• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak zapojit zásuvky 230V sériově?

Started by Daniel C., 02.09.2012, 14:28

previous topic - next topic

Daniel C.

02.09.2012, 14:28 Last Edit: 02.09.2012, 15:12 by Miroslav Minařík

S kamarádkou jsme si pronajali hospodu, ale je tam elektrika ve zbídačeném stavu. Rozvaděč je zapojen pěkně ale situace je údajně taková, že rozvaděč dělal elektrikář, ale řekl si o hodně peněz a tak mu původní majitel řekl ať udělá jen to a kabely že si roztahá sám. Podle toho to tak taky vypadá. Ze zdi visel nezaizolovaný kabel pod napětím, atp.

Můj problém je jedna místnost, ve které vůbec nejsou zásuvky. Je tam přivedený CYKY, na něm stavební zásuvka a celá elektrika je tam řešena kilometrem prodlužek, což je na houby. Zásuvku zapojit umím, mám "padesátku" ale jen §4. Myslím že s vyhozeným jističem bych to zvládl, ale potřebuji se zeptat, jak zapojit více zàsuvek za sebou když je tam jen jeden kabel. Pokud si myslíte že ne, pak doporučte prosím schopného člověka co dělá Brno-venkov.

Milan Hudec

Jak vidno v elektrice se nevyznáte řešením je pozvat elektrikáře na místo dle popisu situace soudím že toho bude k řešení vice odpověd jinou zde asi nedostanete že máte hezky zapojen rozvaděč neznamená že musí být zapojen správné

Lukáš Rotrekl

Bez urážky, to co jste předvedl za neznalost není na to aby vám někdo z odborníků radil jak si to udělat sám. To co potřebuje poradit je jedna z nejtriviálnějších věcí v elektrotechnice. Ohánění se vlastnictvím vyhlášky 50, par. 4. je nic neříkající. Tu by měly mít i uklízečky, když musí utřít prach na rozvaděči.

PS: Psal jsem vám na mejl, který jste uvedl v profilu, vrátil se mě jako nedoručitelný.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Daniel C.

Psal jsem to z mobilu a upsal se, "b" v mailu je potřeba nahradit "n".

Vlastnictvím vyhlášky se neoháním, je to prakticky na zapojení žárovky.

Daniel C.

Jinak, teoreticky bych věděl, do krabice vést ten CYKY a spouštět to k jednotlivým zásuvkám, ale zase je tam sádroš a tím pádem jsem omezen jen na zásuvky a krabice na povrch.

Psal jsem to hodně z gruntu, jak jsem říkal, na mobilu v hospodě a docela jsem spěchal.

Jirka Š. Svejkovský

Vy máte hospodu a neumíte sehnat elektrikáře?  :o
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Miroslav Minařík

Quote from: Daniel C. on 02.09.2012, 15:59
Jinak, teoreticky bych věděl, do krabice vést ten CYKY a spouštět to k jednotlivým zásuvkám, ale zase je tam sádroš a tím pádem jsem omezen jen na zásuvky a krabice na povrch.

Psal jsem to hodně z gruntu, jak jsem říkal, na mobilu v hospodě a docela jsem spěchal.

Pokud je instalace v takovém nedodělku, pak je určitě nejekonimčtější pozvat elektrikáře. Projít s ním tu džungli. Pokud zrovna nemáte rozpočet na kompletní dokončení určitě vám zhodnotí nebezpečí a navrhne alespoň minimální servis.

V diskusích se to bez fyzické obhlídky nedá rozebrat seriozně.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

František Šohajda

QuoteRozvaděč je zapojen pěkně ale situace je údajně taková, že rozvaděč dělal elektrikář, ale řekl si o hodně peněz a tak mu původní majitel řekl ať udělá jen to a kabely že si roztahá sám

Potom si nestěžujte (i když to jste nedělali Vy!!) že je něco nataháno špatně!! (dance)
Je to myšleno všeobecně pro takové chytráky jako byl předchozí majitel....

Pokud máte 50 Vyhl. tak víte kolik se může napojit na jeden zásuvkový obvod.. ;)
I když par.4 má dnes skoro každý, kdo je zaměstnán.....elektrikář vám to udělá bezpečné!! :-\
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 02.09.2012, 15:36
...řešením je pozvat elektrikáře na místo dle popisu situace soudím že toho bude k řešení vice ...

Hlásíš se na brigádu?
-----------------
Doma je doma, ale v provozu jako hospoda (hotel, škola,...) není dobré cokoliv riskovat, tam bych byla jasně pro "sázku na jistotu"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Illek

Quote from: Miroslav Minařík on 02.09.2012, 16:23
Pokud je instalace v takovém nedodělku, pak je určitě nejekonimčtější pozvat elektrikáře.

Fakt elektrikáře?   :-\

Jan Alin

Quote from: Milan Illek on 02.09.2012, 22:14
Fakt elektrikáře?   :-\

Že by byl lepší na začátek projektant?  :)