• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:29

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak se stát projektantem hromosvodů?

Started by kolejník, 04.12.2012, 10:37

previous topic - next topic

kolejník

04.12.2012, 10:37 Last Edit: 04.12.2012, 12:41 by Miroslav Minařík
Mám 15let praxe v oboru, střední průmyslovku elektro.
Chtěl bych se víc věnovat problematice hromosvodů(na úroveň projekce).
Poradíte?

Vít Rotrekl

Asi bych začal tím, že si přečtu "Kníšku" od pánů Honzy Hájka, Dalibora Šalanského a Milana Kauckého a dalších. Nastudoval soubor norem 62305 1-4, absolovoval množství seminářů na toto téma. Pak se poohlédnul po nějakém výpočtovém programu (např. DEHNtools). A už jen mít živnosťák projekci EZ. A je to.

Když koupíte DEHNtools, je možné si domluvit i zaškolení na práci s tímto prográmkem a je fakt dobrej.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Miroslav Minařík

Quote from: Vít Rotrekl on 04.12.2012, 13:22
Asi bych začal tím, že si přečtu "Kníšku" od pánů Honzy Hájka, Dalibora Šalanského a Milana Kauckého a dalších. Nastudoval soubor norem 62305 1-4, absolovoval množství seminářů na toto téma. Pak se poohlédnul po nějakém výpočtovém programu (např. DEHNtools). A už jen mít živnosťák projekci EZ. A je to.

Když koupíte DEHNtools, je možné si domluvit i zaškolení na práci s tímto prográmkem a je fakt dobrej.

A co když chce tazatel projektovat aktivní hromosvody? Pak asi nepotřebuje nic ze jmenovaného, ne?
(dance) (dance) (dance)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Hájek Jaroslav

Quote from: Miroslav Minařík on 04.12.2012, 13:32
A co když chce tazatel projektovat aktivní hromosvody? Pak asi nepotřebuje nic ze jmenovaného, ne?

A co když ne ?

Pavel Horský

Pak bych ještě doporučoval sehnat si pár projektových dokumentací na studium. Dle těchto dokumentací si pak uděláte jasno, co je v nich špatně, co by bylo třeba doplnit, vylepšit v čem se oproti studijním dokumentacím zlepšit, zdokonalit.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Vít Rotrekl

Quote from: Miroslav Minařík on 04.12.2012, 13:32
(dance) (dance) (dance)

To se dokonce i projektuje? A já si myslel, že se to jen prodává a montuje.  (dance) (dance) (dance)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Miroslav Minařík

Quote from: Vít Rotrekl on 04.12.2012, 14:47
To se dokonce i projektuje? A já si myslel, že se to jen prodává a montuje.  (dance) (dance) (dance)

To je právě to, co mě napadlo také.
Protože ten, kdo zná princi ochrany via 62 305, pak se svými znalostmi těžko připustí aktivní hromosvod.
Nebo je to pouze mé klamné zdání?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Pavel Horský

Mirku, kvůli prachům dnes udělají lidé vše co zákazníkovi na očích vidí. Mám takové týpky ve svém rajonu.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Oldřich Morávek

Já myslím, že pokud chce projektovat ochranu před bleskem podle jakéhokoli systému, pak by měl nejdřív navštívit několik kvalitních seminářů. Jako základ.
Ti, kteří pochopí o čem to je, pak projektují podle 62 305, protože už vědí.

Milan Hudec

Otec Fůra, by to řekl asi takhle:

Je velice důležité si uvědomit, že nejlepším projektantem je sám blesk, a tudíž při boji s ním jít co nejvěrněji v jeho šlépějích.

František Šohajda

Existuje tzv. Hromosvodářské centrum.....tam se naučíte max. co potřebujete !
3W.kniska.eu ..... (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Osobně si myslím, že dobrých projektantů, kteří by splnili moje představy je velice málo

Vít Rotrekl

Quote from: Milan Hudec on 04.12.2012, 19:52
Osobně si myslím, že dobrých projektantů, kteří by splnili moje představy je velice málo

Když von nikdo neprojektuje ten nerez, co? (dance)

Radim Strycharski

Quote from: kolejník on 04.12.2012, 10:37
Poradíte?

Poradím. Až budete projektovat uzemnění, tak do projektu nepište obvyklé nesmysly typu 5, 10 nebo 15 ohmů, ale nejdřív odhadněte anebo změřte rezistivitu půdy a potom na základě použitého materiálu a jeho rozměrů stanovte zemní odpor, jaký očekáváte. Je to z toho důvodu, aby až někdo potom bude ten zemní odpor měřit a naměří např. 12 ohmů, tak aby věděl, jestli je to dobře nebo špatně.

Milan Hudec

Tak taky něco přidám.
Pokud hovoříme jen o ochraně před bleskem, pak až tolik nezáleží na absolutní hodnotě uzemnění, ale na poměrové vzhledem k hodnotě uzemnění chráněných částí.

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 04.12.2012, 20:36
Tak taky něco přidám.
....

Já taky - než někdo začne něco projektovat, měl by si pořádně vyzkoušet jak se to dělá.
Namalovat něco "krásně podle normy" je skvělé, ale pro montéry je to někdy důvod k velké zlosti...
A to není jen u hromosvodů - vymyslet něco, aby to nestálo zbytečně moc, dostatečně dobře fungovalo, dobře montovalo a aby s tím byl spokojen ten, pro koho to je určené, to je "práce pana projektanta"!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Vít Rotrekl

Quote from: Jiří Schwarz on 04.12.2012, 21:01
Já taky - než někdo začne něco projektovat, měl by si pořádně vyzkoušet jak se to dělá.
Namalovat něco "krásně podle normy" je skvělé, ale pro montéry je to někdy důvod k velké zlosti...
A to není jen u hromosvodů - vymyslet něco, aby to nestálo zbytečně moc, dostatečně dobře fungovalo, dobře montovalo a aby s tím byl spokojen ten, pro koho to je určené, to je "práce pana projektanta"!

(jednicka) (jednicka) (jednicka) (jednicka) (jednicka) (jednicka) (jednicka) (jednicka) (jednicka)
Zrovna dneska jsem koukal do jednoho projektu a naznal jsem, že ten člověk co to maloval/psal vůbec nikdy žádnej hromosvod nedělal, a nedebože že by snad četl nějakou normu.

Milan Hudec

Quote from: Jiří Schwarz on 04.12.2012, 21:01

Ano, projektant by měl fungovat podobně jako zkušená bordelmamá, a neposílat třebas černocha za Asiatkou (dance)