• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:12

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak správně instalovat zásuvky na stoly v průmyslu ?

Started by Jan 24, 24.11.2012, 18:16

previous topic - next topic

Jan 24

24.11.2012, 18:16 Last Edit: 24.11.2012, 18:26 by Miroslav Minařík

Miroslav Minařík

Quote from: Jan 24 on 24.11.2012, 18:16

Myslíte, že jste napsal jasnou otázku na kterou se dá odpovědět? Což takhle napsat v jakém průmyslu a co má být "jádrem pudla"?
na takové vesmírné otázky se bude pět stránek věnovat upřesňování a diskuse se odebere jiným směrem. Proč nejste konkrétní? Vždyť je to přece v pravidlech popsáno jasně.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří Schwarz

Třeba uhneme tím směrem, že začneme zkoumat barvu zásuvek a řešit, jestli je to "jeden společný panel", jestli ty "barevnější" jsou ze zálohovaného zdroje a jak musejí být odděleny když je to jiný zdroj, jiný přívod...
Nebo jsem se netrefil?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Pavel Horský

Nevím zda se do průmyslu hodí zásuvky a spínače v krytí IP20.................
Opět se zde budeme odvolávat na to, co říká protokol o určení vnějších vlivů, který je dozajista přiložen k PD a zmiňuje se o něm výchozí revizní zpráva. Dle fotografie, nejde o žádný starý provoz.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Hudec

Vít Rotrekl

Quote from: Pavel Horský on 25.11.2012, 12:23
Nevím zda se do průmyslu hodí zásuvky a spínače v krytí IP20.................

Hmm, zásuvky s clonkami mají IP 40..., ale u zásuvek bez clonek tato informace v katalogu ABB na internetu chybí, ale pravděpodobně budou mít IP20
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Lukáš Rotrekl

Quote from: Milan Hudec on 25.11.2012, 12:36
Co je to ten protokol vnějších vlivů?

Víte co je Yeti? Taky o něm všichni slyšeli, ale ještě ho nikdy nikdo neviděl  ;D

Ale dokud na to orgány státní moci budou *****, tak se to nezlepší. Nebo mě někdo dokáže vysvětlit, jak je možné povolit (stavební řízení) benzinku bez protokolu o určení vnějších vlivů, bez projektu elektro, bez managementu rizika, ....... To ale odbočujeme.... Proč se na mě projektanti stavaří dívají jako na cvoka, když jim odevzdávám projekt na RD pro stavební povolení, kde udělám protokol o určení vnějších vlivů (skoro by být nemusel), management rizika, výpočet HDV a vývodu z elektroměráku do domu, ...... Proč prej to tam dávám....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Ižák Ctibor

Hmm, zásuvky s clonkami mají IP 40..., ale u zásuvek bez clonek tato informace v katalogu ABB na internetu chybí, ale pravděpodobně budou mít IP20

Neviem, či som správne pochopil pojem (zásuvky s clonkami).
Asi som vo veľkom omyle, ale doteraz som si myslel,  že tie zásuvky s  clonkamy sú len ako detská ochrana čo nahradzuje bývalé štuple do zásuviek. Mám v tejto oblasti doteraz ešte veľké medzery. (Za čo sa trochu hanbím) :-[
Myslím si, že ,keby to bola detská ochrana použitá v priemysle by bola zbytočná.
Môžete mi to upresniť?

Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Jaroslav Hasala

25.11.2012, 18:23 #8 Last Edit: 26.11.2012, 22:27 by Miroslav Minařík
Bude záležet na způsobu použití. Pro některé využití bude toto řešení dostatečné.
I když pro průmysl bych předpokládál krytí alespoň IP44 a také bych měl určité výhrady k mechanické odolnosti - parapetní žlaby mají při hrubším zacházení tendenci k "rozkladu".
Již jsem se s tímto řešením setkal a po nějaké době používání to nevypadalo moc dobře, muselo se to upravovat.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jan Skryty

26.11.2012, 23:01 #9 Last Edit: 26.11.2012, 23:59 by Miroslav Minařík
... zkušeností mám málo a proto se obracím na odborníky kteří mají mnohem větší zkušenosti než já. To foto je ilustrační jak bych si to představoval já s tím rozdílem že vypínače na světla by byli jinde než v tom parapetním kanálu ale přívod k těm vypínačům by byl z toho kanálu ale nevím co na to revizní technik jestli by to tak vyhovovalo ?

Jiří Schwarz

Quote from: Ižák Ctibor on 25.11.2012, 15:47
Hmm, zásuvky s clonkami mají IP 40......

A dá na to výrobce "papír"?
Mě to zajímalo v souvislosti s tím, že v prostředí, kde se pohybují děti, by mělo být vyšší krytí než IP20 a on se výrobce nějak nehrne do toho, aby vyšší IP zaručil... Ale odkázali mě, že vyrábí zásuvky s "víčkem", které mají IP 43 nebo 44, ale to už se všude nehodí
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

Pavel Horský

Quote from: Milan Hudec on 25.11.2012, 12:36
Co je to ten protokol vnějších vlivů?

Chceš nějaký poslat? Zrovna nedávno jsem skládal komisi k vypracování protokolu pro hasiče za účelem umístění vytápění do velkovýkrmny krůt.

TO Rotrekl: někde jsem četl, že k RD být protokol nemusí. Jednoduché vlivy stačí napsat do technické zprávy.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jiří Schwarz

Quote from: Pavel Horský on 27.11.2012, 07:06
...někde jsem četl, že k RD být protokol nemusí. Jednoduché vlivy stačí napsat do technické zprávy.

V 33 2000-5-51 byl takový hezký odstaveček 512.2.4
a když byly vlivy "normální" a "speciality" řešila např. "7-701", tak se na protokol ...
a v ed.3 se to "normální" někam "ztratilo"...

Milan Hudec

Milan Hudec

Ještě svoji lajdáckou odpověd vylepším, článek o kterém Jirko hovoříš se momentálně nalézá zde ČSN 33 2000-5-51 ed.3 Elektrické instalace nízkého napětí - Část 5-51: Výběr a stavba elektrických zařízení - Všeobecné předpisy  (idt HD 60364-5-51:2009, mod IEC 60364-5-51:2005 )  bod.NA 512.2.5 poslední odstavec, přičemž ve změně 4-41 ed.2 jsou taktéž uvedeny/označeny vlivy, kterých se to týká, jelikož tabulka v 5-51 ed.3 má nižšší váhu (je informativní), než tabulka 51A z IEC 60364-5-51:2001.

Milan Hudec

Ještě jsem zapoměl, že pro skutečné fajnšmekry existuje soubor 60721, no a pro drážní podmínky se také něco najde, po pokusu skloubit všechny tyto požadavky do protokolu zjistíme, že slovo normální nebudeme moci přiřadit nikam

Lukáš Rotrekl

Quote from: Pavel Horský on 27.11.2012, 07:06
Chceš nějaký poslat? Zrovna nedávno jsem skládal komisi k vypracování protokolu pro hasiče za účelem umístění vytápění do velkovýkrmny krůt.

TO Rotrekl: někde jsem četl, že k RD být protokol nemusí. Jednoduché vlivy stačí napsat do technické zprávy.

Ano, ale co v momentě, kdy je tam i přípojka (HDV)  a elektroměrový rozvaděč venku, který je taktéž součástí projektu....?

Ještě k tomu byl zajímavej výklad někde, kdy se musela komise sejít, k tomu aby odsouhlasila, že se vlastně scházet nemusí a není třeba protokol zpracovávat.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Milan Hudec

Pavle u těch krůt a drůbeže obecně pozor, jejich pokožka obsahuje cizopasníky, kteří dokáží svou kyselinou naleptat některé umělé hmoty skupiny N2, už na to dojeli někteří výrobci klecí a doplňků pro chov