• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký jistič a charakteristiku zvolit pro počítačový koutek?

Started by Roman-W, 26.08.2012, 14:19

previous topic - next topic

Roman-W

Na jaký proud by měl být dimenzovaný jistič pro počítačovou sestavu se zdrojem 650W +LCD a reproduktory? Jaká by měla být charakteristika jističe když v počítači i LCD je spínaný zdroj, jedinný transformátor je v reproduktorech. (char. C ?)

Daniel Hudzík

V podstate je to velmi jednoduché
- zistím si parametre siete "pred" ističom (impedanciu siete)
- správne zvolím prierez vedenia ku zásuvke podla predpokladanej zataze, vzhladom na dlzku a ubytky
- na základe predoslych vypoctov sa dopracujem aj ku správnemu ističu
- zvazim nutnost pouzitia RCD, podla kvalifikacie obsluhy, prisposobim tomu znacenie zasuvky a zvazim xy dalsich veci
- na záver cele toto dielo zrevidujem/necham zrevidovat
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

František Šohajda

Proč char. "C"?
Má počítač motor, nebo velké trafo ?  Tady "C" nic nevyřešíte..
(používat jen "selský" rozum.......) ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Spíše bych se zabýval charakteristikou/typem PCH.
Obdobný případ jsem řešil 13C/1 jističem + 0,03mA PCH 16A, G, A.

Daniel Hudzík

Quote from: Milan Hudec on 26.08.2012, 14:53
Spíše bych se zabýval charakteristikou/typem PCH.
Obdobný případ jsem řešil 13C/1 jističem + 0,03mA PCH 16A, G, A.

Pri vacsom pocte spinanych zdrojov moze byt pouzitie RCD problemom. Pre IT rozvody nie je ich pouzitie nutne (pokial nehrozi ze si do oznacenej zasuvky upratovacka vo firme strci vysavac)

Milan Hudec

Quote from: Daniel Hudzík on 26.08.2012, 14:57
Pri vacsom pocte spinanych zdrojov moze byt pouzitie RCD problemom. Pre IT rozvody nie je ich pouzitie nutne (pokial nehrozi ze si do oznacenej zasuvky upratovacka vo firme strci vysavac)

To máš pravdu, odpovídal jsem na případ domácího PC koutku s případným výskytem zvídavých IT dětí, tam bych asi elektrikáře, který by mě nenainstaloval kvalitní PCH typu A hnal sviňským krokem.

Daniel Hudzík

Quote from: Milan Hudec on 26.08.2012, 15:00
To máš pravdu, odpovídal jsem na případ domácího PC koutku s případným výskytem zvídavých IT dětí, tam bych asi elektrikáře, který by mě nenainstaloval kvalitní PCH typu A hnal sviňským krokem.

Potom je na mieste otazka samostatneho privodu pre domaci PC kutik. Ci je alebo nie je vobec nutny

Jirka Š. Svejkovský

Potíže s proudovým chráničem nastávají až u okruhů, kde na jednom chrániči visí víc než 5 - 6 počítačů. Svodový proud jejich zdrojů celkem spolehlivě chránič vybaví.

U jednoho PC problém nenastává, stačí mu standardní zásuvkový obvod (16A char. B), pokud možno s proudovým chráničem. Použitím jističe s charakteristikou C si zbytečně zpřísníte podmínky pro impedanci zásuvkového okruhu (pokud ovšem nepoužijete chránič).

Pokud se bojíte o data při výpadku proudového chrániče, zajistěte si jejich pravidelnou zálohu nějakým zálohovacím programem. Já používám Cobian Backup a data několikrát denně zálohuju na síťový NAS (i když už nějakou dobu používám notebook). Nebo použijte UPS.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Roman-W

Quote from: František Šohajda on 26.08.2012, 14:47
Proč char. "C"?
Má počítač motor, nebo velké trafo ?  Tady "C" nic nevyřešíte..
(používat jen "selský" rozum.......) ;)

Došel jsem k tomu zde:
http://elektrika.cz/data/clanky/novch021113
C - se zařízeními, které způsobují proudové rázy

Pokud vím tak spínaný zdroj při zapnutí proudové rázy má, obzvlášt při studeném startu.
Ted mi někdo psal že doma zapojil počítač na jistič B 6A a neustále mu to padá při zapnutí.

Ohledně PCH tak je nadřazen pro celý byt 25A/0,03A a místnost kde je počítač má hlavní jistič 16A (zásuvkový okruh)

Já právě chtěl pro jistotu ještě extra jistič pouze pro počítač aby nezačal hořet zdroj a hlavní jistič stále držel (zle)
(el. kondenzátory v primární části zdroje je nejčastejší závada. Další je hned aktivní PFC např. poddimenzovaný mosfet)

V lepším případě se pouze nafoukne
http://www.flickr.com/photos/phatcontroller/3388393764/

Zdenek Rajmont

Malý server, dva switche a pár "krabiček" (Wifi router, Voip adaptér ...) a musím to jistit "hřebíkem".
Char. "D". Cokoliv jiného při opětném "nahození" rozvodné sítě po poruše  vypadlo.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Milan Hudec

Quote from: Zdenek Rajmont on 26.08.2012, 15:15
Malý server, dva switche a pár "krabiček" (Wifi router, Voip adaptér ...) a musím to jistit "hřebíkem".
Char. "D". Cokoliv jiného při opětném "nahození" rozvodné sítě po poruše  vypadlo.

Přitom stačí vložit cca10m úhledně stočené prodlužky :)

Jirka Š. Svejkovský

Ještě, když jsem měl pod stolem bednu, stávalo se mi občas totéž. Najednou nastartoval zdroj v PC, dva monitory, router, NAS a tiskárna. Vyřešil jsem to tak, že jsem je rozdělil na 2 pejsky s vypínačem. Takže nejdřív najelo PC s jedním monitorem a pak ostatní.

Dneska mám na stole noťas, takže problém se nekoná, protože staruje pouze jeden monitor a router. Tiskárnu a NAS nechávám spát.

Jistič charakteristiky D za chráničem je z hlediska bezpečnosti přijatelný. Jenom bacha na selektivitu. Jistič 16A/D reaguje na zkrat až při dvojnásobném proudu, než jistič 25A/B před elektroměrem. Takže je pak celkem jasné, který jistič při větší šlupce zareaguje dřív.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Roman-W

Myslím že bude nejlepší volba 10A ted ale otázka zda B nebo C

Jinak díky všem za reakce  ;)

Daniel Hudzík

Quote from: Roman-W on 26.08.2012, 15:57
Myslím že bude nejlepší volba 10A ted ale otázka zda B nebo C

Jinak díky všem za reakce  ;)

Aky mate hlavny istic? C10 moze  byt problem z hladiska dodrzania impedancie a selektivity

Vít Rotrekl

To Hudzik: Myslim ze s tou selektivitou v bytech jsme to tu uz resili s tim ze je to oblast Sci-fi. Co se tyce imprdance, tak tazatel pise ze je okruh za chranicem, takze ho nejak moc zasadne nemusi trapit.

To tazatel: pokud trvate na samostatnem jisteni PC zasuvek pro jeden PC a jeden dva monitiory plus nejaky kravinky okolo, tak C 10A bude v pohode.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Milan Hudec

Quote from: Vít Rotrekl on 26.08.2012, 16:56
To Hudzik: Myslim ze s tou selektivitou v bytech jsme to tu uz resili s tim ze je to oblast Sci-fi. Co se tyce imprdance, tak tazatel pise ze je okruh za chranicem, takze ho nejak moc zasadne nemusi trapit.

To tazatel: pokud trvate na samostatnem jisteni PC zasuvek pro jeden PC a jeden dva monitiory plus nejaky kravinky okolo, tak C 10A bude v pohode.

S poslední větou souhlasím, nicméně co se selektivity týče, tak pro malé jističe MCB v praxi platí:
1. přetížení, v činnosti tepelná spoušť - selektivitu lze dodržet
2. čistý zkrat - selektivitu dodržet nelze
3. krátkodobé přetížení v oblasti působnosti zkratové spouště - selektivitu lze dodržet, uznávám, že většinou metodou pokus/omyl

Roman-W

Quote from: Daniel Hudzík on 26.08.2012, 16:41
Aky mate hlavny istic? C10 moze  byt problem z hladiska dodrzania impedancie a selektivity

To už jsem psal:
Ohledně PCH tak je nadřazen pro celý byt 25A/0,03A a místnost kde je počítač má hlavní jistič 16A (zásuvkový okruh)

Daniel Hudzík

Quote from: Roman-W on 26.08.2012, 17:48
To už jsem psal:

ten C10 bude za B16 ak som to spravne pochopil?