• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak vypočítat příkon topné spirály?

Started by Jiří Rejmann, 30.11.2012, 17:59

previous topic - next topic

Jiří Rejmann

30.11.2012, 17:59 Last Edit: 30.11.2012, 18:51 by Fuk Tomáš
Chci si do bojleru instalovat topnou spirálu a při tom potřebuji splnit požadavek na dodržení poměru příkonu a jističe.
Příkon topné spirály má činit nejméně 50% příkonu odpovídající hodnotě hlavního jističe, která je 3x25A.
Jaký příkon by tedy měla mít 3-fázová topná spirála?

Jiří Buben

Kde jste proboha vyčetl, že musíte u bojleru splnit podmínku příkonu nejméně 50 % jmenovité hodnoty jističe před elektroměrem? Hádám, že v podmínkách distribučních sazeb. Tento požadavek by odpovídal pro sazbu D 35d - D akumulace 16.
Jenže to se nejedná jen o bojler, ale i o jiné spotřebiče. Jestliže chcete "narvat" do bojleru spirálu s odběrem 12,5 A v jedné fázi, tak to asi budete brzo ve zprávách. Nejen že se chystáte vyrobit vlastní výrobek, ale jestliže takový výkon natlačíte do bojleru standardní velikosti (160 až 200 l jejichž příkon činí okolo 2 kW), tak z něho uděláte rychlovarnou konvici.
Jestliže jsem dotaz špatně pochopil, tak se omlouvám, ale cítím z něho cosi nekalého.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Pavel Horský

Bojler se běžně prodává již jako hotový výrobek. Jeho konstrukce a použité materiály jsou navrženy tak, aby odolaly nemalým tlakům při nahřátí vody.
Pokud si chcete podomácku vyrobit hodně nebezpečnou bombu, prosím. Jen doufám, že bydlíte sám a na samotě.
Najděte si na YouTube případ výbuchu bojleru na ubytovně, který se před lety stal v Lounech.
Příkon běžného bojleru: 2 až 2,5kW
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

rev

Mluvíte opravdu o bojleru? Nemáte na mysli akumulační nádrž kombinovanou třeba ze solárem nebo tepelným čepadlem?

Jiří Schwarz

Quote from: Pavel Horský on 01.12.2012, 10:27
....
Pokud si chcete podomácku vyrobit hodně nebezpečnou bombu, prosím. Jen doufám, že bydlíte sám a na samotě.
Najděte si na YouTube případ výbuchu bojleru na ubytovně, který se před lety stal v Lounech.
...

Ten výbuch by měl být pořádným varováním před experimenty a nezodpovědnými zákroky.
Na bojleru nebo na přívodu vody by měl být zpětný ventil s přetlakovou ochranou.
Otázkou je, jestli to po X létech provozu dokáže někdo zodpovědně zkontrolovat.
Když už se v revizi objeví bojler nebo podobné zařízení, vždy se snažím, aby bylo dost zdůrazněno, že jsem se zabýval ochranou před úrazem elektrickým proudem a další kontroly a zkoušky by měla provést i jiná osoba oprávněná ke kontrolám a revizím VTZ.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Quote from: Jiří Schwarz on 01.12.2012, 11:17
aby bylo dost zdůrazněno, že jsem se zabýval ochranou před úrazem elektrickým proudem a další kontroly a zkoušky by měla provést i jiná osoba oprávněná ke kontrolám a revizím VTZ.

Tady pozor, musíš se nějak vypořádat s ČSN 33 2000 4-42 poslední články

Jaroslav Hasala

Doporučoval bych lépe prostudovat připojovací podmínky distrubutora.
U některých sazeb, např. D45d (20 hod. sazba pro el. topení) je obvykle uvedeno, že el. topení musí tvořit nějaké procento z celkové spotřeby (40, 50 nebo 60%).

Víceméně jde jen o takovou papírovou formalitku, která se dá vyřešit "správně" vyplněným formulářem, ovšem někteří distrubutoři po tomto docela jdou.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

David Hruda

Quote from: Jaroslav Hasala on 01.12.2012, 12:05
Doporučoval bych lépe prostudovat připojovací podmínky distrubutora.
U některých sazeb, např. D45d (20 hod. sazba pro el. topení) je obvykle uvedeno, že el. topení musí tvořit nějaké procento z c[Odkaz zde!]vé spotřeby (40, 50 nebo 60%).

Víceméně jde jen o takovou papírovou formalitku, která se dá vyřešit "správně" vyplněným formulářem, ovšem někteří distrubutoři po tomto docela jdou.

Tomuhle se vyhýbám, protože očekávám, že to nebude dlouho trvat a distributoři začnou kontrolovat, jaké že to přímotopné spotřebiče jsou blokovány. Pro ně není problém z poměru spotřeby ve vt/nt zjistit, že tam nic blokovaného není. Proč bych měl sám sebe dostávat do problémů tím, že někomu potvrdím, že má min. 9kW blokovaných přímotopů nebo kotel, když to tak není? Kolegové z eOnu mi na řekli, že do jističe 3x25 to zatím neřeší...
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

pegas100

Revizní technik potvrzuje, že odběrné místo odpovídá připojovacím podmínkám. Nevím o tom, že by nesl zodpovědnost za to, co si tam domácí napojí.

Lukáš Rotrekl

Ano, potvrzuje, že splňuje podmínky pro připojení a přiznání sazby, takže např. pevně instalované přímotopné spotřebiče a ohřívač vody.....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Vít Rotrekl

... a pokud si to po revizi a připojení, zákazník nějak "přemontuje" tak mě těžko může někdo dokázat, že jsem to udělal já...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jiří Schwarz

Quote from: Vít Rotrekl on 01.12.2012, 20:20
... a pokud si to po revizi a připojení, zákazník nějak "přemontuje" tak mě těžko může někdo dokázat, že jsem to udělal já...

Jako důkaz by to asi neprošlo, ale mám slušný archiv fotek, které dokumentují zařízení a rozvody ve stavu, v jakém je popisuje revizní zpráva...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Vít Rotrekl

Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Lukáš Rotrekl

Jenže tady předpokládám, že jde o případ, kdy zákazník chce d45 (D35) a nemá ji na co napsat, tak spekuluje o instalaci bojleru s dostatečným příkonem (mimochodem jsem ho někde zapojoval měl asi 12kW, ale 1000l a bylo to pro menší hotýlek). Nic méně je to pro D45 málo...

Podmínky přiznání sazby D 45d:
1. V odběrném místě musí být řádně instalovány pro vytápění
objektu přímotopné elektrické spotřebiče.
2. Odběratel zajistí technické blokování topných elektrických
spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu.
3. Součtový inst. příkon přímotopných el. spotřebičů, včetně
instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev
užitkové vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně
40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před
elektroměrem v odběrném místě, nebo musí odběratel prokázat,
že výkon přímotopných el. spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám
vytápěného objektu.
4. Je-li vytápěcí soustava součástí společných částí domu
sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům
bytů, musí být napájena samostatným přívodem a měřena
samostatným měřícím zařízením.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Fuk Tomáš

01.12.2012, 21:42 #14 Last Edit: 01.12.2012, 21:47 by Fuk Tomáš
50% je požadováno pro C35d, D35d. Tzn. 8660,25 W při 3x25 A.
Pro C45d, D45d je požadováno 40%.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Illek

Kamil Novák

Quote from: Milan Hudec on 01.12.2012, 11:27
Tady pozor, musíš se nějak vypořádat s ČSN 33 2000 4-42 poslední články

Máte na mysli původní 4-42 (1994) nebo 4-42 ed.2 (2012)?  (norm)

V ed.2 je totiž v čl. 424.2 již vypuštěna pasáž o "dodatečných úpravách", takže zajištění ochrany před přehřátím je již jednoznačně na konstruktérovi.

RT nemá za povinnost zkoumat parametry ochran před přehřátím ať již u systémů teplovzdušného vytápění s nucenou ventilací nebo u spotřebičů produkujících horkou vodu nebo páru.  (no)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Milan Hudec

Myslel jsem původní, edice 2 až 18 čte jen málokdo