• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Může být část zásuvkového vedení v Cu1,5mm?

Started by XpipinX, 09.09.2012, 15:46

previous topic - next topic

Daniel Reiský

Quote from: XpipinX on 09.09.2012, 21:07
Tak teda ted nevím jestli tam mam teda ten jistič 16A a nebo ho vyměnit za 13A...

Kolegové k tomu napsali dost. Buď si zavolejte revizního technika, který změří impedance smyček, vypínací časy chráničů atd. a budete mít jistotu. Na dálku víc nevymyslíme. Použitím jističe 13A si malinko omezíte - 2990 VA oproti - 3680 VA příkon použitých spotřebičů. Nic tragického. Já bych tam dal osobně přísnější jištění, rekněme z důvodu "jistoty", nebo přetáhněte vedení, ale první varianta je jednodušší.  :o

Promiňte, ale jste typický příklad toho, jak to dopadá, když se šetří na nesprávném místě.  (norm)

Jiří Schwarz

Quote from: Petr Vondrák on 09.09.2012, 20:27
No jsou na prdlajs ty normy.Melo by to byt jasne dane a hotovo.....

Norma nemůže za to, že je někdo líný si ji otevřít nebo lakomý si ji pořídit...

Aktuální vydání normy pro domovní rozvody ČSN 33 2130, ed.2 má krásnou tabulku "standardních řešení" a myslím si, že standardní řešení by se měla používat a o nějaké vyjímce bychom měli přemýšlet jen když je to opravdu nutné a zdůvodnitelné.
Udělat chybu hned na začátku a pak se snažit na to napasovat nějakou vyjímku, co norma umožňuje asi není dobrý přístup.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Illek

Quote from: Petr Vondrák on 09.09.2012, 20:27
No jsou na prdlajs ty normy.Melo by to byt jasne dane a hotovo.Me taky trochu stve ze mam zasuvky v Cu 1.5 mm ale dodavatel stavby potreboval asi usetrit no.Jinak tedy musim priznat za 14 let krom toho prodluzovaku zadna zavada tak snad i nadale bude vse v poradku.

Když máte 14 let starou instalaci, nemusí vás bolet hlava z toho, že ČSN 33 2130 ed. 2 požaduje pro zásuvky průřez 2,5.  :)

Milan Hudec

Až na to, že se tabulka zřejmě chybou normotvůrce vztahuje na prakticky neexistující typ sítě. Všiml sis také, že v projektech je uváděno uloženi C i pro itong, řeší to někdo? Když už se 1,5 na 16 jistič použije je vhodné vodiče na koncích vybavit silikonovou izolací.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Petr Vondrák on 09.09.2012, 19:49
vsechna mereni mu vysla

Docela by mě zajímalo, jak měřil oteplovací charakteristiku kabelu. Pan RT nebyl zřejmě při smyslech. Nebo si z nás trošku utahujete, ne?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Illek

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 10.09.2012, 06:45
Docela by mě zajímalo, jak měřil oteplovací charakteristiku kabelu.

To je předmětem revize?  :o

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Milan Illek on 10.09.2012, 09:57
To je předmětem revize?  :o

Quote from: Petr Vondrák on 09.09.2012, 19:49
Tvrzeni pana elektrikare mi ale nedalo a zavolal jsem RT aby vse prosel a zkontroloval take puvodni revizni zpravu.Ten rekl ze tahat zasuvkove obvody v cu 1.5 neni uplne bezne ale vsechna mereni mu vysla a normam pry nic neodporuje.

Pro kolegu RT asi ano
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B