• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Doporučují normy pro bojler použít proudový chránič?

Started by Karele, 07.07.2012, 23:38

previous topic - next topic

Karele

07.07.2012, 23:38 Last Edit: 07.07.2012, 23:43 by Miroslav Minařík
Moderátor: Upřesnil jsem zbytečnosti.

Doporučují normy pro bojler použít proudový chránič?

Khun Václav

Miroslav Minařík

Quote from: Khun Václav on 08.07.2012, 09:30
Výrobce jej doporučuje určitě...

... a mezi tím, co je norma nezávazná, tak dokument výrobce je ...
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Pavel Horský

Nedoporučují, ale pokud vám nic nebrání k instalaci chrániče do rozvaděče, vůbec neváhejte a chránič si nechte instalovat.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Daniel Hudzík

08.07.2012, 10:16 #4 Last Edit: 25.11.2012, 17:54 by Miroslav Minařík
Bojler patri ku spotrebicom, u ktorych sa vekom zvykne zvysovat unikajuci prud. Nie je to hned zavada, ale moze to sposobovat neziaduce vypadky. Pokial je bojler pripojeny pevne a mate spravene pospajanie, nevidim jediny dovod chranic osadzovat.
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Pavel Horský

Quote from: Daniel Hudzík on 08.07.2012, 10:16
Bojler patri ku spotrebicom, u ktorych sa vekom zvykne zvysovat unikajuci prud. Nie je to hned zavada, ale moze to sposobovat neziaduce vypadky. Pokial je bojler pripojeny pevne a mate spravene pospajanie, nevidim jediny dovod chranic osadzovat.

Pozdější vznik unikajících proudů je sice pravda, ale za naprostou blbost srovnatelnou se zažitou báchorkou považuji jejich velikost a to takovou, že by díky ní začal vybavovat proudový chránič. Jednou to tu někdo napsal a teď se toho všichni drží jak hov..o košile. 
Pokud začne vybavovat proudový chránič, je to známka toho, že není něco v pořádku a to u ochranného pospojení jen tak hned nepoznáte. Chránič vybavuje u nějakých 25mA a to mi nebude nikdo tvrdit, že může takové výše dosáhnout spotřebič v běžném provozu bez poruchového stavu.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Illek

Je třeba uvést, že norma použití proudového chrániče pro bojler nezakazuje. Ostatní si může vyhodnotit každý, dle svého uvážení.  :)

Milan Hudec

Quote from: Daniel Hudzík on 08.07.2012, 10:16
Pokial je bojler pripojeny pevne a mate spravene pospajanie, nevidim jediny dovod chranic osadzovat.

Chránič je Dane nasadit rozumné, dobrou volbou je samostatný charakteristiky G.
Snižovat bezpečnost na úkor spolehlivosti obecně lze, ale u úplně jiných případů, nežli je blbej bojler v koupelně s vyskytujícími se dětmi, staršími srdíčkáři pod.

Ještě podotázka:
Znáte někdo 2pól PCH se zvýšenou spolehlivostí 30mA, G, A?

Miroš Jan

PHF7-25/2/003-G, odzkoušeno v praxi  (jednicka)

Bohužel ten nejlepší, dělají pouze 4pól. (jednicka) (jednicka) (jednicka)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Mirek Vašák

Quote from: Pavel Horský on 08.07.2012, 10:34
Pozdější vznik unikajících proudů je sice pravda, ale za naprostou blbost srovnatelnou se zažitou báchorkou považuji jejich velikost a to takovou, že by díky ní začal vybavovat proudový chránič. Jednou to tu někdo napsal a teď se toho všichni drží jak hov..o košile. 
Pokud začne vybavovat proudový chránič, je to známka toho, že není něco v pořádku a to u ochranného pospojení jen tak hned nepoznáte. Chránič vybavuje u nějakých 25mA a to mi nebude nikdo tvrdit, že může takové výše dosáhnout spotřebič v běžném provozu bez poruchového stavu.
:)Toto si myslím také, že pokud začne PCH vybavovat je to známka na to reagovat a hledat chybu. Bohužel se ještě dnes najdou kutilové co vyřadí PCH a jede se dál. :'(  Stalo se mi  u sporáku přinešeného z vlhké garáže do kuchyně. Měl horší izolační stav. Bez PCH fungoval, ale za PCH ne. Proto jsem doporučil pokus o vysušení v zamčené místnosti bez přístupu neznalých věci a následně zapojení do zás. přes PCH. Přepojení v rozvaděči jsem důrazně odmítl, s tím, že majitel má malé děti a to si nevezmu na zodpovědnost. Bohužel nevím jak to dopadlo, od té doby jsem tam již nebyl.

František Šohajda

QuoteBohužel ten nejlepší, dělají pouze 4pól. Palec vzhůru Palec vzhůru Palec vzhůru

Kolego, proč tak soudíte??
Znám "G" i dvoupólový OK.... :) ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Miroš Jan

Quote from: František Šohajda on 08.07.2012, 13:31
Kolego, proč tak soudíte?
Znám "G" i dvoupólový OK.... :) ;)

Protože proudový chránič s označením ,,dRCM-25/4/003-G/A+", vyrábí pouze v provedení 4pól. Možná je na trhu FI s obdobnými parametry jako tento, ale nic lepšího jsem nenašel. Tento mám odzkoušen, a dle mého soudu jeden z nejlepších.

Pokud kolego víte o proudovém chrániči se stejnými parametry, jako výše jmenovaný, sem s ním.
:)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Pavel Haral

Pánové, ona ta občasná nechuť k PCH - podle mých pozorování - je způsobena českým šetřílkovstvím. Tedy chránič ano (holt musí být), tak se do rozvaděče osadí centrální hned za HV a je to.

Jenomže když vezmete součet unikajících proudů ze všech přístrojů v dnešní běžné domácnosti (jednotlivě měřených v pohodě, on ale stačí jeden méně kvalitní napáječ TV antény - kapacitní vazba je zlo) a přidáte zrovna kousek chrániče s vybavovacím proudem na spodní hranici tolerance ... tak je na neštěstí zaděláno a po restauracích pak slyšíte zaručené zvěsti jak ty chrániče pořád vypadávají, až komu kvůli tomu nesmyslu vytekla lednice atd...

František Janeček

Ovšem na lednice a mrazáky ho použije pouze ....... :D

David Hruda

Quote from: František Janeček on 08.07.2012, 16:52
Ovšem na lednice a mrazáky ho použije pouze ....... :D

Když mám všechno doma přes PCH, připadalo by mi jako nesmysl mít lednici a mrazák v kuchyni připojené mimo.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jirka Š. Svejkovský

Jsem pro, aby lednice byla chráněna FI. Často je napájena z trojzásuvky a lezou do ní děti. Pultový mrazák, který má své konkrétní místo v rodinném domu bych přes FI nenapájel. Přecejenom škoda při výpadku už může být značná (nikoliv ve (ne)smyslu ČSN, ale chuťových požitků). Nemusím se pár dní do mrazáku podívat a průšvih je na světě. Totéž platí o zásuvce pro plynový kotel. Vrátit se z lyžovačky do promrzlého domu také není nic moc.

Držme se požadavku normy, že chránič má chránit zásuvky pro všeobecné použití (neurčí-li sedmičková řada ČSN jinak).
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

Quote from: David Hruda on 08.07.2012, 17:38
Když mám všechno doma přes PCH, připadalo by mi jako nesmysl mít lednici a mrazák v kuchyni připojené mimo.

Jsem pro chrániče !
Ale v normě se jasně praví, že třeba jako lednice,mražáky a třeba i boiler který je nad vanou
(podle mne tam nemá co dělat !) ale bývá tam není nutno chránit chrániči !
Už se mě stalo, že to majitel nechtěl, prý mu to řekl někdo ve firmě co dělá ... (zle)
Třeba mám zkušennost z prům.praček tam tělesa někdy dělají "nezbedu" ,nová měsíc v provozu a co jsem zjistil ,tak v ohybech to některý prášek "rozežere" a pak padají chrániče !!Jak těleso vyschne a zapne se je vše zase třeba celý den provozu OK... :(
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...