• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak zprovoznit vysoko odběrové zařízení z USA v ČR?

Started by Josef H., 10.08.2012, 09:32

previous topic - next topic

Josef H.

Quote from: Jiří Mudra on 15.08.2012, 21:09
Pokud je problém jen v motoru, pak bude pravděpodobně možné koupit motor stejných parametrů a provedení pro naši síť

To by nešlo v jednom stroji je 2x motor a 2x kompresor na chlazení + elektronika...

OK.. Takže mi to vychází lépe když stroje prodám.. I když investice 20tis. By se mi stále vyplatila..

Josef H.

Ještě mě tak napadlo, když se nám spálil kompresor u našich strojů (stalo se již xkrát díky podpětí nebo vypadlé fázi), tak se nechal jednoduše za 2000kč převinout a běžel dále... Nedaly by se ty motory a kompresory převinout na 380?

Petr Doležal

16.08.2012, 21:24 #20 Last Edit: 16.08.2012, 21:48 by Petr Doležal
Quote from: Josef H. on 16.08.2012, 20:57
. . . Nedaly by se ty motory a kompresory převinout na 380? . . .

A co s tím menším kmitočtem 50 Hz? Budou menší otáčky dostatečné pro poháněné zařízení? Položme si otázku: Dá se vůbec k motoru na 60Hz o určitých otáčkách najít alikvotní náhrada motoru na 50Hz, aby měl tytéž otáčky?
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Josef H.

Quote from: Petr Doležal on 16.08.2012, 21:24
A co s tím menším kmitočtem 50 Hz? Budou menší otáčky dostatečné pro poháněné zařízení? Položme si otázku: Dá se vůbec k motoru na 60Hz o určitých otáčkách najít alikvotní náhrada motoru na 50Hz, aby měl tytéž otáčky?

Nezmění se kmitočet motoru převinutím? (omlouvám se za blbou otázku).

Otáčky by nevadily, ale vadilo by kdyby se zmenšila výkonnost chladícího kompresoru. Dejme tomu že by se vyměnily motory a kompresory za nové 380V. Jaký vliv by měla Frekvence HZ na PC komponenty?

Václav 3

Elektronice to bude jedno, ta je v dnešních zařízeních napájena většinou stejně ze spínaného zdroje, kterému nevadí změna kmitočtu a někdy má i docela široký rozsah napájecího (síťového) napětí, třeba 100 až 277V. To je ovšem třeba zjistit, nemusí to být vždy pravda.

Václav 3

Quote from: Petr Doležal on 16.08.2012, 21:24
Dá se vůbec k motoru na 60Hz o určitých otáčkách najít alikvotní náhrada motoru na 50Hz, aby měl tytéž otáčky?

Otáčky asynchronního motoru jsou dány skluzem, počtem pólů a kmitočtem sítě, takže z principu nedá, což vyplývá z příkladu v příspěvku kol. Schwarze z 15.8.

Petr Doležal

Quote from: Václav 3 on 17.08.2012, 09:50
. . .  takže z principu nedá . . .

Tuto odpověď jsem čekal od Josefa H.  ;)
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jan Kelbich

Quote from: Václav 3 on 17.08.2012, 09:50
..., takže z principu nedá, ...

Pokud bude originál mít skluz > 50/3 %, tak ano. Ale tato úvaha patří do teorie, pro praxi nepoužitelné.
Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Jan Kelbich

Quote from: Jiří Schwarz on 12.08.2012, 21:35
... do prospektu napíše 1x 208 - 230V nebo 3x 208 - 230V, ...

No, z toho letáku jsem taky zmatený, ale naše sítě nn mívají 400 V.
Těch 230 V u nás jen tak neseženete.
... takže asi to bude chtít to trafo - pokud se stroj vypořádá se změnou frekvence.
Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Miroslav Revús

Trochu reklamy:

Skúste sa popýtať u slovenskej firmy VONSCH. Robia zdroje na bázi frekvenčných meničov práve pre takéto účely. Ale cenu neviem. Za opýtanie však nič nedáte.