• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak odstranit problém dvou obvodů v jedné krabici?

Started by Kropáček_Jan, 04.09.2012, 11:12

previous topic - next topic

Vít Rotrekl

Quote from: Kropáček_Jan on 05.09.2012, 09:13
Nebo popřípadě jejich páčky napevno spojit (něco na způsob 3f jističe).

Neeee, to je kravina, vžyť by vám potom při výpadku jednoho jističe padal i ten druhý...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

shrnuti

Quote from: Kropáček_Jan on 04.09.2012, 11:12
Přes šatnu mi do koupelny vedou v souběhu dva obvody: pro pračku a pro zásuvky. Oba jsou na proudovém chrániči. Při instalaci topení došlo k jejich poruše na dvou místech. Vše bylo vyřešeno instalováním dvou krabic ve vzdálenosti asi 1 metr od sebe a následným připoležením nových kabelů. Jenže problém je, že jsou teď dva obvody v jené krabici (napojení přes wago). Elektroinstalace má již revizní zprávu a tohle se stalo až po ní. Co teď s tím? Jak mám tento problém odtranit? Jediné, co se mi jeví jako nejsprávnější, je vše znovu rozbourat a dát po dvou krabicích (celkem tedy čtyři). Je to ale opravdu jediné řešení? Budu vděčný za každý návrh, do bourání se mi moc nechce.

Takže si to shrňme:
- nynější řešení je v rozporu s normou
- revize byla provedena ještě před poruchou, v době revize to bylo v pořádku
- budete-li v budoucnu potřebovat revizi, můžete mít problém (maximálně to však bude nutné předělat)
- nebudete-li v budoucnu potřebovat revizi, je to papírově bez problémů
- pokud to v těch krabicích není uděláno prasácky, tak by se s velkou pravděpodobností nemělo nic stát
- kdyby ovšem vznikla porucha jinde, tohle může situaci zhoršit
- nic nezkazíte, když tam uděláte to "izolační přepážku"
- nebo to můžete pro klid duše aspoň omotat izolační páskou, což ovšem může zhoršit chlazení
- pokud by vedení šlo v chráničce, tak by se to dalo řešit elegantněji a v souladu s normou

Jiří Schwarz

A já se přiznám, že jsem dokázal nabouchat do KU68 4 kabely CYKY 3x1,5 (světla) a 3 kabely CYKY 3x 2,5 (zásuvky), 6 WAGO svorek, víčko,...
Není to řešení se kterým bych se chtěl chlubit, ale někdy to tak vyjde... Největší dilema, které jsem měl, bylo jestli do té krabičky dát "popis"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Radim Strycharski

Quote from: David Hruda on 05.09.2012, 08:38
V článku normy je "Jestliže je více obvodů zakončeno..." - v tazatelově případě ale obvody pokračují dál, takže tam nejsou zakončeny. Nebo si to zakončení vysvětluju špatně?

Správná připomínka  (jednicka) . Článek 521.8.3 není pouhou náhradou článku 521.N9.4.4 z předchozí edice. Je potřeba definovat to zakončení. Když jeden elektrikář připraví krabici pro přímotop, je to jasné. Nesmí tam být v tu chvíli dva obvody pro dva přímotopy bez přepážky. Když pak ale přijde druhý elektrikář pověsit přímotop, nezanikne připojením ono zakončení? 

Štefan Beláň

Quote from: David Hruda on 05.09.2012, 08:38
V článku normy je "Jestliže je více obvodů zakončeno..." - v tazatelově případě ale obvody pokračují dál, takže tam nejsou zakončeny. Nebo si to zakončení vysvětluju špatně?

Quote from: Radim Strycharski on 05.09.2012, 18:18
Správná připomínka  (jednicka) . Článek 521.8.3 není pouhou náhradou článku 521.N9.4.4 z předchozí edice. Je potřeba definovat to zakončení. Když jeden elektrikář připraví krabici pro přímotop, je to jasné. Nesmí tam být v tu chvíli dva obvody pro dva přímotopy bez přepážky. Když pak ale přijde druhý elektrikář pověsit přímotop, nezanikne připojením ono zakončení? 

Připomínka není vůbec správná. Aby se jednalo o koncový bod, tak se používá slovo "ukončeno". Zakončení může být kdekoliv, a nejedná se (nemusí se jednat)  o koncový bod, ale o bod "na cestě".  :)

PS: Tyto slovní potyčky se mi vůbec nelíbí, protože to je pouze prázdné tlachání o ničem.  :'(
Chránič chrání - jistič jistí.

David Hruda

Quote from: Štefan Beláň on 05.09.2012, 22:16
Připomínka není vůbec správná. Aby se jednalo o koncový bod, tak se používá slovo "ukončeno". Zakončení může být kdekoliv, a nejedná se (nemusí se jednat)  o koncový bod, ale o bod "na cestě".  :)

PS: Tyto slovní potyčky se mi vůbec nelíbí, protože to je pouze prázdné tlachání o ničem.  :'(

Pane Beláni, já to nebral jako připomínku, ale jako dotaz, co v normě přesně znamená "zakončeno". Tak nějak jsem věřil, že k tomu připojíte nějaké vysvětlení, jak to vlastně je, protože jak je tu známo, máte normy v malíku.
P.S. rozdíl mezi "zakončeno" a "ukončeno" moc velký nevidím.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jiří Mudra

Je to v podstatě jenom slovíčkaření, kdy v reálném životě tato dvě slova mohou znamenat totéž. Z pohledu normy ale "zakončeno" tedy znamená "ustřihnutý kabel/drát", na nějž je možné svorkou navázat a pokračovat v instalaci. Kdežto "ukončeno" bude tedy znamenat "konec větve". Chápu to správně a lze to brát jako etalon pro tyto výrazy i v jiné normě? (vyskytují-li se)
Elektrikář - údržbář §6, §8

Milan Hudec

Myslím že článek nám předevšim říká že pokud použiji správný spojovací materiál tak není problém mít v jedné krabici ukončeno či odbočeno více obvodů tento obecný požadavek dále zpřisňuje informativní příloha která tento zpúsob vylučuje pro vedení v trubkách domnívám se že to bude souviset s dodatečným vtahováním vodičů

Milan Hudec

Neodpustím si k tématu jednu podotázečku páni RT jak posuzujete plastové víčko krabice s věnečkem v instalacích pro laiky jako izolaci či jako kryt

Jiří Schwarz

Dovolte mi trochu jiný pohled na rozdíl ve výrazech ukončit a zakončit

Když si dáte do překladače výrazy end, conclude nebo terminate, překladač vám nabídne překlad ukončit nebo zakončit.

Takže pokud se termín zakončit nebo ukončit objeví v nějakém překladu převzaté normy, jen autor překladu ví jestli volbou českého výrazu chtěl něco čtenáři sdělit, nebo je to jen "náhodný výběr z nabídnutých výrazů".
-------------------------------------
Quote from: Milan Hudec on 06.09.2012, 06:34
Neodpustím si k tématu jednu podotázečku páni RT jak posuzujete plastové víčko krabice s věnečkem v instalacích pro laiky jako izolaci či jako kryt

...a ještě by to chtělo rozlišit jestli je tam věneček, jak píšeš, nebo WAGO svorka, u které by mělo být splněno krytí IP2X
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Miloslav Zubal

KOPOS vyrábí pro tyto případy krabice s přepážkou KO110/L nebo samostatné přepážky P110L.

Vít Rotrekl

Quote from: Miloslav Zubal on 06.09.2012, 07:29
KOPOS vyrábí pro tyto případy krabice s přepážkou KO110/L nebo samostatné přepážky P110L.

Obávám se, že pro tento případ to nebude. Nepředpokládám, že bude mít tazatel v bytě krabici KO110.... vyřezat/vystřihnout z nějakýho plastu obdélníček bude nejjdednodušší a nejlevnější řešení.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

David Hruda

Quote from: Vít Rotrekl on 06.09.2012, 08:43
Obávám se, že pro tento případ to nebude. Nepředpokládám, že bude mít tazatel v bytě krabici KO110.... vyřezat/vystřihnout z nějakýho plastu obdélníček bude nejjdednodušší a nejlevnější řešení.

A co parametry toho plastu (samozhášivost atd.)? Já bych to nechal, jak to je a nevymýšlel bych žádná náhradní řešení, která jsou většinou horší než lepší.
Všichni víme, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly...
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Robert Jedek

Domnívám se, že požadavek normy je spojen se záměnou vodičů jednotlivých okruhů, popř. použití jednoho z vodičů do dalších proudových obvodů atp.
Uspokojivým řešením by mohlo být provedení spojů nerozebíratelně.