• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohou vést do jedné rozvodnice okruhy hliníkové i měděné ?

Started by Jiří Salz, 06.06.2012, 21:51

previous topic - next topic

Když přijdete k instalci v bytě, kde si nechal majitel v síti TN-C přidat dvě zásuvky v jedné z místností, tedy doplnit jeden ze stávajících okruhů, tak..

odmítnete provést revizi s tím že musí připravit nový kabel od rozvadče a nasadit proudový chránič  30mA
1 (7.7%)
provedete všechny revizní úkony a bez problémů to zrevidujete.
12 (92.3%)
Necháte zrekonstruovat celý byt.
0 (0%)

Total Members Voted: 13

Jan Franěk

https://elektrika.cz/data/clanky/zakladni-rozdil-mezi-rekonstrukci-a-opravou-elektrickych-rozvodu

citace z článku: Za opravu elektrického zařízení se rovněž rozumí doplnění stávajících elektrických rozvodů o jednotlivou zásuvku, svítidlo a přemístění elektrického zařízení. Viz též čl. 2.3. zmiňované ČSN 33 1500.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Radim Strycharski

Quote from: Rozvodak on 15.05.2018, 05:23

Přeložka kvůli komodě?  :D

Ano, přesně tak. Zrovna přeložka zásuvky kvůli překážející komodě je plnohodnotná přeložka zásuvky. :D

Maroš Klein

Quote from: Jan Franěk on 15.05.2018, 05:32
Viz též čl. 2.3. zmiňované ČSN 33 1500.

V tom článku 2.3 normy 33 1500 ale nejak nevidím možnosť dovolených zmien v určenom výrobku.

Teraz mám na mysli situáciu, keď sa v jeho znení na opravu, rozšírenie či prekládku vnútri obvodu  TN-C použije bežne dostupný kábel TN-S CYKY3x2,5 s vyhlásením o zhode na vodiče L, N a PE.

Čo s jeho vložením do obvodu (nie na koniec s vytvorením bodu rozdelenia) s pôvodným AYKY 2x4, alebo CYKY2x2,5?
Zmením v mieste pripojenia na začiatku PEN z AYKY na PE a odstránim z kábla funkciu N?
Alebo radšej vytvorím z PENu čistý N bez ochrannej funkcie PE, a preznačím modrý N na konci na modrý?
Alebo preznačím modrou rovno PE a vytvorím z ochranného vodiča pracovný?
Či dokonca vytvorím ich nedovoleným spojením PE+N nový PEN?
Nebudú pritom navyše všetky zmeny v inom ako predpokladanom využití určeného výrobku v rozpore s jeho vyhlásením o zhode?

Mám za to, že na seriózne prípustné zmeny v pôvodných rozvodoch je potrebné rešpektovať pôvodný stav.   
(při opravě se uvádí elektrický rozvod do vyhovujícího stavu vztaženému ke stavu původnímu, vzniklému při uvedení el. zařízení do provozu).

V použití skladových zásob pôvodných materiálov problém nevidím.

------

Na anketovú otázku odpovedať nedokážem, keďže neuznávam možnosť odmietnutia vykonania revízie po prijatí objednávky (Když přijdete k instalci v bytě...)
Vtedy už poznám iba vyhovuje - nevyhovuje.
Predpokladám, že nikto by nechcel stáť v podobnej situácii pred vlastným vyberavým lekárom. ;)

Radim Strycharski

Quote from: Maroš Klein on 15.05.2018, 07:57
Teraz mám na mysli situáciu, keď sa v jeho znení na opravu, rozšírenie či prekládku vnútri obvodu  TN-C použije bežne dostupný kábel TN-S CYKY3x2,5 s vyhlásením o zhode na vodiče L, N a PE.

Kabel CYKY 3x2,5 nemá vodiče L, N a PE, ale vodiče izolované s barvami hnědá, modrá a zelenožlutá. Není tady žádné určení předem do instalace TN-S pro vodiče L,N a PE.

Maroš Klein

Súhlasím, s tým vyhlásením o zhode som to iba tipol. :)

Ale nepredurčujú v konečnom dôsledku pre osadenie kábla podľa výberu typu siete vodičom práve ich farby funkciu a miesto pripojenia?
V tomto prípade na ktorý reagujem, hovorím o ich prípadnom nakombinovaní do TN-C.

Žvak Petr

Nevidím důvod proč bych v zásuvkovém obvodu TN-C nemohl posunout původní zásuvku nebo
jednu přidat kabelem CYKY 3Cx2,5mm2 pokud použiji barevné označení hnědá (černá) a zel/žl.

Honza Veselý

Quote from: Rozvodak on 14.05.2018, 19:43

Co byse asi tak dělo, kdyby se nešťastnou náhodou vypálil PEN v té napojované krabici a nedej bože to někoho zabilo? Pozůstalí by na vás mohli podat trestní oznámení.. Že jste nový rozvod neudělal přes FI.

Já osobně pracuji tak, aby se mnou napojené vodiče, nevypalovaly. Prostě se snažím nedávat 'nějaké náhodě' šanci a prozatím se mi to i daří. A i kdyby, potom by rozhodoval spravedlivý soud na základě znaleckých posudků ve kterých by byla dozajista reflektována nejen formální ale i materiální míra potenciálního zavinění.
Obecně vzato, trestní oznámení může podat kdokoli, kdykoli, za cokoli na kohokoli. :)

...Teoreticky: Stávající rozvod TN-C. Já donutím zákazníka předělat tu jednu jedinou zásuvku do TN-S. Zákazník si 'nešťastnou náhodou' ve zdi převrtá nový PE. L a N zůstane nedotčen. Do postižené TN-S zásuvky babička zapojí svoji svatební  el. plotýnku Tř. ochrany I, položenou na izolační podložce. Fáze na kostru. Jistič i chránič drží, dokud si na to někdo nesáhne.

Trestní oznámení:
'Kdyby to byl ten blbec ponechal, tak jako je celý zbytek bytu v TN-C, protože původní zadání znělo:"rozšíření stávajících okruhů o jednu jedinou zásuvku, nebyla to rekonstrukce", mohla moje drahá babička, i se svým slabým srdéčkem, klidně ještě 20 let běhat mezi námi
>:D  '

Maroš Klein

Quote from: Žvak Petr on 15.05.2018, 10:43
Nevidím důvod proč bych v zásuvkovém obvodu TN-C nemohl posunout původní zásuvku nebo
jednu přidat kabelem CYKY 3Cx2,5mm2 pokud použiji barevné označení hnědá (černá) a zel/žl.

Udržte si v elektrike na prvom mieste pre funkčnosťou bezpečnosť inštalácie i svoju vlastnú, a dôvody sa len tak pohrnú. ;)

Jan Alin

To je debata pro prodloužení vlákna a získání více zobrazení stránky nebo vážně diskutujete o přidání jedné zásuvky?   :)

Rozvodak

Quote from: Honza Veselý on 15.05.2018, 11:20
Já osobně pracuji tak, aby se mnou napojené vodiče, nevypalovaly. Prostě se snažím nedávat 'nějaké náhodě' šanci a prozatím se mi to i daří. A i kdyby, potom by rozhodoval spravedlivý soud na základě znaleckých posudků ve kterých by byla dozajista reflektována nejen formální ale i materiální míra potenciálního zavinění.
Obecně vzato, trestní oznámení může podat kdokoli, kdykoli, za cokoli na kohokoli. :)

...Teoreticky: Stávající rozvod TN-C. Já donutím zákazníka předělat tu jednu jedinou zásuvku do TN-S. Zákazník si 'nešťastnou náhodou' ve zdi převrtá nový PE. L a N zůstane nedotčen. Do postižené TN-S zásuvky babička zapojí svoji svatební  el. plotýnku Tř. ochrany I, položenou na izolační podložce. Fáze na kostru. Jistič i chránič drží, dokud si na to někdo nesáhne.

Trestní oznámení:
'Kdyby to byl ten blbec ponechal, tak jako je celý zbytek bytu v TN-C, protože původní zadání znělo:"rozšíření stávajících okruhů o jednu jedinou zásuvku, nebyla to rekonstrukce", mohla moje drahá babička, i se svým slabým srdéčkem, klidně ještě 20 let běhat mezi námi
>:D  '

Tak je to správně, jen se nerouhat.
Ono stačí že někdo zatelefonuje, začne mluvit... a pak má chyba šanci.

To byste byl asi první co dokáže přerušit PE a netrefit ani jeden z pracovních vodičů.

Quote from: Jan Franěk on 15.05.2018, 05:32

https://elektrika.cz/data/clanky/zakladni-rozdil-mezi-rekonstrukci-a-opravou-elektrickych-rozvodu

citace z článku: Za opravu elektrického zařízení se rovněž rozumí doplnění stávajících elektrických rozvodů o jednotlivou zásuvku, svítidlo a přemístění elektrického zařízení. Viz též čl. 2.3. zmiňované ČSN 33 1500.

Tak asi jsem opravdu papežštější  :D
Myslím že je třeba si uvědomit, zě tohle nastavovování starého vedení je "nouzovka", pokud to situace dovolí tak tomu předcházet.

Druhak už v době plánovàní by od tohodle měl být zákazník odrazen, aby se volilo řemeslně čistší řešení.
Já osobně se tomuhle "nastavování" budu vyhýbat i nadále, není to v souladu s mím přesvědčením.
Montér ve službách rozvodných závodů.

Jan Franěk

Quote from: Rozvodak on 15.05.2018, 21:05
Tak asi jsem opravdu papežštější  :D
Myslím že je třeba si uvědomit, zě tohle nastavovování starého vedení je "nouzovka", pokud to situace dovolí tak tomu předcházet.

Věřte, že to si zde všichni kolegové velmi dobře uvědomují a tak k tomu i přistupují. Ale nemůžete kvůli posunutí jedné ze zásuvek, chtít zákazníkovi rozsekat celý byt, navíc pokud je to jednodušší řešení také možné a neodporuje normám. To že k tomu přistupujete tvrději než je nutné, je vaše volba a přesvědčení, což je samozřejmě v pořádku a pokud zákazník souhlasí, není problém. Předpokládám ale že mnohem častěji budete vyměněn za jiného elektrikáře. Za hranou považuji jen tvrzení že to nemůže RT zrevidovat, protože to odporuje předpisům.
A navíc věřte, že i když budu u zákazníka toto provádět, tak ode mne i dalších kolegů dostane několikero poučení o tom, že rozumnější by bylo celou instalaci předělat a nasadit PCH. Ostaně v revizní zprávě to u  instalací TN-C  píši i mezi doporučení.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Milan Hudec

O délce drážky v bytu nerozhodují v praxi normy ale manželky :
Pokud budu chtít být akurátní i v případě rozšíření okruhu, nezbývá nic moc jiného nežli pro přidané zásuvky použít chránič, ať již ve formě pidirozvodnice či chráněné zásuvky.