• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:15

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může jiskření v zasuvce způsobit zbytkový proud?

Started by Šťastný Dalibor, 05.07.2012, 00:21

previous topic - next topic

Jan Kelbich

Quote from: Vojtěch Běhunčík on 05.07.2012, 12:27
Po vypnutí zůstává na kondenzátoru elektrický náboj až 325 V.

Jako správný puntíčkář si dovoluji upozornit, že při nominální hodnotě sítě 400 V je zmiňovaná vrcholová hodnota 327 V.

Jinak měl také někdo již tazateli sdělit, že efekt oblouku vytaženého vidlicí při vypínání se zvětšuje především s indukčností spotřebiče (např. trafo, nelépe nezatížené).

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Jiří Schwarz

Quote from: Jiří Kubík on 05.07.2012, 12:43
Televize umí i lidi uklidnit. Před dvěma dny redaktorka na Nově sdělila národu, že za bouře se
lidé jedoucí v autě nemusí blesku obávat, jelikož je od země izolováno pneumatikami.
Chudák Faraday se v hrobě musel otáčet i se svou klecí.

;D

Domažlický deník zase psal o škodách způsobených bouřkou. Ponechme stranou informaci, že na modelovém kolejišti shořely motory v mašinkách, i když tam měli přepěťové ochrany. Těžko hodnotit to, co jsem neviděl, nemohl si prohlédnout, změřit,...

Ale zaujalo mě v další části článku doporučení pracovníka Hasičského záchranného sboru, že je vhodné odpojit za bouřky antény!

Aby pracovník HZS propagoval takovouto formu "ruské rulety", to by snad mělo být trestné!!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Oldřich Morávek

Pokud se dobře pamatuju, tak Honza Hájek měl kdysi na školení krásnou fotku auta s "prostřeleným" čelním sklem od blesku  :D

zerotest

To: Milan Hudec,  Posláno: Včera v 08:47
Pro pobavení dobré, ale nikdy nevíte, kdo to čte.
Vzpomněl jsem si, že když jsem byl na návštěvě u známých, tak došla řeč i na neustále hrající televizi, na kterou se nikdo nedívá, a při drobné rozepři jsem prohodil, že když se na televizi nikdo nedívá, tak nemá tak velký odběr. Známá se zamyslela a hádka ustala. Vzhledem k tomu, že jako jediná se nezasmála, tak předpokládám, že tomu i věřila a asi i víc než když jsem jí vysvětloval, že to je nesmysl. Od té doby si většinou dávám pozor, než něco plácnu byť pro pobavení.

Jiří Schwarz

Quote from: zerotest on 06.07.2012, 09:54
... že když se na televizi nikdo nedívá, tak nemá tak velký odběr. ....

Kdysi dávno jsem se snažil majiteli elektronkového rádia vysvětlit, že když to pouští málo nahlas, elektronku nešetří ale naopak, jednočinný koncový stupeň ve třídě A si ze zdroje bere pořád prakticky stejně a o co víc jde do repráku, o to méně je zatížená elektronka...
Neuvěřil...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jiří Mudra

Quote from: Milan Hudec on 05.07.2012, 13:57
Letadlo je pomalé, hovořím o předmětech pohybujících se řekněme rychlostí světla.

Vyzkoušejte to...  (dance)
Elektrikář - údržbář §6, §8

Milan Hudec

Quote from: Jiří Mudra on 08.07.2012, 23:10
Vyzkoušejte to...  (dance)

Každý z nás už asi byl někdy rychlejší než světlo (typ. příklad: úsporka na WC)

Jiří Mudra

09.07.2012, 21:29 #25 Last Edit: 25.11.2012, 17:55 by Miroslav Minařík
Quote from: Milan Hudec on 09.07.2012, 09:01
Každý z nás už asi byl někdy rychlejší než světlo (typ. příklad: úsporka na WC)

A jak to souvisí s pomalostí letadla? (leda b v letadle byly zamčené záchodky a na WC na letišti úsporky? )
Elektrikář - údržbář §6, §8