• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohou vést do jedné rozvodnice okruhy hliníkové i měděné ?

Started by Jiří Salz, 06.06.2012, 21:51

previous topic - next topic

Když přijdete k instalci v bytě, kde si nechal majitel v síti TN-C přidat dvě zásuvky v jedné z místností, tedy doplnit jeden ze stávajících okruhů, tak..

odmítnete provést revizi s tím že musí připravit nový kabel od rozvadče a nasadit proudový chránič  30mA
1 (7.7%)
provedete všechny revizní úkony a bez problémů to zrevidujete.
12 (92.3%)
Necháte zrekonstruovat celý byt.
0 (0%)

Total Members Voted: 13

Jiří Salz

Mohou vést do jedné rozvodnice některé okruhy ve starém dvoužilovém hliníku a některé  rekonstruované obvody ve třížilové mědi?

Daniel Reiský

Quote from: Jiří Salz on 06.06.2012, 21:51
Mohou vést do jedné rozvodnice některé okruhy ve starém dvoužilovém hliníku a některé  rekonstruované obvody ve třížilové mědi?

Do rozvodnice vést mohou, ale...

je třeba si nejdříve odpovědět na základní otázky:
1. kam a jak budou zapojeny Al vodiče? Na jističe, pojistky?
2. Cu vodiče předpokládám budou zapojeny na jističe a přes proudový chránič. Ale na dvoužilový rozvod v AL proudový chránič nezapojíte, resp. bude stále vybavovat. Co s tím? Necháte v TN-C bez chrániče?
Ve Vaší rozvodnici se bude stýkat soustava TN-C, TN-S a částečně na přívodu zřejmě TN-C-S. Přívod je také předpokládám v AL, ale je nutné uvažovat o průřezu - dnes AL nejméně 16mm2. Tedy kabel AYKY 4Bx16, nebo lépe AYKY 4Bx25. Myslím, že nejlepší cesta, je za projektantem, elektrikářem, revizákem a máte vystaráno. Výroba rozváděčů, kombinovaní různých soustav a průřezů, atd, není práce pro amatéra - vyhrazené elektrické zařízení. Proto moc odpovědí nečekejte. Také obecně není vhodné zapojovat do stejných svorek vodiče AL a CU - elektrochemická koroze. Není to tak jednoduché, jak se v hospodě u piva zdá. Každý ke svému ... (norm) >:(

Michal Slabý

Nevím, proč si každý myslí od dob pořadu Dr. Podlahy "Udělej si sám", že i elektrická instalace je pro šikovné domácí kutily. Nevím, kde pan Salz pracuje, ale asi by se mu také nelíbylo, kdyby se do jeho oboru montovali všemožní kutilové.
Co se týká zapojení domácí rozvodnice v popisovaném stavu, tak je to věc pro zkušeného elektrikáře, už jen z toho důvodu, že se může Al vodič manipulací zlomit a pak by se musel nastavit. Ono se může zdát, že zapojení pár drátů do jističů je sranda. Může to tak být, ale když se něco nepovede, tak je celý objekt bez proudu a čas letí, působí nervozita a dělají se chyby.
Nechte si prosím váš rozvaděč zapojit od odborníka, těch pár korun, za ten klid určitě stojí.
Revize E1B

Jiří Salz

Elektrikář opravuje vedení k elektrickému sporáku a současně i vedení k jedné zásuvce v kuchyni mé matky. Ostatní instalace zůstává původní, včetně jističů bez proudových chráničů a hlavního vedení. Zajímalo mne,  jestli je kombinace hliníkových a měděných obvodů v jedné rozvodnic v pořádku. Neměla být přidána další rozvodnice na opravené rozvody_
  Neřekl jsem, že to dělám sám!
A proč Vy si myslíte, že každý, kdo položí diskusní otázku, je elektrikářský kutil? Já osobně čím víc o daném oboru vím, tím víc si odborníků vážím.

Jaroslav Hasala

Celkem běžně se dělají takové polo-rekonstrukce, kdy část okruhů zůstane původních.
Typicky v panelácích, při rekonstruci bytového jádra.
Z hlediska legislativy je to poněkud problematické, nicméně mělo by to být průchozí revizí.
Záleží tedy také na přístupu revizního technika, doporučoval bych s ním konkrétní řešení konzultovat předem.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Zdenek Rajmont

Quote from: Jiří Salz on 07.06.2012, 13:42
A proč Vy si myslíte, že každý, kdo položí diskusní otázku, je elektrikářský kutil? Já osobně čím víc o daném oboru vím, tím víc si odborníků vážím.

Souhlasím s Vámi, rada "pozvi si odborníka" mne také vytáčí do ruda.
Nicméně k původní otázce - můžete.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Jiří_Hrubý

Ona je taková odpověď někdy namístě, ale taky se mi nelíbí, když je to hned první reakce. Když vezmu příklad od jinud, nedavno sem řešil svařování mědi TIG, zeptal sem se na fóru o svářování a kupodivu, žádná reakce typu "pozvi si svářeče", ale konstruktivní rada.
Ono je to asi tak, když už se tady někdo zeptá, je vidět - posouditelné podle projevu - jestli má smysl se s ním dál bavit či ne.
Ten, kdo chce udělat vražedný elektrobastl, ten se tu ptát nebude a udělá ho.
Ten kdo se tu zeptá a dostane jen odpověď je to VTZ, pozvěte si odborníka, pravděpodobně taky, protože odborník (ano, i jeho rada) něco stojí.
Ten, kdo dostane rozumnou odpověď, se možná zamyslí nad tím,  že se jedná přeci jen o složitější záležitost a dál se v tom vrtat nebude a odborníka pozve.
No a nakonec se sem může přijít zeptat člověk, který se o věc zajímá na hypotetické úrovni a jen si ověřuje správnost toho co vidí, což je tenhle případ.
A pokud jde o prozrazení know-how, to je v tomhle oboru především ve schopnosti praktické aplikace teoretických znalostí a v rukou a to se zodpovězením otázky v rozumné míře prostě ukrást nedá...
A teď mne kamenujte...

Daniel Reiský

Quote from: Jiří_Hrubý on 07.06.2012, 20:49
Ona je taková odpověď někdy namístě, ale taky se mi nelíbí, když je to hned první reakce.

Hned první reakce to není. Výčtem některých zásadních problémů jsem chtěl poukázat, že to není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Odpověď typu: Může ... apod. jsou sice naprosto pravdivé, ale už vůbec nic neříkající. Mě zase tyto vytáčejí doběla, jak nastínil kolega Rajmont u odpovědí Pozvěte si elektrikáře. Je o to přístupu k věci samé a odpovědnosti. Taky se neptám plynaře, jak napojit plynový bojler atd. Když se zeptám, jsem za idiota. Toť má reakce na VTZ. Je zřejmé, že alespoň někoho, tedy ty rozumnější to donutí přemýšlet. Ovšem lidem typu brouk pytlík, kteří umí všechno - a zdá se, že je jich čím dál tím víc, jak všechno, včetně služeb zdražuje, můžete říkat co chcete, stejně to udělají nejlíp a zadarmo a hlavně sami.  :-[ 

Zdenek Hejčl

Ano i další věci s tím související. Koupím si kabel v bau za 26.- přece nedám vydělat tomu šejdíři elektrikářskému...
Který ho nakoupí za cenu nižší a prodá za cenu nižší než je v bau....
Pravda podporuji, pokud mohu svoje kamarády kteří podnikají, vím o co jde. Zajedu do autoservisu k němu, na výměnu pneu i když bych v místě našel jiného s cenou stejnou...
Mám to při cestě a poklábosíme... (beach)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Milan Hudec

Quote from: Jiří_Hrubý on 07.06.2012, 20:49
A pokud jde o prozrazení know-how, to je v tomhle oboru především ve schopnosti praktické aplikace teoretických znalostí a v rukou a to se zodpovězením otázky v rozumné míře prostě ukrást nedá...
A teď mne kamenujte...

Není třeba kamenovat, napsal jste to vyváženě, při pročítání starých diskuzí je patrno, jak zdejší fórum částečně vyformovalo i myšlení těch top odborníků, kteří sem píší.

Bylo by ovšem velice zábavné, kdyby každý tazatel musel dodat krátké video, jak jeho manželka plave, a dle tohoto by dostal přesnější či obecnější odpověd :)

Ižák Ctibor

p.Daniel Reiský.
Prečo si myslíte, že ak sa opýtate plynára na spôsob pripojenia kotla, budete za blbca.Ja si skôr myslím, že ak sa neopýtate, ostanete v tomto smere b....! Pokiaľ sa opýtam akého-koľvek odborníka na niečo , môžu nastať niekoľko situácií.
1, Snaží sa mi to vysvetliť, i za cenu straty času.
2, Nevysvetlí mi nič, lebo sa bojí, že by som si to spravil sám a on by si potom nezarobil.
3, Snaží sa mi dať na javo , že sa o to nemám ani zaujímať, lebo je i VTZ a tam sa nemám čo hrabať.
4, Snaží sa mi dať inteligentne na javo, že som blbí.
Za seba môžem povedať, že mňa zaujíma tak elektrika, ako plyn, kúrenie, stavebníctvo a iné odbory.
Dovoľujem si tvrdiť, že len preto že som sa podľa možnosti vždy pýtal , niečo viem z rôznych odborov. Ak sa niekto niečo opýta ,nemusí to znamenať, že to chce robiť. Môže mu to rozšíriť obzor vedomostí .
Mimo to, po 46 ročnej praxi na zariadení vn a vvn si uvedomujem, že mám v samotnom mojom odbore až také veľké medzery, že sa to mnohokrát hanbím priznať a preto i za cenu, že sa mi občas dostane posmešná odpoveď, stále sa snažím pýtať. Je to podľa mňa prirodzené, lebo ak si niekto myslí, že , čo i len v jednom odbore vie všetko, tak to je prinajmenšom chválenkár. 
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Jiří_Hrubý

To kol. Reiský: Ano, vaše nerakce nebyla v tomto smyslu. Napsal jsem to zobecněné po shlédnutí více vláken tohoto fóra, takže se omlouvám, pokud to vyznělo jako narážka na vaši odpověď, kterážto je obsáhlá a vyčerpávající, pro tazatele dostatečná. Zároveň obsahuje i správné upozornění na konci.

To kol. Hudec: Ano, podle stylu a podle střihu plavek se dá velmi přesně a sofistikovaně zodpovědět i náročný dotaz, u velmi náročných dotazů a hezkých manželek mohou tyto (plavky), komplexní úsudek narušovat a proto budou požadována videa bez nich. :)

Jaroslav Hasala

Jsou případy v naší praxi, které mají více řešení.
Zrovna například kombinace starých TN-C okruhů a nových TN-S v jedné rozvodnici.
Přitom není žádné jednoznačné řešení dané normou.

Řešení mohou být různá - dobrá, lepší, horší, špatná a úplně špatná. Podle mého soudu je vhodné o těchto věcech diskutovat a hledat nejvhodnější řešení.

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Milan Hudec

Quote from: Jaroslav Hasala on 10.06.2012, 09:23
Podle mého soudu je vhodné o těchto věcech diskutovat a hledat nejvhodnější řešení.

No, bavíme se o klasických případech paneláků, tj. 5 až 8 stáv. TN-C + 2či 3 nové okruhy TN-C-S, pro tyto jednoduché případy dle mého názoru bohatě postačí jediná sběrnice, na které budou přehledně prostorově odděleny PEN, PE a N.

Miroš Jan

Quote from: Milan Hudec on 10.06.2012, 11:41
No, bavíme se o klasických případech paneláků, tj. 5 až 8 stáv. TN-C + 2či 3 nové okruhy TN-C-S, pro tyto jednoduché případy dle mého názoru bohatě postačí jediná sběrnice, na které budou přehledně prostorově odděleny PEN, PE a N.

To snad ani ne  (zle)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Milan Hudec

Quote from: Miroš Jan on 10.06.2012, 11:47
To snad ani ne  (zle)

Více sběrnic je Honzo možno použít také, ale ptám se proč v tomto jednoduchém případě, nevidím nijakou technickou či bezpečnostní výhodu.

Miroš Jan

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Milan Hudec

Quote from: Miroš Jan on 10.06.2012, 12:32
Předpokládám použití FI, a sběrnu "N". ;)

Mnohdy se pro nové okruhy použijí tři jističochrániče, či jeden jističochránič a dva jističe a pod. i kdyby se použil jediný PCH, není problém ony tři modré vodiče k němu připojit, třebas za použití nástavce.