• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak odstranit problém dvou obvodů v jedné krabici?

Started by Kropáček_Jan, 04.09.2012, 11:12

previous topic - next topic

Kropáček_Jan

04.09.2012, 11:12 Last Edit: 01.12.2012, 11:26 by Miroslav Minařík
Přes šatnu mi do koupelny vedou v souběhu dva obvody: pro pračku a pro zásuvky. Oba jsou na proudovém chrániči. Při instalaci topení došlo k jejich poruše na dvou místech. Vše bylo vyřešeno instalováním dvou krabic ve vzdálenosti asi 1 metr od sebe a následným připoležením nových kabelů. Jenže problém je, že jsou teď dva obvody v jené krabici (napojení přes wago). Elektroinstalace má již revizní zprávu a tohle se stalo až po ní. Co teď s tím? Jak mám tento problém odtranit? Jediné, co se mi jeví jako nejsprávnější, je vše znovu rozbourat a dát po dvou krabicích (celkem tedy čtyři). Je to ale opravdu jediné řešení? Budu vděčný za každý návrh, do bourání se mi moc nechce.

Vít Rotrekl

Nechat to jak je. Neřešil bych to. No, vlastně. Popsal bych ty obvody nějakým způsobem, aby bylo jasné, že jsou to dva různé obvody. Nic jiného bych s tím nedělal.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Martin H.

Riešil som tu raz niečo podobné, no nedarí sa mi to nájsť cez vyhľadávač.

Ale dá sa to zhrnúť do jednej vety, že jeden z obvodov by mohol dostať vlastnú malú plastovú krabičku uloženú vo veľkej krabici.

Kropáček_Jan

Jejda, v to jsem tajně doufal, že existuje něco podobného.
Kdo to prosím vyrábí? V katalogu KOPOSu jsem nic podobného nenašel?

Vít Rotrekl

NO nevím jestli se vejde do klasické KU 68, ta krabička na obrázku má rozměry cca 5x10cm. Krabička se jmenuje "propichovačka" a tuším je od GEWISu, možná SPESLBERG....
...nasel jsem, je to speslberg a rozmery ma 86x43x37
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Kropáček_Jan

Aha, děkuji. Takže toto řešením asi nebude.

Milan Hudec

Pokud nejsou rozvody trubkované proč nemít dva v jednom v takovém rozvadéči taky nejsou źádné poddeklíky

Martin H.

Len doplním, že krabičku som našiel na stránke veľkoobchodu HAGARD s týmto popisom:

Výrobca:    F-tronic
Rozmery: 75x37x40mm

Neviem, akú veľkú krabicu máte v stene teraz, ale do bežnej na vypínač sa asi nezmestí  :(

Kropáček_Jan

Quote from: Milan Hudec on 04.09.2012, 13:42
Pokud nejsou rozvody trubkované proč nemít dva v jednom v takovém rozvadéči taky nejsou źádné poddeklíky

Já nevím, proč to nesmí být, nejsem elektrikář. Bylo mi ale řečeno, že je to proti normě.

Martin H.

Milan Hudec

To se týká trubkovaných rozvodů, pokud jsou rozvody provedeny kabely pod omítkou, tak co ;)

Pavel Stránský 111

V žádném případě nic nebourejte, pokud je tohle jedinný nedostatek Vaší elektroinstalace a jinak byla revize všeho zývajícího provedena řádně dle norem nechte to tak jak to je!

Jirka Š. Svejkovský

Není to tak hrozný prohřešek. Elektrikář si dá pozor a laik by si ublížil i v normální krabici.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Štefan Beláň

Quote from: Milan Hudec on 04.09.2012, 18:50
To se týká trubkovaných rozvodů, pokud jsou rozvody provedeny kabely pod omítkou, tak co ;)

TO: Hudec

Nemáte pravdu, v nové normě 33 2000-5.52 ed. 2 je to ve všeobecné části - 521 Druhy elektrických vedení - 521.8 Uspořádání obvodů, viz příloha čl. 521.8.3.
Chránič chrání - jistič jistí.

Vít Rotrekl

Lze tedy v této souvislosti považovat za izolační přepážku například ustřihnutý kousek plastu (obdélníček rozměrů aby se vlezl do krabice) a tímto jednotlivé obvody odděleny? Já bych řekl že ano.

Milan Hudec

To Beláň máte pravdu o tomto požadavku vim odpovídal jsem na případ instalace před platností této norny

David Hruda

V článku normy je "Jestliže je více obvodů zakončeno..." - v tazatelově případě ale obvody pokračují dál, takže tam nejsou zakončeny. Nebo si to zakončení vysvětluju špatně?
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Kropáček_Jan

No v každém případě zavolám tomu reviznímu technikovi, zda takový zásah do jím schválené elektroinstalace nevnímá jako problém. Ať z toho pak nemáme problémy oba dva.

Jen teoreticky: ten nápad s namíru vytvořenou a vloženou přepážkou se mi zdá jako šalamounské řešení. Ještě mě napadá, že by se mohl dát do rozvaděče štítek s upozorněním, aby oba jističe byly v případě zásahu do jednoho či onoho obvodu vypínaly společně (jsou vedle sebe, takže není problém). Nebo popřípadě jejich páčky napevno spojit (něco na způsob 3f jističe).