• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak nepříjemných je 30mA 230V?

Started by Lukáš Matějka, 10.06.2012, 01:15

previous topic - next topic

Lukáš Matějka

10.06.2012, 01:15 Last Edit: 10.06.2012, 08:50 by Miroslav Minařík
Zatím se mi nepodařilo si sáhnutím na fázi aktivovat proudový chránič a z zjevných důvodů nemám v plánu testovat jeho funkčnost vsunováním hřebíků do zásuvky.
Zajímalo by mě, jak moc člověk takový šok subjektivně vnímá.

Lukáš Rotrekl

Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

František Šohajda

Už 7 mA dle Ing.Honyse je pecka jako "od dělové koule"... ;D ;D ;D ;D
Posadí i toho, který to nemá v úmyslu!! (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Neradím to zkoušet. Je to hodně nepříjemný zážitek.

Mimochodem, jak jste přišel na to, že aktivaci proudového chrániče dosáhnete proudem právě 30mA? Pokud bude odpor vašeho těla proti zemi 1500 Ohm, inkasujete krásných 150mA!
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Lukáš Matějka

To je samozřejmě pravda, ale těch 150mA bude trvat jen zlomek sekundy. Nechtěl jsem řešit hodnoty proudu tělem v obvodu s proudovým chráničem, jen mě zajímalo jaký je to zážitek v případě nejobvyklejších 30mA chráničů.

Milan Hudec

Quote from: František Šohajda on 10.06.2012, 09:39
Už 7 mA dle Ing.Honyse je pecka jako "od dělové koule"... ;D ;D ;D ;D
Posadí i toho, který to nemá v úmyslu!! (dance)

Ing.Honyse si velice vážím, leč nesouhlasím, 7mA není rozhodně hodnota, která dospělého chlapa donutí kur..... o mnoho více, než obvykle.

Kubíček Radomír

Ono nezáleží jestli jde o pořádného chlapa, ale když jste ve vlhkých botách, tak 3,5 mA s vámi pěkně zacloumá. 7 mA je na svalovou křeč. Také z tohoto důvodu se upustilo od bezpečného proudu 10 mA AC. Prohlášení, že to někoho nekope, je dáno také vlhkostí kůže. Pokud pracujete se sádrou nebo vápnem, máte kůži vysušenou a méně vodivou. Někdo bývá také citlivější na el. proud.

Jiří Buben

Když máte suchou kůži, tak je to standardní kopanec. Ale jednou se mi "poštěstilo" se takto dotknout čerstvě strhnutým puchýřem. Takže přímo na živé masíčko. To byla pecka, že jsem nevěděl co se děje. Nevím jaký proud mnou procházel a ani to nehodlám zkoušet a měřit a raději budu věřit Příloze NC v ČSN 33 2000-4-41 ed.2 že práh vnímání el. střídavého proudu je 0,5 mA a 30 mA a více je již proud způsobující závažnější negativní účinky na zdravý.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Milan Hudec

Zřejmě budete mít podobné zkušenosti, sám na sobě pozoruji po těch stovkách kopanců, co jsem v životě dostal větší imunitu při průtoku proudu.

Může se tedy klidně stát, že zkušený elektrikář na elektrickém křesle se bude spíše nudit (dance)

Jiří Schwarz

Quote from: Kubíček Radomír on 10.06.2012, 12:05
... Také z tohoto důvodu se upustilo od bezpečného proudu 10 mA AC. ...

Pokud vím, tak v již neplatném vydání ČSN 33 2000-4-41 byl uveden bezpečný proud 10mA DC a 3,5mA AC.
Bylo to i v ČSN EN 61140, v aktuálně platném vydání 61140, ed.2 je doporučen maximální dotykový proud 0,5mA.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Illek

Quote from: Jiří Schwarz on 10.06.2012, 17:12
Pokud vím, tak v již neplatném vydání ČSN 33 2000-4-41 byl uveden bezpečný proud 10mA DC a 3,5mA AC.
Bylo to i v ČSN EN 61140, v aktuálně platném vydání 61140, ed.2 je doporučen maximální dotykový proud 0,5mA.

To snad ale nebyl proud procházející lidským tělem?  :o

Mirek Čech

No zajímavý podnět k diskuzi takže neplatí "když to čekáš tak to míň  bolí" ?  ;D
Mirek

Jan Alin

Pokud bude vaším tělem procházet 30mA tak je velká pravděpodobnost, že se již nedokážete sám pustit a pokud není proud včas přerušen, tak vás v průběhu času usmrtí. Jinak chránič 30mA obvykle vybavuje kolem 21mA, pokud bude vaším tělem procházet 19mA a budete mít drát sevřen v dlani, tak ho s největší pravděpodobností také nedokážete pustit a i přes předřazený chránič dojde taktéž k vašemu usmrcení.

Stačí takhle  :D.

Jinak stačilo trochu hledat
http://elektrika.cz/data/clanky/o-ucincich-proudu-na-lidsky-organismus

Milan Hudec

Quote from: Jan Alin on 10.06.2012, 18:22
Pokud bude vaším tělem procházet 30mA tak je velká pravděpodobnost, že se již nedokážete sám pustit a pokud není proud včas přerušen, tak vás v průběhu času usmrtí. Jinak chránič 30mA obvykle vybavuje kolem 21mA, pokud bude vaším tělem procházet 19mA a budete mít drát sevřen v dlani, tak ho s největší pravděpodobností také nedokážete pustit a i přes předřazený chránič dojde taktéž k vašemu usmrcení.

Stačí takhle  :D.

Jinak stačilo trochu hledat
http://elektrika.cz/data/clanky/o-ucincich-proudu-na-lidsky-organismus

Tak jsem se v rámci vědy připojil k 23OV (prstíkem na vodič) s předřazeným PCH, přičemž mnou prošel proud 18mA, při kterém chránič vybavil, zas tak hrozný to nebylo.

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 10.06.2012, 20:40
Tak jsem se v rámci vědy připojil k 23OV (prstíkem na vodič) s předřazeným PCH, přičemž mnou prošel proud 18mA, při kterém chránič vybavil, zas tak hrozný to nebylo.

Já v rámci osobního prospěchu takové pokusy na své osobě nikdy nekonal.  ;D

Jen tak mimochodem, zajímal by mě způsob měření toho proudu a doba jeho trvání, nechcete natočit video ze své vlastní popravy co nejmenším proudem? Dnešní TV by to určitě zařadily do hlavního vysílacího času, jen by tam nesměla být nahá žena, popření příčin globálního oteplování, kouřící člověk s blahým výrazem, slovo nobčan, nebo dítě do uhodí panenkou o karoserii (no asi by toho nesmělo být víc, ale ta krev a smrt by tam být mohly).  ;)

Jirka Š. Svejkovský

Je třeba si uvědomit, že FI neomezí proud v jeho velikosti, ale pouze v čase jeho působení. Takže bude zásah sice trvat jenom obvyklých cca 20ms (u chrániče 30mA bez zpoždění), zato to může být pumelenice taková, že vám záruku na přežití nikdo nedá. Stačí, když se zásah trefí do T-cyklu vašeho srdíčka a pak je to už docela loterie.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Hudec

Quote from: Jan Alin on 10.06.2012, 20:51
Já v rámci osobního prospěchu takové pokusy na své osobě nikdy nekonal.  ;D

Jen tak mimochodem, zajímal by mě způsob měření toho proudu a doba jeho trvání, ;)

Ampérmetr s pamětí (žádný top, ale pro tohle dostatečné), PCH před i po vyzkoušen Eurotestem s vybavením kolem 20mA v časech 17 a 22 ms.

Pro TV rozhodně pokus opakovat nebudu.

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 10.06.2012, 21:03
Ampérmetr s pamětí (žádný top, ale pro tohle dostatečné)

Jaký?

Quote from: Milan Hudec on 10.06.2012, 21:03
Pro TV rozhodně pokus opakovat nebudu.

Velice rozumné rozhodnutí.  :)