• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč mi vypadává nový proudový chránič při zapojení vrtačky?

Started by Honza22, 28.10.2012, 21:41

previous topic - next topic

Honza22

Elektrikář mi nainstaloval proudový chránič a za ním 6 jističů pro 6 různých obvodů.
Při zapojení vrtačky do zásuvky která spadá do jednoho z těchto 6ti okruhů, chránič vypadne.

Elektrikář tvrdí, že je to vlhkostí v nových zdech, ale mně se to moc nezdá.
Měli byste někdo nějakou radu?
Může to být to šlus N jednoho z obvodů za chráničen s PE?

Tomáš Spočtený

Jedno z možných vysvětlení je, že N vodič těchto okruhů za chráničem je někde spojen s N vodičem jiného obvodu, který není pod chráničem.

Miroslav Revús

Quote from: Honza22 on 28.10.2012, 21:41

ÁNO. Pri podobných problémoch prvá vec, ktorú hľadám, je skrat N a PE.
Skrat môže byť spôsobený aj rôznymi šnúrami, kde je spojený N a PE vodič (vŕtačky a podobné spotrebiče triedy ochrany II - bez kolíku - po výmene šnúry za trojžilovú).

Miroslav Minařík

Když se podíváte dolů vlevo na ten sloupec dotazů, myslíte si, že je nutné to zde řešit znovu?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří Schwarz

A chránič dokáže padat i při zkratu nebo větším svodu mezi N a PE ještě "před zásuvkou", někde v rozvodu.
A chová se to naprosto podivně nelogicky, při malém zatížení okruhu to drží, při větším někdy ano, někdy ne, pak to vypadne při zatížení něčím, co nemá tak velký odběr, ale má to špičku při zapnutí,...
Bez měřáku se to někdy špatně hledá.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Kabát

Souhlas s panem Schwarzem, vlhkost v nové stavbě dokáže divy. Jinak je možnost také zvýšené citlivosti chrániče. Při revizích jsme naměřili i 16mA.

Jirka Š. Svejkovský

Proud 16mA je na spodní hranici tolerance a bude klesat, jak bude slábnout magnet. Pak už spadne s každým bouchnutím dveří.To je skoro na reklamaci.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Mirek Vašák

Chránič padá jen po zapojení vrtačky nebo i jiných spotřebičů?
Pokud to dělá jen vrtačka může být vadná.

David Hruda

Quote from: Mirek Vašák on 29.10.2012, 19:46
Chránič padá jen po zapojení vrtačky nebo i jiných spotřebičů?
Pokud to dělá jen vrtačka může být vadná.

Vrtačka tř.I?
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jan Ho

Tak je to vyřešené. Nechal jsem elektrikáře proměřit na zkrat všechny modré vodiče v okruzích za chráničem, proti ochrannému vodiči. Na jednom okruhu opravdu zkrat byl, tak jsme odmontovali zásuvky a v jedné ochranný vodič rozdíral bužírku a dotýkal se modrého vodiče. A to to prý měli už jednou rozmontované... Tisíceré díky za vaše postřehy a pomoc, poněvač mi pomohly závadu analyzovat a rychle opravit.

PS: tady tazatel Honza22, fórum mě nechalo se zeptat bez registrace, pak mě to ale nenechalo reagovat bez registrace a pak mě to nenechalo zaregistrovat se  pod přezdívkou, pod kterou mě to nechalo se zeptat a nakonec to nezobrazuje přezdívku, ale jméno, které mě to navrch nenechalo napsat normálně s odůvodněním, že to již existuje. To jen na vysvětlenou :)

Petr Doležal

Quote from: Honza22 on 28.10.2012, 21:41

Bingo! Sám jste to předvídal
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení