdy když jste začínali nešli za někým kdo už vám poradil.Každý snad začínal i vy.

Ten odpor není o tom, že by to byla nectnost jednotlivce. Je to odpor všech, které tato profese živí a kteří si ty informace prostě museli zaplatit, získat, namlet si hubu, aby pochopili, atd. To stojí nemalé úsilí.
Když pak na trhu slyšíte oplzlé řeči typu jste drahý, však to jsou jen dva dráty a vy s tím naděláte a podobně, tak opravdu nikdo nemá chuť vychytávky a zkušenosti křičet do světa.

V tomto pohledu si myslím, že nabídka kolegy Hájka je férová, poskytl vám zdroj k informacím a záleží jen na vás, zda a jak si je nastudujete. Nikdo to dnes za nikoho neudělá.

A ještě jedna rada. Kolega kolegovi rád poradí, ostatně i já jsem dostal spoustu rad od zkušenějších kolegů. Ale tyto rady se prostě nepíšou veřejně na sklo. Využijte proto samostatnou studijní sekci na tomto portále a zaregistrujte se, pak budete mít k informacím mnohem lepší přístup.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

student123

Ano v něčem máte pravdu a souhlasím s vámi, využil jsem zdroj z internetu a je to v pohodě.
Jen se chci zeptat co znamenají zkratky (u hromosvodů) So-svod? Sz-Svod k zavádějící tyči? a Oú nevím poradíte mi prosím

Lukáš Rotrekl

Pravděpodobně
SO - okapová svorka
SZ - svorka zkušební a tyč není zavádějící, ale zaváděcí - v podstatě nahrazuje úhelník
OÚ - ochranný úhelník

Prolistujte si ještě nějaké katalogy hromosvodářského materiálu.

DEHN - asi nejobsáhlejší a nejkvalitnější materiál
V těchto dalších dvou najdete vámi dotazované zkratky...
DT Technic
TREMIS
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Khun Václav

Quote from: Milan Hudec on 31.05.2012, 18:29
A kolik by mělo být?
380 je polovina spodní dovolené tolerance, a pokud nebylo uvedeno "jmenovité napětí", je vše v pořádku.

jasně, ale pokud vím tak všude je psáno 230V/400V... ještě jsem nikde neviděl 230V/380V.... (norm) U nás platilo že kdo ze studentů elektro řekl 220 nebo 380 tak bylo za 5 že nic neumí....

Kdyby toto řekl u závěrečné zkoušky či maturity, nevím nevím jestli by se nesetkal se sníženou známkou, když je to už několik desítek let změněno.

David Hruda

Quote from: Ján Garaj on 02.06.2012, 11:27
.... než sa my tu do krvi nepohádame. Pravda pán Hruda.

Nechtěl jsem, ale když už mne jmenujete, musím reagovat: pane Garaji (pokud se tak jmenujete?), já se s vámi určitě nebudu hádat, protože jste pro mne anonym, který ačkoliv zde popsal stohy obrazovek příspěvky, ještě nebyl schopen /ochoten založit si profil, natož nechat si ověřit identitu a kvalifikaci.
Chodím na toto fórum již několik let, abych se něco dozvěděl, což se díky zdejším skalním přispěvatelům daří (nechci jmenovat, abych na nikoho nezapomněl, ale pány Doležala, Karvánka, Horského a další považuji za takové autority, že při čtení jejich příspěvků vždy pomyslně smekám). Pokud náhodou dokážu i já odpovědět na otázku, činím tak.
Z vašich příspěvků jsem zatím ale nenabyl dojmu, že máte co sdělit, kvalitu pouze válcujete kvantitou. Proto se domnívám, že by bylo lepší, kdybyste se více držel tématu dotazu a přispíval jen k věci.
Tolik můj názor.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Ján Garaj

To či som naozaj Ján Garaj sme si tu už vysvetlovali a ten kto chcel (alebo vedel to je pre vás pán Hruda) si to mohol zistit alebo aj zistil v OŘ Obchodní rejstřík. Ja tu verifikáciu naozaj nemám a len pre to nateraz nemám možnosť ísť do Brna alebo hľadať to niekde inde. Nie je hanbou, priznať sa, že to v mojom veku neviem. K ostatnému by som písal od veci, tak ako tentoraz aj Vy. Ospravedlňujem sa vám, že som si dovolil vás spomenúť, ale Vy ste ma na to vyzvali. Už nebudem. 

Milan Illek

Quote from: Khun Václav on 03.06.2012, 17:23
U nás platilo že kdo ze studentů elektro řekl 220 nebo 380 tak bylo za 5 že nic neumí....
Kdyby toto řekl u závěrečné zkoušky či maturity, nevím nevím jestli by se nesetkal se sníženou známkou, když je to už několik desítek let změněno.

Pro zajímavost:  A jaké vás učili napětí zdrojů (transf., generátor)?