• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč mi vysavač 1500W shazuje 6A jistič?

Started by Miloš Koněrza, 20.11.2012, 11:39

previous topic - next topic

Miloš Koněrza

20.11.2012, 11:39 Last Edit: 20.11.2012, 11:48 by Miroslav Minařík
V garáži dodavatel stavby připravil zásuvku spínanou HDO pro přímotop a je jištěna  PL7-B6/1N, topení cca 1800W bez problémů, ale vysavač mi s 1500W shazuje jistič.

Divné je, že mi spadl i při zapnuté dobíječce na akušroubovák,
když jsem položil aku do kolíbky.
Ten vysavač nejde ani zapnout, hned to padá.

Moderátor: Původní otázka zněla: Jaký jistič pro přímotop v dřevostavbě? Nač se tazatel vlastně vůbec neptá.  (norm)

Vít Rotrekl

A kam pada? A uz dopadl? :D

Jinak. Topeni s prikonem 1,8kw ma proud cca 7,2A. Pri rozbehu nebude nijak zavratne vetsi a jistic to v klidu udrzi.
Kdezto vysavac bude mit rozbehovy proud cca 5x(cislo streleny z hlavy) nez je jmenovity, takze proto jistic vypadne.
Nicmene proc vypadava pri zapnuti AKu nabijecky je zahadou.

PS: Kterej chytrej projektant dal 6A jisic pro topeni 1,8kw? Povesit za kule do pruvanu.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Martin H.

Quote from: Vít Rotrekl on 20.11.2012, 12:08
PS: Kterej chytrej projektant dal 6A jisic pro topeni 1,8kw? Povesit za kule do pruvanu.

Len chcem doplniť, že sa to dá ešte napraviť. Ak elektrikár skontroluje kábel a odmerá impedanciu, môže z toho ešte byť 10, 13 alebo 16 A alebo aspoň C miesto B.

Miloš Koněrza

RD Rýmařov  >:(¨je pravda, že původně chtěli svůj přímotop do garáže 23 m2 a nevím kolik bylo W v projektu, myslím Ecoflex150,

a mám přípravu prodloužení zásuvky o cca 3 m pro jiné umístění přímotopu
může tento "slepý" vodič  připojený k zásuvce ovlivnit chování jističe ?

Daniel Hudzík

Quote from: Vít Rotrekl on 20.11.2012, 12:08

Podobny, aky je schopny namalovat centralny RCD 30mA pre serverovnu:)
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Vít Rotrekl

Quote from: Miloš Koněrza on 20.11.2012, 13:31
RD Rýmařov  >:(¨je pravda, že původně chtěli svůj přímotop do garáže 23 m2 a nevím kolik bylo W v projektu, myslím Ecoflex150,

a mám přípravu prodloužení zásuvky o cca 3 m pro jiné umístění přímotopu
může tento "slepý" vodič  připojený k zásuvce ovlivnit chování jističe ?

Pokud jsou konce zaizolovány, tak by neměl.

Quote from: Martin H. on 20.11.2012, 13:22
Len chcem doplniť, že sa to dá ešte napraviť. Ak elektrikár skontroluje kábel a odmerá impedanciu, môže z toho ešte byť 10, 13 alebo 16 A alebo aspoň C miesto B.

Pokud do zásuvky vede 3x1,5, tak tučné je správná cesta.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Miloš Koněrza

konce zatím zaizolovány, bude zapojeno v zásuvce

Pavel Sládek148

Řekl bych, že to je nepochopení úmyslu projektanta. Nemá náhodou ten kabel, který je jištěn tím 6A jističem, ovládat pouze stykač? Stykač by pak spínal onu zásuvku jištěnou klasicky 16A jističem.

Miloš Koněrza

no ano stykač proudového chrániče je přítomen, ale co udělat, aby mohla být zásuvka využita i  pro jiný spotřebič než přímotop ? třeba na ten vysavač
dškuji

Lukáš Rotrekl

Pozvat si elektrikáře, dát mu k nahlédnutí projekt, prokonzultovat co s tím, nechat elektrikáře udělat, zaplatit elektrikáři....

bez urážky, posledním příspěvkem jste projevil dostatečnou neznalost k tomu, aby jsme vám dále radili, jak se v tom šťourat. Jestli se nepletu, tak RD Rýmařov dělá dřevostavby, tam by pokusnění mohlo být docela drahé......, pokud chcete pokračovat svépomocí , doporučil bych snad jen nachystat hodně špekáčků a nějaký lahváč na chladné místo mimo dům spolu s nějakými klacky na opékání...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Hájek Jaroslav

Quote from: Miloš Koněrza on 20.11.2012, 14:05
konce zatím zaizolovány, bude zapojeno v zásuvce

A proměřil jste ty 3 m kabelu ?
Quote from: Miloš Koněrza on 20.11.2012, 20:18
no ano stykač proudového chrániče je přítomen, ale co udělat...

Jak již bylo zmíněno uvedený kabel, jištěný 6A, je pravděpodobně určen pouze pro ovládání stykače a nikoliv pro připojení zásuvky. Tu zásuvku připojoval kdo ?

Jaroslav Hasala

Quote from: Martin H. on 20.11.2012, 13:22

Z hlediska impedance smyčky má vypínací charakteriska jističe (B, C) dost zásadní vliv, počítají se vyšší násobky vypínacího proudu.

Nicméně, předpokládám, že pro zásuvku není použitý slabší kabel než CYKY(LO) 3Cx 1,5. Je nutné proměřit impedanci smyčky, ale v nějakých "normálních" podmínkách je více než pravděpodobné, že bez problémů vyhoví jištění B10/1 a nejspíše i C10/1 - to by bylo pro uváděné využití nejvhodnější.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Milan Illek

Quote from: Jaroslav Hasala on 20.11.2012, 22:36
Z hlediska impedance smyčky má vypínací charakteriska jističe (B, C) dost zásadní vliv, počítají se vyšší násobky vypínacího proudu.

Při použití chrániče, v domovní instalaci celkem nezbytné, impedance smyčky ztrácí na významu.

Miloš Koněrza

Zásuvku zapojoval Rýmařov, revizní zprávu dělal taky Rýmařov, revizák co připojoval dům na ČEZ zprávu viděl a říkal, že nic neměřili, že to jenom vytiskli, přemeřované veličiny vyly někde jinde, navíc na revizní zprávu uvedli už neplatnou normu.
Připravit 3 metry vodiče  3x1,5 asi není pro elektrikáře, to snad netáhnout mohu, připojení jsem nedělal.
Děkuju všem za snahu a za zajímavé postřehy

Miloš Koněrza

Jestli se nepletu stykač spíná na základě povelu HDO onu zásuvku pro přímotop.

Miloš Koněrza

Quote from: Lukáš Rotrekl on 20.11.2012, 20:25
Pozvat si elektrikáře, dát mu k nahlédnutí projekt, prokonzultovat co s tím, nechat elektrikáře udělat, zaplatit elektrikáři....

bez urážky, posledním příspěvkem jste projevil dostatečnou neznalost k tomu, aby jsme vám dále radili, jak se v tom šťourat. Jestli se nepletu, tak RD Rýmařov dělá dřevostavby, tam by pokusnění mohlo být docela drahé......, pokud chcete pokračovat svépomocí , doporučil bych snad jen nachystat hodně špekáčků a nějaký lahváč na chladné místo mimo dům spolu s nějakými klacky na opékání...

Bez urážky Rýmařovu jsem zaplatil 7 místnou částku , což by dle mého názoru mohlo stačit na to, abych neplatil dalšího elektrikáře, jako např. připojení domu , kdy po půl hodině prohlížení parcely prohlásil  " Dneska mi dáte 4 stovky, zítra si přivezu kabel a zapojíme to " :-(

Hájek Jaroslav

Quote from: Miloš Koněrza on 21.11.2012, 06:33
Jestli se nepletu stykač spíná na základě povelu HDO onu zásuvku pro přímotop.

Mělo by to tak být. Je to pouze ovládací obvod a proto je jištěný 6A. Ovšem aby to mělo smysl, musí být na pracovní kontakty (spínací) stykače připojen napájecí kabel od rozvaděče, samostatně jištěný (např. 16A/B), a ze stykače musí tento kabel pokračovat na spotřebič, zásuvku ap. Stykač napájení spotřebiče vypíná a zapíná podle povelů HDO. Možná vám chybí kabel ze stykače ke spotřebiči.

Lukáš Rotrekl

Quote from: Miloš Koněrza on 21.11.2012, 06:35
Bez urážky Rýmařovu jsem zaplatil 7 místnou částku , což by dle mého názoru mohlo stačit na to, abych neplatil dalšího elektrikáře, jako např. připojení domu , kdy po půl hodině prohlížení parcely prohlásil  " Dneska mi dáte 4 stovky, zítra si přivezu kabel a zapojíme to " :-(

Pokud Rýmařov neprovedl něco jak měl, tak to reklamujte, máte na to plné právo. Pokud to odpovídá tomu co tam mělo být, a teď něco chcete navíc, proč by jste za to neměl platit.

Jo přístup stavitelů typových RD k přípojkám je na kopnutí do ucha, ale zase bych se divil, že toto neměli ze smlouvy vyjmuto... No přístup toho koho jste si na sehnal, nebyl teda lepší...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.