• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak zapojit odsávací ventilátor v koupelně?

Started by Martin Vaněček, 12.07.2012, 16:52

previous topic - next topic

Jiří Schwarz

Kdo umí, tem to dokáže na stavbě zapojit i "bez napájení" a až je napájení k dispozici, pouze se to přezkouší, zreviduje...
Kdo "neumí", potřebuje tam mít napájení a zkouší a zkouší,... až to funguje. A bezpečnost bere tak nějak automaticky a nezdržuje se tím!

Radit někomu "na dálku", někomu, kdo o tom nic neví, že má N připojit na modrý, v jiném příspěvku že má N připojit na zelenožlutý,... to je přesně to, co je ŠPATNĚ!

Toto je odborný portál, kde by i rady měly mít jistou odbornou úroveň a měly by tak trochu odpovídat tomu, jak "odhadneme" schopnosti tazatele.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Lukáš Rotrekl

Ano, došlo to tam kam to dijít muselo, nula bude modrá, ne, nula bude zelená, nebo že by byla černá, a kde je potom fáze......  (zle)
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Mirek Vašák

Trochu mi to připomíná filmy kde je napětí do konce stupňováno výkřiky "modrý! ne ten červený" a zneškodňují bombu. :)
Případně tipovací soutěž. :)

Daniel Reiský

Quote from: Martin Vaněček on 12.07.2012, 20:05
Můj postup:
Zelenožlutý zapojím na N a černý na L (samozřejmě vypnutý jistič a vypínač) - poté zapnu jistič a pokuď se bude vent. točit i při vypnutém vypínači znovu vypnu jistič,drát zaizoluji a napojím modrý do L.
Vše dělat pod vypnutým proudem a dráty od sebe.
Můžete mi potvrdit aspoň toto? podle fotej jenž jsem poskytl?

Myslím, že kolegové vám to už "vysvětlili" jasně. A Vy se divíte?

Jen vám naznačím, proč?

obecně:

L - fáze (hnědý, černý, nebo šedý)
N- pracovní vodič (někdy označován jako střední vodič) - světle modrý
PE (ve starých instalacích PEN) - ochranný vodič - žlutozelený

každý musí mít svou jasně danou funkci, jinak je instalace závadná. Schválně nepíši nebezpečná, mnohdy však ano. Každý elektrikář ví i o půlnoci, že žlutozelený vodič nesmí nikdy sloužit jako vodič fázový, ani pracovní, tedy v třívodičové, resp. pětivodičové instalaci a přesto byl jako takový ve Vaší instalaci zřejmě použit. Také se nesmí přeznačovat. Má to svou velmi jednoduchou logiku. Když však nějaký "odborník" nerespektuje zažité normy, je nasnadě, aby došlo k neštěstí. Vždyť elektrikář na tuto práci nestojí ani náklady na ventilátor. Za tu bezpečnost to stojí, nemyslíte?  :-[

Jen doplním, že ve Vašem případě bude zřejmě muset i odborník vzít do ruky zkoušečku (ne šroubovák s doutnavkou) a zjistit, jakou funkci má který vodič. Vy si na to troufáte?  ??

Jan Hájek

Quote from: Mirek Vašák on 12.07.2012, 22:27
Trochu mi to připomíná filmy kde je napětí do konce stupňováno výkřiky "modrý! ne ten červený" a zneškodňují bombu. :)

Prosím nemaťte laiky, nejlepší bude ustřihnou co nejblíže vstupu pod omítku a do těla ventilátoru všechny vyčuhující dráty.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Martin Vaněček

Quote from: koukou on 12.07.2012, 20:40
oprava:
zelenožlutý z kabelu opravdu na N
cerny z kabelu na L

Díky za ochotu ;)

Ostatním, kteří dali rady i když s varováním děkuji také naprosto vás chápu, když se do toho vrtá totální laik musej vám vstávat vlasy na hlavě(ale byla to moje volba)  :)

Ventilátor běží tzn jsem spokojen.

Jo a vy ironičtí vtipálkové..... (zle) sem rád, že sem jednomu z vás tu ticku nedal.Vše se dá řešit slušně a bez nafrněné ironie.

Martin Šedivý

Jen aby se vám točil na správnou stranu  ;).

Martin Vaněček

Quote from: Martin Šedivý on 13.07.2012, 18:45

Točí se správně-saje jak ďas  ;)

Jiří Schwarz

Quote from: Martin Šedivý on 13.07.2012, 18:45

a aby souseda nezabilo až si sahne na digestoř...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

Jirka Š. Svejkovský

Koukám, že má někdo předplacený měsíčník Urob si sám a realizoval zapojení publikované v článku Sebevražda snadno a rychle.

Já osobně bych se poradit neodvážil bez osobní návštěvy a kontroly.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Mirek Vašák

Že by napovídal přímo autor díla? Když má takovou jistotu který drát je na co? Vážně na dálku se v elektrice radí hodně špatně.

oldiskl

Quote from: Jiří Schwarz on 13.07.2012, 19:47
a aby souseda nezabilo až si sahne na digestoř...

Co tam má ale dělat soused když bude v práci - toť je teď záhadou  :D

František Bernard

Odmítl jsem v hospůdce poradit se zapojením podobného případu. Byl to klempíř a shodou okolností se jmenuje také Vaněček. Nazýval mně různými jmény, kam se hrabe slovník soudruha Kalouska. Mám tu smůlu, že mně občas žádá o nějakou radu, protože předělává byt v paneláku a vše si dělá sám, hrabe se i do plynu. Občas si proto musím sednout jinam. Tento Vaněček (držgrešle!) navíc neumí správně česky. Doporučuji nějaký kurz češtiny. A doplnit nějaká písmena do PC.

Jiří Schwarz

16.07.2012, 10:45 #32 Last Edit: 25.11.2012, 17:28 by Miroslav Minařík
Quote from: oldiskl on 14.07.2012, 15:04
Co tam má ale dělat soused když bude v práci - toť je teď záhadou  :D

Na návštěvě raději na nic nesahám   (dance)

Horší je, když ale někdo doma zjistí, že se mu na nějakou "neživou vodivou konstrukci" dostává nějaké napětí kvůli souběhu několika chyb několika "kutilů"...  (zle)

Ondra.Sima

Prosim vas potrebuji radu, stejne jako kolega vyse, jsem si koupil novy ventilator do koupelny a je tu podobny problem. Ze zdi mam 3 draty (hnedy - faze, zlutozeleny - 0 a modry - nevim k cemu slouzi) a na ventilatoru mam jen svorku na dva kabely.

Potrebuji, aby mi ventilator bezel pouze, kdyz zmacknu vypinac.

1. kdyz zapojim do svorkovnice hnedy (faze) a zlutozeleny (0),
tak se ventilator cca 1 sec toci a hned se vypne na 1 sec a porad dokola..
2. kdyz zapojim hnedy a modry, tak se netoci vubec..

Muzete mi prosim tedy poradit, jak to zapojit? Vse (vypinas + pojistky) mam vyhozene..
tusim, ze ten modry kabel, je nejaky spinaci..zrejme ho budu muset napojit ve svorce na fazi, ale nechci to delat nez se nekde ujistim. Nebo mam napojit fazy (hnedy) a modry?

Predem děkuji za odpověď.

Ondřej Šíma.

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Luboš Felenda

Pokud si to umíte změřit, tak si to změřte a pak podle schematu zapojte, pokud si to neumíte změřit, tak se  na to rači vys...