• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak je to s rozvaděči a jejich osazováním?

Started by Radim Blaťák, 15.06.2012, 08:31

previous topic - next topic

Radim Blaťák

15.06.2012, 08:31 Last Edit: 08.07.2012, 07:15 by Miroslav Minařík
Nikdo mi zatím nedokázal odpovědět, jak je to v dnešmní době s osazováním rozvaděčů. Jako příklad bych uvedl stavbu malého RD, kde elektrikář provede rozvody a musí ještě osadit rozvaděč.
Problém nastává v momentě provedení typové zkoušky, kdy už asi není možné tu zkoušku přímo na stavbě provést.
Další příklad je při rekonstrukci, kdy se do rozvaděče přidají další prvky a obvody.
Poté by měla být opět provedena typová zkouška.
Z toho prý vyplívá, že normální  řemeslník elektrikář vlastně vůbec nemůže rozvaděče osazovat, protože poté nemůže provést tu zkoušku a vydat o ní protokol.

Je to pravda, nebo je vše trošku jinak?

Michal Slabý

Nejlepší řešení je, když si rozvaděč necháte vyrobit včetně všech prvků. Dostanete k němu všechny potřebné dokumenty a po osazení jen připojíte kabely.
Revize E1B

Marian Hanzalík

Quote from: Michal Slabý on 15.06.2012, 16:07
Nejlepší řešení je, když si rozvaděč necháte vyrobit včetně všech prvků. Dostanete k němu všechny potřebné dokumenty a po osazení jen připojíte kabely.

Z elektrikarskeho hladiska je to určite najlepšie, ale pokiaľ po elektrikárovi majú prísť ešte omietkári, radšej tam budem mať iba spodnú časť rozvádzača bez prístrojov.

Milan Hudec

Quote from: Radim Blaťák on 15.06.2012, 08:31
Nikdo mi zatím nedokázal odpovědět, jak je to v dnešmní době s osazováním rozvaděčů. Jako příklad bych uvedl stavbu malého RD, kde elektrikář provede rozvody a musí ještě osadit rozvaděč.
Problém nastává v momentě provedení typové zkoušky, kdy už asi není možné tu zkoušku přímo na stavbě provést.
Další příklad je při rekonstrukci, kdy se do rozvaděče přidají další prvky a obvody.
Poté by měla být opět provedena typová zkouška.
Z toho prý vyplívá, že normální  řemeslník elektrikář vlastně vůbec nemůže rozvaděče osazovat, protože poté nemůže provést tu zkoušku a vydat o ní protokol.

Je to pravda, nebo je vše trošku jinak?

Mrkněte se na definici rozvaděče, a zjistíte, že mnoho "rozváděčů" vlastně rozváděčmi není a nijaké stupidní zkoušky netřeba provádět (ono se stejně u plasťáčků z 99,99% vypíše pouze lejstro, bez toho, že by někdo něco měřil).

František Šohajda

Quoteono se stejně u plasťáčků z 99,99% vypíše pouze lejstro, bez toho, že by někdo něco měřil).

Potvrzuji, i od  vzorných výrobních firem....vše stejné... (zle)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Daniel Hudzík

Jedna vec je, ze co vlastne chceme merat na "blbej plastovej 6modulovej skrinke".. na druhu stranu, ked vidim ako sa aj taka "hlupost" da sprasit, som rad, ze ich vyroba nie je uplne volna.
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Milan Hudec

15.06.2012, 19:39 #6 Last Edit: 15.06.2012, 19:47 by Milan Hudec
Quote from: Daniel Hudzík on 15.06.2012, 19:33
Jedna vec je, ze co vlastne chceme merat na "blbej plastovej 6modulovej skrinke".. na druhu stranu, ked vidim ako sa aj taka "hlupost" da sprasit, som rad, ze ich vyroba nie je uplne volna.

Jaká výroba?
Prázdná bedýnka, v té 6jističů spojených hřebínkem, co na tom chce kdo seriózně zkoušet nevím, prasárny většinou začnou při instalaci kabelů do rozvaděče, to se pak kolikrát dějí věci, že ani rozsah měřáku  nestačí (dance)

Daniel Hudzík

Quote from: Milan Hudec on 15.06.2012, 19:39
Jaká výroba?
Prázdná bedýnka, v té 6jističů spojených hřebínkem, co na tom chce kdo seriózně zkoušet nevím, prasárny většinou začnou při instalaci kabelů do rozvaděče, to se pak kolikrát dějí věci, že ani rozsah měřáku kolikrát nestačí (dance)

Co rozsah meraku, mne niekedy ani rozsah zdraveho rozumu nestaci. Obzvlast pokial to konci vetou "nemali sme cas kupit wagovky tak sme dali hento , nemali taky istic tak sme dali onaky..."
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Radim Blaťák

A tohle je přesně ten typ diskuze, jaky kolem toho vzdy je. Jak je to ale opravdu legislativne. Kdyz mam bytovou rozvidnici z plastu treba od eatonu, do ni dam vsechny komponenty od nich. Vse je certifikovane s prohladenim o zhode. Provedu si v m-profilu vypocet otepleni. Vse je v poradku. Mohu to osadit,nebo ne. Nechat si vyrobyt na zakazku rozvadec a pak ho dat zednikum, tak to je fakt na ... Stejny priklad je, kdyz prijde borec od cezu a vymeni jistic pred elektromerem. Uz by to melo jit na tu typovou zkousku. Moc to nechapu.

jmeno

Quote from: Marian Hanzalík on 15.06.2012, 17:48
Z elektrikarskeho hladiska je to určite najlepšie, ale pokiaľ po elektrikárovi majú prísť ešte omietkári, radšej tam budem mať iba spodnú časť rozvádzača bez prístrojov.

Ja co jsem porizoval rozvodnici (zhotovenou jako vyrobek vcetne pristroju), tak mela dve casti - vlastni skrin ("vanu") a pak jako celek odmontovatelne vnitrnosti vcetne osazenych pristroju (akorat se na to pak pridelal kryt). Skrin se zazdila, zednici se vyradili a teprve pak se dosadil vnitrek a provedlo zapojeni.

Lubomír Jindra

Quote from: Radim Blaťák on 16.06.2012, 09:19
A tohle je přesně ten typ diskuze, jaky kolem toho vzdy je. Jak je to ale opravdu legislativne. Kdyz mam bytovou rozvidnici z plastu treba od eatonu, do ni dam vsechny komponenty od nich. Vse je certifikovane s prohladenim o zhode. Provedu si v m-profilu vypocet otepleni. Vse je v poradku. Mohu to osadit,nebo ne. Nechat si vyrobyt na zakazku rozvadec a pak ho dat zednikum, tak to je fakt na ... Stejny priklad je, kdyz prijde borec od cezu a vymeni jistic pred elektromerem. Uz by to melo jit na tu typovou zkousku. Moc to nechapu.

Nic si z toho nedělejte oni to zřejmě nechápou ani výrobci prázdných skříní. Proč uvádějí ve shodě ČSN 61439 a ne jen ČSN 62208? Jaké asi zkoušky dle 61439 provedli na vnitřním prázdnu?  ::)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Milan Illek

Quote from: Radim Blaťák on 16.06.2012, 09:19
Kdyz mam bytovou rozvidnici z plastu treba od eatonu, do ni dam vsechny komponenty od nich. Vse je certifikovane s prohladenim o zhode. Provedu si v m-profilu vypocet otepleni. Vse je v poradku. Mohu to osadit,nebo ne. Nechat si vyrobyt na zakazku rozvadec a pak ho dat zednikum, tak to je fakt na ... Stejny priklad je, kdyz prijde borec od cezu a vymeni jistic pred elektromerem. Uz by to melo jit na tu typovou zkousku. Moc to nechapu.

Nechápete rozdíl mezi prázdnou plastovou skříní a rozvodnicí. Staňte se výrobcem rozváděčů (rozvodnic) s kvalifikací a oprávněními a máte po problému. :-[

Miroš Jan

16.06.2012, 12:25 #12 Last Edit: 16.06.2012, 12:33 by Miroš Jan
Quote from: Milan Illek on 16.06.2012, 12:00
Nechápete rozdíl mezi prázdnou plastovou skříní a rozvodnicí. Staňte se výrobcem rozváděčů (rozvodnic) s kvalifikací a oprávněními a máte po problému. :-[

Milane, moje řeč. (jednicka)
Vždyť je to tak jednoduché. ;)

Kolego Radime Blaťáku :
nehledejte v tom žádnou složitost. (beach)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

zerotest

To: Radim Blaťák  Posláno: Dnes v 09:19
Výroba rozvaděčů a rozvodnic je jedna věc a do toho bych nemíchal výměnu jističe v elektroměrovém rozvaděči.
Elektroměrový rozvaděč má štítek a na něm uveden proud například do (max.) 63A. To znamená, že rozvaděč je zkoušen na jištění 63A. Při výměně pak pokud nepřekročíte tuto hodnotu nemusíte provádět kusovou zkoušku. Rozvodné závody před zaplombováním pak chtějí výchozí revizní zprávu.

Radim Blaťák

Já jsem si taky myslel, že to tak je, že rozšíení instalace a přidání třeba jističe, je záležitost kvalifikovaného elektrikáře a poté revizního technika, který to všechno posvětí. Byl jsem ale přes týden na školení, kde nám tvrdili, že přidáním nějakého prvku do rozvaděče měním jeho celkové parametry, a že se musí ta typová zkouška provést. Revizák prý správně bez toho revizi provést nemůže. Já teď právě nevím, kde je pravda. Nevím, jak se typová zkouška na již zabudovaném rozvaděči provádí. Njesem v oboru moc dlouho, tak mi možná něco něco podstatného uniklo  :-\.

František Šohajda

QuoteRevizák prý správně bez toho revizi provést nemůže.

A myslíte si že zkoušku a revizi rozvaděče provádí "nějaký" jiný revizák ??
Může ji dělat ten samý, co provádí revize instalací třeba E2A.... (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Radim Blaťák

Quote from: František Šohajda on 16.06.2012, 17:32
A myslíte si že zkoušku a revizi rozvaděče provádí "nějaký" jiný revizák ?

Já si nemyslím nic. Kdybych si myslel něco svého, tak se neptám.  o:-)

Já jsem jen zmaten z té přednášky. Tam nám tvrdili, že jakmile se provede nějaký zásah v rozvaděči, tak se jedná o jeho "výrobu" a na to musí být živnost a speciální oprávnění.

Jen cituji. Není to můj názor.

Miroš Jan

Quote from: Radim Blaťák on 16.06.2012, 19:45
Já si nemyslím nic. Kdybych si myslel něco svého, tak se neptám.  o:-)

Já jsem jen zmaten z té přednášky. Tam nám tvrdili, že jakmile se provede nějaký zásah v rozvaděči, tak se jedná o jeho "výrobu" a na to musí být živnost a speciální oprávnění.

Jen cituji. Není to můj názor.

Kdo vám to tvrdil ?
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace