• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Kde se v paneláku spojují nul. vodiče u sv.okruhu pokud nejsou krabičky?

Started by jáchimm, 10.12.2012, 16:49

previous topic - next topic

jáchimm

Poradí mi někdo, kde by mohl být ještě spojen nulovací vodič u světelného okruhu? Hledal jsem u jističů (PLky), pod vypínačem i u svítidla. Nikde žádná krabice. Je možné, že by byl nulovací vodič spojen někde v panelu? Jde o klasický případ, kdy nesvítí světlo v obyváku, přičemž fáze je funkční.

Milan Hudec

František Šohajda

Jak v jakém panelovém domě.....?
Někdy bývají krabice ,ale na nich je 5 cm malty....nebo to bývá spojeno nak kuch. linkou.....
Ale jsou i jiné modely instalace.....
Za mladých let jsme v panelácích myslím označení T6 nebo tak nějak, tahali vodiče kolem zárubní bez trubek, jen vodiče holé AY.....pak se  to mělo zabetonovat.....pokud někdo dával prahy, musel se navrtat !
jinak jsem to tahal sousedovi od spoda přes vrchní byt......světla...takže když někdo nahoře vrtal, dole v bytě nešlo světlo....... ;D ;D

(Holt ,tak nás to učili mistři...... :()
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Paneláků jsem prolezl celkem dost a pokud se jednalo o světlo na stropu v pokojích vždy tan byla krabice s výjimkou posledního světla okruhu, tam se jen vypínačem přerušil jeden z vodičů, mnohdy PEN, to může ménězkušeného mást, naměří na objímce fázi a hledá přerušený PEN, přitom je mnohdy vadný jen vypínač

Jan Alin

U nás jsou takřka neviditelné krabičky cca 10 cm pod stropem pod vrstvou omítky a dokonce osově nesouhlasí ani s vypínačem, ani se světlem. Není to abnormalita mého bytu, je to i v ostatních ve stoupačce. Místo přerušení lze nalézt, ale způsob vhodný pro laika neznám. Pozval bych dobrého elektrikáře.

Zdenek Hejčl

Také záleží čím jste měřil. Pokud to byla doutnavková zkoušečka tak toho moc nenaměříte. Vadaska ta to jistí.  :)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 10.12.2012, 17:42
..., tam se jen vypínačem přerušil jeden z vodičů, mnohdy PEN, to může ménězkušeného mást, naměří na objímce fázi a hledá přerušený PEN, přitom je mnohdy vadný jen vypínač

Tahle bestiálnost se objevuje na Domažlicku u bytovek z jisté doby, je úplně jedno jaký je to okruh, v podstatě náhodně zapojili přes vypínač jeden nebo druhý vodič.
A v prvním okamžiku to opravdu dobře mate!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Kalina Jiří

V některých panelácích vedou kabely od vypínačů a světel do dvou věnečků, které jsou umístěny v kabelovém žlabu, který vede z bytového rozvaděče k podlaze (cca 50 cm nad podlahou je na kabelovém žlabu víčko).
Světelné okruhy jsou provedeny tak, že od vypínače v místnosti vede kabel na tyto věnečky a odtud vede kabel zpět do místnosti ke svítidlu.

Hájek Jaroslav

Quote from: jáchimm on 10.12.2012, 16:49
Jde o klasický případ, kdy nesvítí světlo v obyváku, přičemž fáze je funkční.

Kdysi jsem řešil podobný problém. Vodič PEN byl přerušen přímo u světla, v místě vstupu do panelu byl zlomený vodič.

Michal Čeleda

Byl jsem v panelákovém bytě 3+1, kdy bylo ve dvou místnostech u země několik dvojitých panelových krabic na výšku. V horní části každé z nich byl věneček a na něm nasvorkováno vše od příslušného světla.

Petr Doležal

Z netu:
"František Zounek (ve spolupráci s M. Pospíšilem) tento koncept dále rozvíjel
v projektu výškového domu na Křídlovické ulici z let 1960 - 1961, všeobecně
známého jako ,,První brněnský panelák". Označení je to však nesprávné,
neboť nosná konstrukce je vytvořena z litého betonu (příčné nosné stěny)."
Je to trochu mimo téma, ale ne tak zcela. Vzpomínám, že jsme se školou tento dům, kterému se říkalo experimentální, navštívili jako exkurzi a mne tam jako 15letého zaujalo to, že tam nebyla stropní svítidla, ani lustry. Osvětlení se řešilo svítidly nástěnnými.
Je to kousek od hlavního nádraží na jih, foto z ulice Opuštěná, před viaduktem.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení