• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Můžete mi sdělit parametry této historické vrtačky?

Started by Jiří Čechura, 29.06.2012, 18:38

previous topic - next topic

Jiří Čechura

29.06.2012, 18:38 Last Edit: 08.07.2012, 07:28 by Miroslav Minařík
Dostal jsem tuto vrtačku, ale nemá výrobní štítek.
Jediné co vím, že výrobce je ČKD.
Izolační stav má výborný ale šňůru jsem odmontoval, byla vadná.

Můžete mi prosím - kdo z vás má přesně tento typ vrtačky, opsat nebo nejlépe kvalitně nafotit výrobní štítek (chtěl bych ho pak vytisknout na samolepící fólii a nalepit.)?
Zajímá mě zejména výkon a  max. průměr vrtáku.

Miroslav Minařík

Tak typ neznám, ale když jsem byl malý tato vrtačka zabila sousedovic syna. (Šlapanice Dlouhá ulice)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří Čechura

Toho syna zabila spíš lajdáckost majitele vrtačky >:( ( někde přerušený ochranný vodič a kritický izolační odpor), ne? Neměl ji na dvoužilovém prodlužováku podle kutilské normy?  (zle)

Zdenek Hejčl

29.06.2012, 19:30 #3 Last Edit: 29.06.2012, 19:35 by Zdenek Hejčl
To je už dobrý kus do muzea. Tyhle vrtačky byly dost nebezpečné. Třída spotřebiče I, tuším 750W.
V této době, kdy každý kutil rozumí elektrice a dělá ji podle svého, bych ji nepoužíval ani náhodou.  (zle)
Dobrá tak maximálně do vitríny, nebo k recyklaci.  o:-)
A kdo má doma z kutilů možnost změřit izolační a přechodový odpor?
Tyto vrtačky jsme vyřazovali z používání už v roce 1988.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Rozmahel Vladimír

Quote from: Jiří Čechura on 29.06.2012, 19:28
Toho syna zabila spíš lajdáckost majitele vrtačky >:( ( někde přerušený ochranný vodič a kritický izolační odpor), ne? Neměl ji na dvoužilovém prodlužováku podle kutilské normy?  (zle)

Asi ano, ale ruční nářadí tř.1 není dobré používat, i když se tomu u mnoha klumprcajků nevyhneme ani dnes.

Miroslav Minařík

Quote from: Jiří Čechura on 29.06.2012, 19:28
Toho syna zabila spíš lajdáckost majitele vrtačky >:( ( někde přerušený ochranný vodič a kritický izolační odpor), ne? Neměl ji na dvoužilovém prodlužováku podle kutilské normy?  (zle)

Určitě to tak nějak muselo být.
To se mohl psát rok cca 1970.
A tehdy byly možná i pojistky.

Dávám to často za příklad, když narazím na dvoužilový prodlužovák, notabene s připojeným spotřebičem třídy I.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří Čechura

A kdo má doma z kutilů možnost změřit izolační a přechodový odpor?
Pokud tuto možnost nemá, ať se na to elektrobastlení radši vys........! >:D

Milan Hudec

Podobbné kousky napájím zásadně přes oddělovák (PCH většinou u těchto dinosaurů padá).

mirek1

Tak takovouhle vrtačku jsme měli v ušňáku ve výdejně a povině se k nim fasovali gumové rukavice

Vítězslav Vaněk

To je pravda a kdo měl tuto vrtačku vyfasovanou tak rukavice fasoval asi troje na rok ale téměř nikdo je nepoužíval.
Sláva

NávštěvníkzBrna

Quote from: Jiří Čechura on 29.06.2012, 18:38
Dostal jsem tuto vrtačku, ale nemá výrobní štítek.
Jediné co vím, že výrobce je ČKD.
Izolační stav má výborný ale šňůru jsem odmontoval, byla vadná.

Můžete mi prosím - kdo z vás má přesně tento typ vrtačky, opsat nebo nejlépe kvalitně nafotit výrobní štítek (chtěl bych ho pak vytisknout na samolepící fólii a nalepit.)?
Zajímá mě zejména výkon a  max. průměr vrtáku.

Stačí trocha hledání na Google a hle, i tato vrtačka se dá koupit přes inzerát, jsou tam i fotky a taky štítek co hledáte.
Odkaz  v příloze.

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 29.06.2012, 19:53
Podobbné kousky napájím zásadně přes oddělovák (PCH většinou u těchto dinosaurů padá).

Já myslel, že jsi větší radikál a podobné kousky směruješ do sběrného dvora...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jiří Čechura

NávštěvníkzBrna:  Jo, to je skoro ona. Akorát ta moje nemá na plášti odllitý - vylisovaný znak ČKD. Díky moc!!!

Zdenek Hejčl

Řešení je jen dvoje:
1/ sběrný dvůr
2/ muzeum
Každý má možnost volby: BEZPEČÍ, NEBO ČEKAT NA PRŮSER?  o:-)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Josef Nosek

Další možnost použití je upevnit do stojanu a používat jako stojanovou vrtačku a ne ruční nářadí.

Josef Pavlík

Tyto vrtačky jsem opravoval na počátku 70.let. Myslím, že jde o typ EV 2101.

František Šohajda

Tento typ býval hodně nakoupen v průmyslových podnicích v 60-70 letech .....
Pak vyšlo nějaké nařízení (asi norma) že se nesmí používat ve státních podnicích a houfně se prodávali za "babku" zaměstnancům těch podniků..
(také ji kdysi otec koupil a měli jsme ji pár desítek let doma !!)
Pamatuji si že známý ji měl a pokazil se mu spínač, nějak tam nabastlil běžný páčkový (na lampičku)
a při  nějakém vrtání ji nemohl rychle vypnout , zkroutila mu ruce !
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Ján Garaj

Minulý rok som ju kázal vyhodiť, možno si ju niekto aj vzal a používa ďalej. Bola z roku 1972-4 a dostal som sa ku nej po onom zákaze používať ju vo firme bez rukavíc. Revizák mi tam niečo potom namontoval, možno iný prívod už si nespomínam, ale aj revizák a aj ja ešte žijeme a je to už nejaký ten pátek. Možno sme mali len iné šťastie.