• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký jistič a charakteristiku zvolit pro počítačový koutek?

Started by Roman-W, 26.08.2012, 14:19

previous topic - next topic

Daniel Hudzík

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Vít Rotrekl

Quote from: Milan Hudec on 26.08.2012, 17:04
S poslední větou souhlasím, nicméně co se selektivity týče, tak pro malé jističe MCB v praxi platí:
1. přetížení, v činnosti tepelná spoušť - selektivitu lze dodržet
2. čistý zkrat - selektivitu dodržet nelze
3. krátkodobé přetížení v oblasti působnosti zkratové spouště - selektivitu lze dodržet, uznávám, že většinou metodou pokus/omyl

OK, upravuji svoje tvrzení na - 100%ní selektivita je sci-fi  ;)

Quote from: Daniel Hudzík on 26.08.2012, 18:28
Nie je moc rozumne...

Já přemýšlím co proti výměně B16A za C10A máte.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Roman-W

Daniel Hudzík

Quote from: Vít Rotrekl on 26.08.2012, 19:24
OK, upravuji svoje tvrzení na - 100%ní selektivita je sci-fi  ;)
Já přemýšlím co proti výměně B16A za C10A máte.

Pozor, on nemeni B16 za C10 ale za B16 zapaja C10

Vít Rotrekl

Quote from: Daniel Hudzík on 26.08.2012, 19:35
Pozor, on nemani B16 za C10 ale za B16 zapaja C10

Aha, četl jsem to na mobilu a možná se v tom trosku zacyklil :) Pokud to tazatel myslí takhle, tak krom toho že bude mít u PC jistič, kterým bude moci vypnout to natvrdo, tak nic moc jiného nezíská. Takž dát B 10A a doufat že to bude stačit. Až tam toho bude pozapojovaného více, tak bude desítka při výpadku sítě a opětovném nahození vypadávat tak ji stejně odmontuje. Takže mě z toho vychází, že neudělat s tím nic vyjde nejekenomičtěji. :)
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Daniel Hudzík

Quote from: Vít Rotrekl on 26.08.2012, 19:51
Aha, četl jsem to na mobilu a možná se v tom trosku zacyklil :) Pokud to tazatel myslí takhle, tak krom toho že bude mít u PC jistič, kterým bude moci vypnout to natvrdo, tak nic moc jiného nezíská. Takž dát B 10A a doufat že to bude stačit. Až tam toho bude pozapojovaného více, tak bude desítka při výpadku sítě a opětovném nahození vypadávat tak ji stejně odmontuje. Takže mě z toho vychází, že neudělat s tím nic vyjde nejekenomičtěji. :)

Osobne by som to tiez neriesil... zaistit plnu selektivitu za B16 je celkom problem (pokial tam nedam B2 alebo nieco podobne)

Petr M

Srandičky za B16 už docela postrádají smysl...

Doma mám pro věci v racku + tiskárnu B10 před PCH, drží spolehlivě. Pracovna jede na B16 s PCH 30mA, špička je rozdělena pomocí prodlužky master/slave se spínáná v nule, takže monitory a repráky startují půlvlnu za PC... Se dvěma sestavama po 350W není problém.

Miroslav Minařík

Quote from: Petr M on 27.08.2012, 09:44
Srandičky za B16 už docela postrádají smysl...

Doma mám pro věci v racku + tiskárnu B10 před PCH, drží spolehlivě. Pracovna jede na B16 s PCH 30mA, špička je rozdělena pomocí prodlužky master/slave se spínáná v nule, takže monitory a repráky startují půlvlnu za PC... Se dvěma sestavama po 350W není problém.

Přesně tak.
Málokdo má více krámů v pracovně, než já ve své badatelně a B16 za ty roky neměl problém.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jan Kelbich

Quote from: Milan Hudec on 26.08.2012, 15:41
Přitom stačí vložit cca10m úhledně stočené prodlužky :)

Na to bych se zase tak moc nespoléhal. Raději bych použil vhodnou automatiku postupného zapínání přístrojů po obnovení napětí sítě. Ale je to dražší.

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Milan Illek

Quote from: Jan Kelbich on 27.08.2012, 12:49
Na to bych se zase tak moc nespoléhal. Raději bych použil vhodnou automatiku postupného zapínání přístrojů po obnovení napětí sítě. Ale je to dražší.

Nebo vlastní ruce - zdarma.  ;D

Jiří Schwarz

Ono také tak trochu záleží na tom, co člověk doma má!
Solidní výrobce silnější spínaný zdroj vybaví obvodem, který po zapnutí "přibrzdí" rychlost nabíjení hlavního kondenzátoru ve zdroji a zdroj startuje až při dostatečném napětí, takže nejprve nabíhají malá zdroje a až potom další,... a ta špička není taková, je trochu delší, ale ne tak "proudově výrazná".
A 2 různé zdroje různých výrobců mohou mít "načasování a průběh špičky" natolik rozdílné, že s tím problém není.
Pomalý náběh ATX zdroje není na závadu, protože se PC nestartuje přivedením napětí na zdroj, ale až nějakým dalším impulsem.

Když budu "maximalista", doporučuji v koutku "rozvodničku", dvoupólové jištění, přepěťovku a pokud je k PC nějaký "jiný přívod" (telefonní linka, mikrovlnná anténa,...), doporučuji i zde ochranu proti přepětí, pokud možno co nejkratší přívod "země" na PE.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Kelbich

Quote from: Jiří Schwarz on 27.08.2012, 13:13
... a pokud je k PC nějaký "jiný přívod" (telefonní linka, mikrovlnná anténa,...), doporučuji i zde ochranu proti přepětí, pokud možno co nejkratší přívod "země" na PE.

Myslím si že na těch sdělovačkách je přepěťovka dokonce důležitější než na silovině. Silová síť je přeci jen tvrdý zdroj napětí, ale po těch sdělovačkách může fakt "přijít cokoliv".

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Milan Hudec

To Kelbych s tou prodlužkou je to nadsázka řešil jsem takto ale operativně chlaďák na bečku na malé centrále jo to jsem pak byl slavnej

kubík ludvík

Quote from: Jan Kelbich on 27.08.2012, 13:26
Myslím si že na těch sdělovačkách je přepěťovka dokonce důležitější než na silovině. Silová síť je přeci jen tvrdý zdroj napětí, ale po těch sdělovačkách může fakt "přijít cokoliv".

Navíc, jestliže se přepětí do zařízení dostane zásuvkou 230V poškodí se část pulzního zdroje (většinou) a lze to opravit. Pokud se přepětí objeví na vstupu antény nebo telefonní linky, tak je to většinou konečná.

Roman-W

Tak jsem udělal test a 10A B pro jeden PC a doplnky stačí a nespadne ani při výpadku.
Když jsem připojil ještě druhý počítač (HTPC) 200W tak už jistič při výpadku padal pravidelně  :)

Tak myslím že se dá prohlásit že odpoved na otázku je - 10A char. B  o:-)