• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jakým zdrojem bezpečně topit v garáži?

Started by Milan Hudec, 25.12.2012, 18:48

previous topic - next topic

Jan Alin

Quote from: Rozmahel Vladimír on 26.12.2012, 20:21
Poškození jarními mrazíky bývá vysvětlováno tím, že z tkání narašené rostliny vymrzne voda a tím dojde k poškození. Obrana je možná rosením vodou.

Jo, to jsem také slyšel, jenže můj problém to neřeší. Ono vždycky mrzne mezi třetí a šestou ranní a to já nemůžu ani topit, ani rosit, jsem v té době v hibernaci nebo v práci.  ;D

SMILEK

Quote from: Jan Alin on 26.12.2012, 20:17
Kombinace Foxtrot a Pavel Smílek by to určitě vyřešila, ale zdá se mě to trochu moc na těch pár borůvek a bylinek manželky u kterých ani jméno neznám.   :D

Z Vámi uvedených důvodů se obvykle zdržuji komentáře v podobných vláknech  :D
Na druhé straně - lidé jsou různí, nejmenší z letos nainstalovaných Foxíků jen hlídá teplotu v jednom vinném sklípku.

Ve Vašem případě stačí
a) na jedny zapíchnuté hrábě na každém stanovišti nainstalovat infrapřímotop (s příslušným krytím) a na druhé hrábě termokameru, jejíž snímky lze po RS232 online posílat do Foxtrotu, který dle barev jednotlivých listů bude řídit příkon topení.
b) econo verze - konstrukce příklopu s fólií, ovládaná pohonem a roleťákem přes Fo... (whist), čidla Ni1000 se stonky natřenými na zeleno vedle listů.

Krása, jako bych to už viděl před sebou  (dance)   

Ale k otázce: obecně se kloním k olejovému radiátoru (nízká teplota zdroje, relativní bezpečnost). Ale chtělo by to upřesnit - co přesně má "nezamrzat"? Celá garáž (vzduch), nebo sud s kvasem v rohu, nebo něco jiného? A jak moc je ta garáž větraná?

Jan Alin

Varianta a) mě zaujala, bylo by třeba ještě doplnit pohon který by zajistil otáčení hrábí s infrakamerou vždy po určité době protože těch míst je víc. Po pár letech provozu bych vyhodnotil jak se tam mění teplota a zda by nebylo možno monitorovat jen jedno místo v rámci úspor.  ;)

V garáži bych se přikláněl spíš k přímotopu, který by byl spínám termostatem při požadované teplotě. Olejový radiátor je perfektní, ale při prudkém poklesu teplot reaguje pomalu. Dobrý by mohl být také infrapanel.

Zdenek Rajmont

Olejový radiátor umí akumolovat.
Má to své výhody.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Jan Franěk

Nechápu ten strach z přímotopu. Ty vytápějí dodnes mnoho domácností a pokud vím, tak bez větších problémů. Jednu takovou domácnost, nám dokonce i ve své rodině.

Jinak bych se také přikláněl k olejovému radiátoru. Ale záleží na tom, co od tohoto tepelného zdroje vlastně očekáváš. Možná by pomohli i samoregulační topné kabely, infrapanel, nebo obyčejná petrolejka.(i když ta by asi nebyla hodna topit v garáži elektrikáře  ;)  )
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Radek Červený

Quote from: Jan Alin on 26.12.2012, 20:17
Řeším podobný problém, ale venku. Pravidelně mě pomrznou určité druhy rostlin na zahradě při jarním mrazíku. Řeším jak tomu spolehlivě zabránit. Je to jen.....

Kamarád toto řešil u palmy, která měla nějakou rozumnou odolnost a byla vysazena trvale na zahradě v létě, zimě. Ovšem mrazy -10 a více už nedala. Vyřešilo se to instalací zemních zahradních halogenových svítidel a čidla termostatu. Světla se v létě rožla vypínačem, pokud chtěl a v zimě termostatem. Přes mrazy přes palmu dal jen lehkou dřevěnou konstrukci potaženou igelitem a termostat občas rozsvítil a topil halogenovým světlem. I bez Teca a Smílka  ;)
P.S: Pavle promiň, neber to osobně, S Tecem by to bylo jistě efektní, ale toto lze realizovat i triviálně  ;)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jan Franěk

28.12.2012, 20:51 #24 Last Edit: 31.03.2013, 11:44 by Miroslav Minařík
Quote from: Radek Červený on 27.12.2012, 23:22
P.S: Pavle promiň, neber to osobně, S Tecem by to bylo jistě efektní, ale toto lze realizovat i triviálně  ;)

Zas to ale není taková zábava  ;D ;D ;D
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585