• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je pojistka T315 a T3.15A totéž?

Started by Albert233, 13.09.2012, 23:40

previous topic - next topic

Albert233

Quote from: Zdenek Hejčl on 16.09.2012, 12:53
To Albert233:
Co s tím má prosím do činění oběhové čerpadlo? To je namontováno samostatně a není s kotlem nijak propojeno (pokud si odmyslím fakt, že oba spotřebiče jsou napájeny ze stejné sítě 230 V).

Plynové kotle většinou mají svoje oběhové čerpadlo. A pokud je čerpadlo napájeno z kotle, nebo přímo zabudované, tak to souvislost má - většina případů. A tato informace, že není čerpadlo součástí kotle, ani s ním spojeno, jste poskytl až teď - takže klídek.   (beach)

Já jsem zcela v klidu. S tím, že by oběhové čerpadlo bylo součástí plynového kotle, jsem se ještě nesetkal, ani mě nenapadlo, že by to tak mohlo být - ostatně v tomto případě je oběhové čerpadlo (podle mého názoru zcela logicky) namontováno na potrubí zaústěné do zásobníku teplé vody, zcela mimo kotel. V rámci kotle nejspíš bude ještě nějaké další čerpadlo, zabudované (nikoliv tedy jako samostatný výrobek), které žene vodu do topení (nyní v létě vypnuto), resp. do odděleného okruhu předávající teplo v zásobníku teplé vody. Možná jste tedy měl na mysli toto čerpadlo. Každopádně v rámci řešení mé situace se pokusím prověřit i toto, takže díky za tip.

Fuk Tomáš

Quote from: Albert233 on 16.09.2012, 13:13
...S tím, že by oběhové čerpadlo bylo součástí plynového kotle, jsem se ještě nesetkal, ani mě nenapadlo, že by to tak mohlo být...
Oběhové čerpadlo zabudované do plynového kotle je to nejobvyklejší provedení závěsných plecháčů, což je i případ Vašeho Vaillant VU 180 XE.
Naopak u stacionárních kotlů je nejobvyklejší oběhové čerpadlo vně kotle.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

František Šohajda

QuoteCo s tím má prosím do činění oběhové čerpadlo? To je namontováno samostatně a není s kotlem nijak propojeno (pokud si odmyslím fakt, že oba spotřebiče jsou napájeny ze stejné sítě 230 V).

Mě připadne ,že jste asi kotel na plyn ještě neviděl ? ;D ;D ;D ;D
Každý nástěnný kotel má v sobě čerpadlo ! >:D      (doh)

A pokud je samostatně, je vždy spojeno (zapojeno, kotel má vždy svorky na čerpadlo) (dance)
Stacionární kotle....
Tím pádem jistí pojistka celého kotle i to čerpadlo !
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Albert233

Quote from: František Šohajda on 16.09.2012, 15:47
Mě připadne ,že jste asi kotel na plyn ještě neviděl ? ;D ;D ;D ;D
Každý nástěnný kotel má v sobě čerpadlo ! >:D      (doh)

A pokud je samostatně, je vždy spojeno (zapojeno, kotel má vždy svorky na čerpadlo) (dance)
Stacionární kotle....
Tím pádem jistí pojistka celého kotle i to čerpadlo !

Viděl, ale nerozebíral (aspoň tedy ne moc). Měl jsem za to, že se mluví o oběhovém čerpadle, které zajišťuje cirkulaci vody ve stoupačce s teplou vodou, aby se při puštění teplé vody nemuselo čekat, až ke kohoutku dojde teplá voda ze zásobníku, který může být značně vzdálený. Pochopil jsem, že bylo myšleno čerpadlo jako součástka kotle. To je pochopitelně nutné, pokud kotel nepřímo ohřívá vodu v zásobníku teplé vody, a vhodné, pokud kotel zajišťuje i topení (i když si matně vzpomínám, že se snad dříve dělaly i otopné soustavy bez nuceného oběhu).

Fuk Tomáš

Quote from: Albert233 on 16.09.2012, 16:31
... vhodné, pokud kotel zajišťuje i topení (i když si matně vzpomínám, že se snad dříve dělaly i otopné soustavy bez nuceného oběhu).
První, čeho si všimnete na samotížné soustavě v porovnání se soustavou s nuceným oběhem, je obrovský rozdíl v průřezu trubek. Pak se koukněte, jakými trubičkami vede voda ve Vašem kotlíku, a pochopíte, že slovo "vhodné" je příliš slabý výraz.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)