• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze ponechat TN-C u kompletní rekonstrukce?

Started by Patrik Hora, 28.09.2012, 19:10

previous topic - next topic

Patrik Hora

28.09.2012, 19:10 Last Edit: 28.09.2012, 21:25 by Miroslav Minařík
Známý natáhl mezi střídavé přepínače na chodbě pouze 3x1.5.
Jediná možnost jak to zapojit je přeznačit modrou na černou.
Je to průchozí u revize když svetla budou třídy 2 ?
§8

Jiří Schwarz

Je tu jistá norma, které požaduje "plný počet vodičů" u světelných vývodů, především proto, že dnes osazené svítidlo s ochranou ve třídě II nemusí být napořád.

V názvu vlákna je výraz TN-C. Ano, síť TN-C není "zakázaná", ale v síti TN-C se předpokládá výskyt vodiče PEN a ten by měl mít průřez poněkud větší než 1,5mm2

Proč přeznačit modrou? Naopak, pokud se budete držet myšlenky "pouze pro spotřebiče třídy II", modrou byste tam mít měl, "zelenožlutou" v podstatě ne...
Ale jako RT bych se pod to podepsat nechtěl ať to zapojíte jakkoliv, ať to přeznačíte nebo ne!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Petr Doležal

Mám pocit, že tazatel hovoří o přebarvení jednoho ze dvou "koresponďáků".
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Milan Hudec

Quote from: Petr Doležal on 28.09.2012, 21:55
Mám pocit, že tazatel hovoří o přebarvení jednoho ze dvou "koresponďáků".

V tom případě to bude v háji úplně, hnědá/černá/zž, k tomu světlo II.třídy elektrikář nepřipojí (dance)

Jirka Š. Svejkovský

Něco jako, že máte v místnosti TN-S, pak najednou nevyjdou dráty, tak z toho uděláte TN-C? To nemyslíte vážně, že ne? Co si pomyslí elektrikář, na kterého pak v krabici vybafne hnědý, modrý a zelenožlutý (možná doznačený modrou) a všechno to bude pod napětím?

Na takové řešení revizi napsat nelze. Už kvůli průřezu vodiče PEN. Navíc, za bodem rozdělení PEN nesmíte tyto vodiče opět spojit. To se týká i případu, kdy z PE zpátky vyrobíte PEN a pošlete do něj pracovní proud okruhu.

Když necháte laika tahat kabely, dobrovolně se odsuzujete k sekání do finálního povrchu.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiri Dvorak

Pokud máte nataženou 3c1,5 mezi vypínači napadá mě řešení - použít tlačítka, pulzní relé, a spínat ,,nulou" -  např. Finder řada 26 nebo 27 ( Spínač impulsně ovládaný kompaktní 10A). pokud máte rozvody dělány ,,bez krabic", pravděpodobně budete muset vyměnit krabici pod vypínačem kde je napojeno světlo za ,,hodně hlubokou" ( KPR).
Nedávno jsem něco podobného řešil při kompletaci po jednom umělci :)

Jan Franěk

:D
Mě nejde na rozum, jak se může po " kompletní rekonstrukci" elektroinstalace, objevit TN-C. Navíc v prostřed instalace. Zřejmě jde o vtip. ALe proč se nesměju? Protože to je zřejmě myšleno vážně.

Buď použijete některé z nabízených možností kolegů přede mnou, nebo to jednoduše předěláte. To osobně považuji za to nejmenší zlo, i v hledem k následným možnostem a bezpečnosti celé instalace. Omítka se opraví, prach uklidí a vy i kamarád budete mít klid a vše v pořádku. I když bych pro jistotu vše ještě důkladně prohlédl, aby takových překvapení neměl známý připraveno více.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Patrik Hora

Pulsní relé mě napadlo také ale problém je ze přívod je k prvnímu vypinaci a vývod ke světlu od posledního. At přemýšlím jak přemýšlím jeden drat me stále chybí. Už jsem viděl horší věcí. Přívodní kabel al. 4x10mm jakýsi umělec nastavil čokoládou a v rozvodnici pokračoval cyky 2.5. Jak ale vyřešit ty vypínače když už ma hotové štuky? Leda by existovalo pulsní relé které při krátkém přerušení napájení sepne a při dalším vypne a tlačítko srozpinacim kontaktem. Ani jedno neznám.
§8

Petr Doležal

Quote from: Patrik Hora on 29.09.2012, 11:05
přívod je k prvnímu vypinaci a vývod ke světlu od posledního.

V tom případě k 1.vypínači 3J, mezi vypínače 5J (jeden vodič rezerva), od posledního ke svítidlu 3J
A nebo k tomu 3x mezi vypínači připoložit 20
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jan Franěk

Pak je ještě k mání mnoho bezdrátových možností. Nechají se schovat i pod vypínač, případně do světla.  Pár problémů jsem takto už vyřešil.

Stejně si myslím, že kladivo a sekáč bude, ve vašem případě, nejlepším řešením.  Bezdrát jsem používal jen tam, kde nebyla jiná možnost.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Milan Hudec

Spínání nulou je po ukončení pĺatnosti 4 47 zakázáno i v případě použití chrániče, revizák se pak může opřít leda tak o štafle

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Milan Hudec on 29.09.2012, 11:32
Spínání nulou je po ukončení pĺatnosti 4 47 zakázáno

Až na dvě výjimky:
- Spínání blokovacího stykače signálem HDO.
- Kontakty ochran motoru v ovládacím obvodu stykače.

Milan Hudec

Jirka Š. Svejkovský

- PPDS
- ČSN EN 60204-1 ed. 2