• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:12

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč teče po plynové trubce proud?

Started by Vít Rotrekl, 05.11.2012, 22:36

previous topic - next topic

Petr Doležal

Quote from: Oldřich Morávek on 08.11.2012, 09:51
2. pro plynová zařízení se musí používat plasty neschopné vázat na sebe náboj. Tuším, že je předepsán elektrický odpor kolem 103 - 105 ohm

Hmm, já jsem právě našel jen hadice opletené, nebo plastové s vodičem uvnitř či hadice z polovodivého plastu. Asi "plynařský" předpis.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Oldřich Morávek

Narazil jsem na to někde v předisech pro výbuchy, nebo jsem to vyslech někde na školení. Dnes už neznám zdroj, ale mělo by to být v předpisech elektro.

Pokud si dobře vzpomínám, tak to pokračovalo rozpětím 105 - 107 ohm/mm jsou materiály s nedefinovanými vlastnostmi a s odporem nad 107 jsou izolanty schopné vázat náboj.

Fuk Tomáš

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Oldřich Morávek

To je vztaženo ke zkušebnímu vzorku materiálu.
Jiný odpor bude mít 1mm materiálu a jiný 1m.
Asi by tam ještě měl být průřez, abychom to měli kompletní

Jak jsem psal, není to ověřená informace. Je to jen útržek, který mi uvázl vpaměti.
Uvítám veškeré doplňující informace.

ACEOF ACES

Pro sporák osadit zásuvku s proudovým chráničem 30mA.
Kolík této zásuvky nepřipojovat na PE kabelu CYKY 3x2,5 , ale připjit na pospojení.
Použít hadici s kovovým opletením.

Ten přívod z PL AYKY 2x4(2,5) je opravdu špatný.

Mirek Čech

Quote from: ACEOF ACES on 08.11.2012, 18:49
Pro sporák osadit zásuvku s proudovým chráničem 30mA.
Kolík této zásuvky nepřipojovat na PE kabelu CYKY 3x2,5 , ale připjit na pospojení.
Použít hadici s kovovým opletením.

Ten přívod z PL AYKY 2x4(2,5) je opravdu špatný.

Upřímně možná to je funkční dočasné řešení ale spíše mi to přijde jako takový bastl ať jsou všichni spokojeni.Osobně bych vše co se motá kolem plynu či vody udělal opravdu poctivě ale v panelácích kde je to všechno takové všelijaké  nějaké Revize společných prostor či hromosvodů se vidí zřídka poctivě dělané.
Ale to je věc názoru
Mirek

Milan Hudec

Udělat instalaci kolem plynu a vody na stejné rovině bezpečnosti, jako bez uvažování těchto nelze, a už vůbec ne s použitím šablonového řešení, fuzzi logika je v těchto případech nezbytná, přesné využití norem je svazující až pro věc někdy nebezpečné

Petr Doležal

30.12.2012, 17:35 #43 Last Edit: 30.12.2012, 19:02 by Petr Doležal
Něco jsem našel:
http://elektro.tzb-info.cz/bezpecnost-a-revize/6540-uzemneni-rozvodu-a-pospojovani-u-technickych-zarizeni-v-budovach
Izolační vložka v plynovém potrubí (na obrázku C3). V paneláku jsou však potrubí (voda, plyn, vzduchotechnické potrubí) uchycena na ocelové nosníky, vše je zparalelněno a proto izolační vložka na patě domu proudům v plynové stoupačce přes více podlaží nepomůže.
Já bych to viděl na kuláč v dielektrickém provedení na vývod ze zdi pro sporák. Opletenou hadici ať vezme ďas, nic nepovede.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení