• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký elektroměr si vybrat pro vlastní odpočet ?

Started by Mladkovak, 20.07.2012, 09:27

previous topic - next topic

Mladkovak

20.07.2012, 09:27 Last Edit: 01.12.2012, 11:29 by Miroslav Minařík
Máme novou instalaci v patře ale hodiny sou v přízemí společné a přijde mě zě nás okrádají.Poraďte nějake 3f hodiny pro vlastní odpočet a aby se vešel do rozvaděče na lištu.mám tam místo na 4 x 1f jistič tak aby se to tam vešlo. A nejlépe nějakej dobrej ale levnej

Lukáš Malík

Třífázové mají tuším nejméně 7 modulů, takže více než požadujete. Třeba Maneler, na podružné měření, používám a montuji ku spokojenosti. Jedině osadit zvlášť vedle rozvodnice a propojit.
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

František Šohajda

Málo místa....
Řešil jsem to 8M rozvaděčem usazený vedle podružného...(stejného výrobce ...)
Nejlevnější asi MANELLER.....používám, zatím bez poruch... ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Petr Doležal

Pokud by mohl být neověřený, jednosazbový tak třeba zde
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Daniel Hudzík

ME3 alebo ME4 od Schneidera.. velkost 4moduly, prud do 63A
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Mladkovak

20.07.2012, 13:01 #5 Last Edit: 20.07.2012, 13:05 by Petr Doležal
díky za rady a eště jedna maličkost jak je to stím přímím a nepřímím měřením?

Robert Jedek

Quote from: Mladkovak on 20.07.2012, 13:01
díky za rady a eště jedna maličkost jak je to stím přímím a nepřímím měřením?

Nepřímé měření se používá pro větší odběry, kdy jsou proudy do elektroměru zapojeny z proudových měničů.

Václav 3

Nepřímé měření se používá při odběrech s hlavním jističem větším jak 63A a nebo při měření odběru na úrovni vn (22kV) u firem s velkým odběrem a vlastním trafem. Pro vás nemá význam.

Pokud budete měřit podružným elměrem, bylo by dobré osadit obě patra samostanými elměry a jejich naměřené hodnoty použít jako přepočítavací koeficient, protože se nikdy nestane, že by součet obou podružných odběrů byl schodný s odečtem na fakturačním (úředním elměru). Důvodem bude vlastní odběr podružných elektroměrů a také samozřejmě povolená chyba, která může podle typu dosahovat až 2%.

Miroš Jan

Quote from: Václav 3 on 20.07.2012, 13:37
Nepřímé měření se používá při odběrech s hlavním jističem větším jak 63A a nebo při měření odběru na úrovni vn (22kV) u firem s velkým odběrem a vlastním trafem. Pro vás nemá význam.

Ne nemáte pravdu.
Zrovna minulí týden jsem zapojoval elektroměrový rozvaděč, s hodnotou jističe 80A, a pro přímé měření.
Je to přesně dle připojovacích podmínek ČEZ.
;)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Petr Doležal

Václav 3

Mám pravdu, nemám pravdu, záleží na distributorovi a na místně příslušném technikovi. Ještě nedávno na jednom mém zákazníkovi chtěli nepřímé měření právě na těch 80A. Minulý týden to ale nebylo, je to asi necelý rok. Možná to souvisí s rozvojem statických elměrů, které mají povolený proud až 100A.

Miroš Jan

U společnosti ČEZ, lze instalovat přímé měření do 80A, již od roku 2005. :)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Václav 3

Celkem logicky je přímé měření výhodnější, jak jednoduchostí zapojení, tak tím, že odpadnou ztráty na měřících transformátorech, takže je mu v okamžiku, kdy jsou k dispozici poměrně přesné elektroměry v širokém rozsahu odebíraného proudu, dávána přednost.

Tak jsem pro úplnost zkontroloval PRE a nyní v nové PN platné od 1/7- 2012 se povoluje přímé měření až do 100A včetně. Už jsem chvíli nedělal odběrné místo s tak velkým hl. jističem a požadavky se neustále mění, takže se omlouvám za nepřesnou informaci. To ovšem nic nemění pro původního tazatele, který si asi pod pojmem nepřímé měření představoval něco jiného.

František Šohajda

Nevím jaké máte zkušennosti s přímým měřením, já v podružném měření 63 A celkem v pracovní dobu proud kolem 50A trvale.....elektroměry se hodně "vyhřívají" a tak za 5 a více let odcházejí....
Zejména napojení proudových cívek v elektroměrech hodně trpí, kryty nad nimi jsou celé černé...
Pokud proud kolísá, toho bych se nebál do 100 A..... (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Lukáš Rotrekl

Quote from: Petr Doležal on 20.07.2012, 15:59
EON taky

U E.onu lze s některými techniky dohodnout 100A přímé na kratší (dobou trvání) provizorku.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Daniel Hudzík

Quote from: František Šohajda on 21.07.2012, 08:58
Nevím jaké máte zkušennosti s přímým měřením, já v podružném měření 63 A celkem v pracovní dobu proud kolem 50A trvale.....elektroměry se hodně "vyhřívají" a tak za 5 a více let odcházejí....
Zejména napojení proudových cívek v elektroměrech hodně trpí, kryty nad nimi jsou celé černé...
Pokud proud kolísá, toho bych se nebál do 100 A..... (dance)

Osobne nad 50A preferujem polopriame meranie  a ani s distibuterom to nebyva problem dohodnut
Doma mam pripojku 3x50A tiez riesenu polopriamym..
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Jaromír Urbanec

Quote from: Daniel Hudzík on 21.07.2012, 10:05
Osobne nad 50A preferujem polopriame meranie  a ani s distibuterom to nebyva problem dohodnut
Doma mam pripojku 3x50A tiez riesenu polopriamym..

A to je co to polopřímé?

Petr Doležal

Proudy nepřímo přes přístrojový transformátor proudu, napětí přímo na elektroměr