• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak přepínat fáze zásuvek pro spotřebiče?

Started by Michal Novák42, 28.12.2012, 11:24

previous topic - next topic

Lukáš Rotrekl

To jako fakt? To je hezký.... A na základě čeho? To jako, že jsem si sám vypěstoval kousek obilí, z něj vymlel mouku a upekl chleba, tak zaplatím ušlý zisk zemědělcům, mlýnům  a pekárně? Jo a ještě zaplatím jejich účetní že mě museli vystavit fakturu za to?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Zdenek Rajmont

Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Zdenek Rajmont

Není všechno zlato co se třpytí ...
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
www.rajmont.cz

Martin H.

Quote from: Zdenek Rajmont on 30.12.2012, 09:58

Prepáčte off-topic k bodu 4 zmluvy, ale vŕta mi to v hlave.

Za nevyžiadanú dodávku jalovej energie sa platí. Ale ako sa dá cielene dodávať resp. nedodávať jalová energia? Ako sa dá odoberať, to je jasné: pripojí sa spotrebič s cos(fi) blízko nuly. Ale v tomto prípade je spotrebič je mimo dosah dodávateľa.

Ján Garaj

Quote from: Zdenek Rajmont on 30.12.2012, 09:58

Konečne pane, že ste to napísali takto pekne polopatisticky. Ja by som sa bol zle a nesprávne rozčuloval a bol by som mohol dostať nejaké mínusy. Je to od vás krajšie. Dotácie dostávali hlavne veľkí a zaujímaví  investori FVE, ktorí mohli spätne tzv aj sponzorovať nejakú reklamu. Ale to je zasa už o inom a nateraz to sem nepatrí.

Zdenek Rajmont

Jako vždy máte na výběr:

a) Platit v ceně elektřiny nesmyslnou podporu obnovitelných zdrojů,
nebo
b) platit v ceně elektřiny nesmyslnou podporu obnovitelných zdrojů a něco z toho dostat nazpátek.

Zvolil jsem "b".

www.rajmont.cz

Vladimír Štemberg

Čtyřkvadrantní elektroměr funguje tak, že pokud do jedné fáze nějaký výkon dodáváte a z jiné fáze stejný výkon ve stejnou dobu odebíráte, naměří nulu. Nezáleží tedy na tom, jak máte spotřebiče rozdělené na jednotlivých fázích, musíte mít pouze zajištěno, aby proud (odebíraný ani dodávaný) v žádné fázi nepřekročil 25 A (hodnota hlavního jističe). Jakékoliv přepínání fází tedy nemá smysl.
Pokud mi nevěříte, proveďte následující jednoduchý pokus: V době, kdy svítí sluníčko, vypněte všechny spotřebiče na fázi, kde máte připojenou elektrárnu. Na ostatních fázích některé spotřebiče zapněte, aby tam byla nějaká spotřeba, ale menší, než je okamžitý výkon elektrárny. Potom zaznamenejte stav elektroměru výroby (v rozvaděči elektrárny) a u čtyřkvadrantního elektroměru spotřebu (registr 1.8.0) i dodávku (registr 2.8.0). Po určité době, např. po hodině, zaznamenejte opět všechny tři stavy. Spočítejte (odečtením koncového a počátečního stavu) výrobu, spotřebu i dodávku. Uvidíte, že bude výroba větší než dodávka a spotřeba bude nulová.
V případě, že by připojené spotřebiče měly větší příkon, než je okamžitý výkon elektrárny, bude nulová dodávka a spotřeba bude větší než výroba. Musíte ovšem zajistit, aby připojené spotřebiče měly po celou dobu měření příkon buď menší, nebo větší, než je okamžitý výkon elektrárny.

Ján Garaj

Quote from: Vladimír Štemberg on 04.01.2013, 00:37h f musíte mít pouze zajištěno, aby proud (odebíraný ani dodávaný) v žádné fázi nepřekročil
Pokud mi nevěříte, proveďte následující jednoduchý pokus: V době, kdy svítí sluníčko, vypněte všechny spotřebiče na fázi, kde máte připojenou elektrárnu. Na ostatních fázích některé spotřebiče zapněte, aby tam byla nějaká spotřeba, ale menší, než je okamžitý výkon elektrárny. Potom zaznamenejte. Spočítejte (odečtením koncového a počátečního stavu) výrobu, spotřebu i dodávku. Uvidíte, že bude výroba větší než dodávka a spotřeba bude nulová.
V případě, že by připojené spotřebiče měly větší příkon, než je okamžitý výkon elektrárny, bude nulová dodávka a spotřeba bude větší než výroba. Musíte ovšem zajistit, aby připojené spotřebiče měly po celou dobu měření příkon buď menší, nebo větší, než je okamžitý výkon elektrárny.

Toto ste tak krásne polopatisticky napísali, že mi blbci tomu určite nerozumieme a mám obavy, že ani Vy neviete "co chtěl básnik říci". To čo som ja napísal ,ako laik samouk je jasné aspoň mne a viem to kedykoľvek obhájiť. Ale Vaša automatika by bola určite drahá skoro ako FVE

David Hruda

Quote from: Ján Garaj on 05.01.2013, 20:44
Toto ste tak krásne polopatisticky napísali, že mi blbci tomu určite nerozumieme a mám obavy, že ani Vy neviete "co chtěl básnik říci". To čo som ja napísal ,ako laik samouk je jasné aspoň mne a viem to kedykoľvek obhájiť. Ale Vaša automatika by bola určite drahá skoro ako FVE

Jaká automatika?
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Ján Garaj

Keď som písal, že môj ideálny tzv. mnou nazývaný hybrid je: dve zásuvky vedľa seba, jedna pomaľovaná tá z FVE a druhá klasika od e-on(čez, alebo iný) a takých mám niekoľko min 3. Prepnem si to kedy chcem. Pán záujemca na začiatku písal a manuálnej obsluhe. To je tá jednoduchá manuálna obsluha. Ale bol som odsúdený za to, že to je treba manuálne prepínať. Tak to čo napísal pán Štemberg(dúfam,že som neskomolil meno) si vyžaduje buď stráviť celý deň sledovaním a prepínaním a veľakrát zbytočným, lebo to aj tak nestihne nikdy včas. Alebo automatiku, alebo naozaj všetko dať tzv e-onu a zobrať si niečo ale to nechcel takto riešiť už v začiatku. To si píšeme stále dokola to isté.

David Hruda

Pan Štemberg píše, že nemá smysl něco přepínat.
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Lukáš Rotrekl

A jak to tedy je s měřením?:

Dva názory v předchozí diskuzi mluví o tom, že elektroměr zaznamenává pro každou fázi zvlášť, tedy pokud po jedné fázi teče z domu (FVE) do sítě 4kW a po dalších dvou do domu 2kW na každé, tak mě naskakuje počítadlo výroby o 4kWh (a to stejné zelený bonus) za hodinu a počítadlo spotřeby o 4kWh za hodinu.
Ekonomicky spotřebovávám 4kW * 4,5Kč/kWh  a prodávám 4kW po 6 (5+1) Kč čili jsem v plusu 6Kč.

Poslední názor mluví o tom, že je to jedno, čili ve stejném případě mě nenaskakuje žádné počítadlo na elektroměru, ale jen elektroměr zeleného bonusu, takže zjednodušeně jsem 4x5 v plusu 20Kč.

Poznámky pro šťouraly:
- značně jsem to zjednodušil
- uvažuju cena spotřebované kWh 4,5Kč, cena za prodanou energii do sítě 1Kč, cena za výrobu FVE (zelený bonus) 5Kč.
- zjednodušuji to o položky uvedené výše v diskuzi - poplatky za fakturaci a podobný sr***.
- Jen mě zajímá jak to je, ideálně něčím podloženo - např. dokumentem čezu s touto metodikou...

Závěr z tohoto by měl být: v 1. případě má smysl tlačit spotřebu na fázi s FVE
                                    v 2. případě je celé toto vlákno o ničem (resp. o tom, že původní dotaz je o ničem)
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Ján Garaj

Quote from: Ján Garaj on 05.01.2013, 21:22
alebo naozaj všetko dať tzv e-onu a zobrať si niečo ale to nechcel takto riešiť už v začiatku. To si píšeme stále dokola to isté . Pán Lukáš Rotrekl. Keď to napíšem ja - viď váš bod 2. dostanem mínus, ako v škole. Asi som v mínuse u niekoho. Tak o čom to je? Naozaj toto vlákno je o nesmrtelnosti chrústa.

dolac

Quote from: Lukáš Rotrekl on 05.01.2013, 22:40
A jak to tedy je s měřením?:

Poslední názor mluví o tom, že je to jedno, čili ve stejném případě mě nenaskakuje žádné počítadlo na elektroměru, ale jen elektroměr zeleného bonusu, takže zjednodušeně jsem 4x5 v plusu 20Kč.

Samozrejme, že p. Štemberg má pravdu a tak ako píšete dole, "celé toto vlákno je o ničem (resp. o tom, že původní dotaz je o ničem)"

4Q. elektromer samozrejme počíta výkon v každej fáze zvlášť, ale ten sa následne sčítava zo všetkých 3 fáz do jedného registra. Neviem o tom že by existovali registre pre elektr. prácu po fázach. Po fázach existujú napr. registre prúdu napätí a pod., tie vám však nič o dodanej, resp. odobranej elektrine nepovedia.

To Garaj: nepochopil ste správne príspevok p.  Štemberga.

Ján Garaj

Quote from: Vladimír Štemberg on 04.01.2013, 00:37
Pokud mi nevěříte, proveďte následující jednoduchý pokus: V době, kdy svítí sluníčko, vypněte všechny spotřebiče na fázi, kde máte připojenou elektrárnu. Na ostatních fázích některé spotřebiče zapněte, aby tam byla nějaká spotřeba, ale menší, než je okamžitý výkon elektrárny. Potom zaznamenejte stav elektroměru výroby (v rozvaděči elektrárny) a u čtyřkvadrantního elektroměru spotřebu (registr 1.8.0) i dodávku (registr 2.8.0). Po určité době, např. po hodině, zaznamenejte opět všechny tři stavy. Spočítejte (odečtením koncového a počátečního stavu) výrobu, spotřebu i dodávku. Uvidíte, že bude výroba větší než dodávka a spotřeba bude nulová.

Tento  pokus sa robí, ako prosím ? Manuálne, Automaticky alebo len tak sám od seba? Už ma to nebaví zabíjať touto témou čas. A naviac, pán Štemberg je nesvojprávny, ak sa ho tak vehemente zastávate a jeho sa to netýka ? Prečítajte si aspoň trošku aj dozadu o čo sa už popísalo? Pán dolac alebo kto ste?

David Hruda

Quote from: dolac on 06.01.2013, 11:09

To Garaj: nepochopil jste vůbec příspěvek p. Štemberga.
www.elektro-hruda.cz

Miroš Jan

Quote from: dolac on 06.01.2013, 11:09
Samozrejme, že p. Štemberg má pravdu a tak ako píšete dole, "celé toto vlákno je o ničem (resp. o tom, že původní dotaz je o ničem)"

4Q. elektromer samozrejme počíta výkon v každej fáze zvlášť, ale ten sa následne sčítava zo všetkých 3 fáz do jedného registra. Neviem o tom že by existovali registre pre elektr. prácu po fázach. Po fázach existujú napr. registre prúdu napätí a pod., tie vám však nič o dodanej, resp. odobranej elektrine nepovedia.

Ten elektroměr změří přesně to, co chce dodavatel. Takže dokáže změřit elektrickou práci v jednotlivých fázích. :)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Zdenek Hejčl

To je zase diskuze... (ssur)
Nebo si to můžete ověřit a řídit jako kamarád: disponuje s programem (od ČEZ) a na Pc vidí kolik vyrábí a kolik spotřebovává v reálném čase. Přípíná mu to spotřebiče: akumulačky, bojler atd...
V zimě to ureguluje tak, aby nedodával ČEZU.  (dance)
V létě neví co s tou nadbytečnou výrobou přes den....  (zle)
Je to ovšem relativně drahá hračka....  o:-)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU