• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je bezpečný prodlužovací přívod ACAR S10 1,5M G?

Started by MadyCZ, 28.12.2012, 19:07

previous topic - next topic

MadyCZ

28.12.2012, 19:07 Last Edit: 28.12.2012, 23:21 by Miroslav Minařík
Chtěl bych se zeptat místních odborníků na názory, připadně zkušenosti co si myslí o prodlužovacím přívodu s celkovým počtem 10 zásuvek (5 s kolíkem, 5 bez kolíku). Bohužel zde nemohu umístit odkaz, jedná se o výrobek ,,ACAR S10 1,5M G,,  nabízí třeba firma GES.
Potřeboval bych nějak rozumně vyřešit nedostatek zásuvek u počítače a tento produkt se mi zdá vhodný, má vestavěný jistič a snad i přepětovou ochranu, ale o tu mi primárně nejde. Jen jsem se chtěl zeptat jestli je to rozumné řešení nebo není ? Proud by měl být omezen vestavěným jističem na 10A.  Jedná se o napájení notebooku a zařízení kolem, takže rozumný proudový odběr který by neměl překročit 10 ampér, akorát je toho moc. Co myslíte?  :)

Specifikace:
Jmenovité napětí: 230 V
Kmitočet: 50Hz
Jmenovitý proud: IN = 10 A
Jistič: 1 automatický jistič se zpožděnou reakcí 10A/250V
Svodový proud: <0.5 mA
Doba zpoždění: <25ns
Maximální trvalé napětí přepěťového systému: UC 250V 50Hz
Ochranná úroveň UP přepěťového systému: 1,3kV(L/N)
Jmenovitý vybíjecí proud iN: 2kA (L/N) - 8/20µs
Maximální svodový proud iMAX: 6,5kA (L/N) - 8/20µs
Sestém přepěťové ochrany: ochranné kolíky spojené s ochranným vodičem (system 2P+Z)
Materiál zásuvkového pole: samozhášecí plast
Počet síťových zásuvek: 5 zásuvek s ochranným kolíkem 10A/250V
5 zásuvek bez ochranného kolíku 6A/250V
Rozměry: 445x54x55mm
Hmotnost: 0,48 kg

Miroslav Minařík

Ptal jste se zda ten výrobek má prohlášení o shodě?
Pravděpodobně bude mít.
Neuvedl jste proč se vám zdá tento produkt jiný než bezpečný.
Co shledáváte neobvyklého?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Kamil Novák

Jestliže nemáte v nejbližším rozvaděči přepěťové ochrany typ 2 a za elektroměrovým rozvaděčem typ 1, tak se na přepěťovou ochranu v tomto prodlužováku moc nespoléhejte, ale jinak proč ne?

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

MadyCZ

Jen mě překvapilo konstrukční řešení, ještě jsem neviděl prodlužovací přívod o 10 zásuvkách.
A překvapilo mě, že to má zabudovaný vlastní jistič, moc z fotky nechápu kde a jak se v připadě poruchy ten jistič ovládá(ve smyslu ,,nahození,,). Tím tlačítkem?

Přepětovou ochranu v rozvaděči nemám, nechci to jako přepěťovku, chci to hlavně jako ,,rozdvojku,, :-)

A taky nevím jak je výrobce spolehlivý, protože jsem o něm ještě nikdy neslyšel.

Dotaz na bezpečnost byl směrován takto, viz výše.

Stanislav Látal

Quote from: MadyCZ on 29.12.2012, 01:32A překvapilo mě, že to má zabudovaný vlastní jistič, moc z fotky nechápu kde a jak se v připadě poruchy ten jistič ovládá(ve smyslu ,,nahození,,). Tím tlačítkem?

Vaši fotku nevidím, ale mám několik vypínačů s jističem uvnitř (bimetal přeruší spoušť), které po vybavení musíte jen vypnout a chvilku počkat na zchládnutí a potom stačí vypínač znovu zapnout (natáhnout spoušť). Na první pohled ho nerozlišíte od obyčejného vypínače s doutnavkou, které se na prodlužovačkách používají.
Koupil jsem je na Aukru a fungují (mají vypínací charakteristiku typ B - neověřoval jsem to) :)

Quote from: MadyCZ on 29.12.2012, 01:32Dotaz na bezpečnost byl směrován takto, viz výše.

Pokud se vám jedná o bezpečnost, tak se obraťte na revizního technika (s E2A) nebo elektrikáře (s E4A) a ti vám za asi 100Kč (nebo i méně - pokud jich máte více) tuto prodlužovačku změří. Mají na to spec.měřidla a vystaví vám i protokol ze zkoušky. Jen ta přepěťová ochrana (typ D) se jim moc líbit nebude (při měření izolačního odporu)...
Na internetu (10let zpět) jsem objevil článek o dvoudrátových prodlužovacích přívodech a myslel jsem, že jde o mystifikaci !
Přesto jsem při první příležitosti vzal do ruky multimetr.
Zjistil jsem, že jsem taky hrdým vlastníkem čínské prodlužovačky, které stačí jen dva dráty. (zle)
Na první pohled vše OK. Zastrčka (vidlice) ochranný kolík provedení dle českých norem a přidány kontakty podle německé normy, zásuvky opět podle české i německé normy, perfektní popisky dle evropských zvyklostí ... Při měření jsem zjistil, že nejsou propojeny ochranné kolíky (PE), L a N jsou funkční. Došlo na demontáž a zjistil jsem, že kabel není 3x 1.5mm2 , ale 2x 1mm2 (venkovní průměr odpovídal 3x 1.5mm2). Vidlice (flexo) šla do popelnice, obal zásuvek do plastů a kabel se dal použít k přivazování mladých stromků ...
Prodlužovačka z Kaufu byla OK a měla i prohlášení o shodě, ostatní prodlužovačky byly moje výroba a prohlášení o shodě jsem si na ně nevystavil. (znáte někoho, kdo si ho vystavil ?)

Vaše prodlužovačka asi bude OK (GES si takovou ostudu nemůže dovolit) ...

MadyCZ

Tak jsem to nemyslel, abych si to nechal ověřovat  revizním technikem.
Jen jsem si nebyl jistej jak to je s tím počtem zásuvek, protože 10 jsem skutečně ještě na ,,prodlužováku,, neviděl...
O kabelu se výrobce pro jistotu nikde nezmiňuje  :(
V příloze jsem se pokusil nahrát fotografii od výrobce... Děkuji za vysvětlení toho principu jističe s bimetalem uvnitř.

Akorát teď koukám, že výrobce je nejspíše z Polska ale za 300Kč asi není co řešít když je záruka údajně 10 let.

No nejspíše to zakoupím a uvidím jak to dopadne, mě šlo hlavně o váš názor, co se týče počtu zásuvek a principu. Děkuju za rady :-)

Kamil Novák

Quote from: MadyCZ on 29.12.2012, 14:09
Akorát teď koukám, že výrobce je nejspíše z Polska ale za 300Kč asi není co řešít když je záruka údajně 10 let.

Nechci vám brát nadšení, ale :
1) Poláci to přímo asi vyrábět nebudou. Montáž probíhá pravděpodobně o pár tisíc km východněji, ale to je jedno.

2) "záruka" 10 let bude mít asi stejný význam, jako kdyby byla na 100 nebo 1000 let.
To bude podobné jako když někteří výrobci různých adaptérů a prodlužovacích šňůr s vestvěnými "SPD" se na obalech zaručují nekolika tisící Euro za škody, které by přepětí způsobilo na zařízeních napojených z těch jejich krámů.  (doh)  ;D

Ostatně cena 300,-Kč mnohé napovídá.  (plc)
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Daniel Hudzík

Zazil som predajcu, ktory ma presviedcal, ze predlzovak s prepatovou ochranou ochrani spotrebice aj pri udere blesku vedla domu.... :D
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Ján Garaj

Záruka sa dá poskytnúť na všeličo. Jeden vtedy ešte súdruh námestník, aby bol jeho šéf, teda náčelník s ním spokojný, požadoval odo mňa, ako zástupcu vtedy dodávateľa, záruku na demontáže do šrotu. Akú záruku by ste dali na šrot, ktorý ste odovzdali do kovošrotu? Podľa platných predpisov sa ani vtedy a ani teraz záruka na demonáž do šrotu neposkytuje. Ale aby sme sa nehádali, tak som do zápisu z preberacieho konania veľkoryso nechal napísať prehlásenie: Dodavatel poskytuje provozovateli na provedené práce záruku v trvání (podržte sa v r.1987) 24 měsícú, t.j. dva roky. A bolo. Taký bol šťastný a prehlásil : No já už za rok budu v dúchodu, tak je vše vpořádku. Možno to je tak aj v Číne s tou zárukou.

MadyCZ

Já to s tím Polskem myslel spíš tak, že mě to lehce vyděsilo  :) To že to bude čína jsem počítal, akorát když to je ,,made in china,, třeba pro německého výrobce, tak to podle mne může být kvalitnější práce, než pro polského výrobce.

Záruka 10 let nevím jak tady, ale třeba v oblastí počítačů nebo příslušentví pro počítače se u některých výrobců delší záruční doby poskytují a skutečně uplaťnují.

Chápu, že 300Kč je málo, ale přece jen si jako student nemohu dovolit investovat řádově tisícokoruny,  nechci to jako přepěťovku, chci to jen jako rozbočku ... A líbí se mi vestavěný jistič, že nepřitížím vodiče v přívodní šňůře...

Nebo znáte někdo nějaký jiný podobný výrobek co by měl 10 zásuvek? Koukal jsem třeba na výrobce Legrand, který je tady na fóru doporučován a ten nic takového nemá...

Ján Garaj

Skúste poprosiť niekoho nablízku RT, aby vám to z profesionálnej hrdosti skontroloval. Mohol by to urobiť aj zadara. Ak ste študent, tak nezbohatne a ani neschudobnie a bude mať jeden veľký dobrý bod aj odo mňa. Neviem síce, ako sa dávajú tie body ale naučím sa to a dám mu ho.

Kamil Novák

Quote from: MadyCZ on 29.12.2012, 14:55
Já to s tím Polskem myslel spíš tak, že mě to lehce vyděsilo  :) To že to bude čína jsem počítal, akorát když to je ,,made in china,, třeba pro německého výrobce, tak to podle mne může být kvalitnější práce, než pro polského výrobce.

Výrobce z P.R.C. je ještě ta lepší varianta.
Už jsem ale viděl prodlužovací šňůry z Polska, které pro tamního obchodníka vyrábějí v Indii.
A to je pak docela jiná muzika!  (zle)

Obecně ale (většinou) platí, že kvalita bude taková, jakou si kdo objedná a zaplatí.

Záruka 10 let nevím jak tady, ale třeba v oblastí počítačů nebo příslušentví pro počítače se u některých výrobců delší záruční doby poskytují a skutečně uplaťnují.

To ano, ale to jde zpravidla o docela jiné systémy.

Chápu, že 300Kč je málo, ale přece jen si jako student nemohu dovolit investovat řádově tisícokoruny,  nechci to jako přepěťovku, chci to jen jako rozbočku ... A líbí se mi vestavěný jistič, že nepřitížím vodiče v přívodní šňůře...

Jestliže od této šňůry nic dalšího neočekáváte, pak za tu cenu není co řešit.
Osobně bych se nespoléhal nejen na "SPD", ale ani na to "jištění" a vypínač bych taky moc nezkoušel používat.

Nebo znáte někdo nějaký jiný podobný výrobek co by měl 10 zásuvek? Koukal jsem třeba na výrobce Legrand, který je tady na fóru doporučován a ten nic takového nemá...

Proč asi serióznější výrobce nic podobného nenabízí?  :-\
Když už bych moc potřeboval těch 10 připojovacích míst (a předřazené jištění napojovací zásuvky by nebylo proti), pak bych si asi pořídil např. dvě kvalitnější šňůry s 5-ti zásuvkou (bez všelijakých kurvítek) a cenově bych se asi dostal ještě níž.

Daniel Hudzík

Do mojej domacnosti maju predlzovacky s vypinacmi a "spd" zakazany vstup
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

MadyCZ

Quote from: Ján Garaj on 29.12.2012, 15:03
Skúste poprosiť niekoho nablízku RT, aby vám to z profesionálnej hrdosti skontroloval. Mohol by to urobiť aj zadara. Ak ste študent, tak nezbohatne a ani neschudobnie a bude mať jeden veľký dobrý bod aj odo mňa. Neviem síce, ako sa dávajú tie body ale naučím sa to a dám mu ho.

Znova říkám, že jsem se ptal na názor, nechci a nepotřebuji na to mít revizi.

Quote from: Kamil Novák on 29.12.2012, 15:11
Proč asi serióznější výrobce nic podobného nenabízí?  :-\
Když už bych moc potřeboval těch 10 připojovacích míst (a předřazené jištění napojovací zásuvky by nebylo proti), pak bych si asi pořídil např. dvě kvalitnější šňůry s 5-ti zásuvkou (bez všelijakých kurvítek) a cenově bych se asi dostal ještě níž.

Když mě se zas líbilo těch 10 zásuvek pohromadě ,,na jednom místě,, . Předřazené jištění pro zásuvku je 16A. Hlavně jak jsem říkal, tak se mi líbil ten jistič v té prodlužce, že nedojde k přetížení (snad...). Tipnul bych proč kvalitní výrobce nevyrábí takovýhle typ prodlužovačky, podle mne protože o to není takový zájem a zbytečně by na tom tratil.

Milan Hudec

Pokud je na krabici coby výrobce Polština, Italština a pod., a výrobek má co dělat s bezpečností, prostě ho neberu.

Ján Garaj

Quote from: Daniel Hudzík on 29.12.2012, 15:25
Do mojej domacnosti maju predlzovacky s vypinacmi a "spd" zakazany vstup

Jáj Dano. Ani sa nečudujem.Čo už by robili vo Vašej domácnosti raz-dvojky alebo trojky,dokonca roz-desiatky, keď už ste s Milanom spytlíkovaní na nejakej stretávke na vode a či vodke alebo či víne.Môj brat v nestráženej chvílke prehlásil: Pije sa všetko čo sa začína na či či-pivo, či-víno, či- vodka atd. A v Polsku a ani v Itálii nemajú nič čo by bolo schopné na či, tak sa ani Milanovi nečudujem, že to nekupuje a ešte krabicové. No tfuj, to už sme pred Silvestrom dobre dopadli.

Stanislav Látal

Proč by měl Legrand vyrábět na 10 zásuvek, když v praxi většině uživatelů stačí 5 ...

Dnes používají studenti :
- laptopy (nepotřebují dvojici zásuvek na PC a monitor).
- nějakou tiskárnu
- nabíječku pro mobil (fotoaparát už spíše ne, foťák v mobilu na obyč.věci stačí)
- nějakou audio soupravu (na zvuk k laptopu nebo rádio, případně mp3 z mobilu)
- event. druhý laptop (data se přenášejí stejně po síti nebo pomocí flash, SD apod)

V reálném čase budete mít i u pětipsa dvě zásuvky volné.
Vypínač asi moc používat nebudete. (životnost má pouhé dva roky - proč asi ?)
Jistič 10A/B je tam pro parádu. Pokud bude zkrat ve spotřebiči, vybaví pravděpodobně i 16A/B jistič v el.instalaci. Student SŠ a VŠ by měl umět kupecké počty (součet příkonů spotřebičů by měl být nižší než 2kW).
Naopak, 10ks zásuvek dává pocit, že proudu je dost pro všechny a nenutí počítat.

Možná vypadám jako zpátečník, ale někdy méně je ve skutečnosti více.
Bez přepěťové ochrany a vypínače se zvýší spolehlivost (méně komponentů) a pokud je to výrobek od solidního výrobce, tak cena bude stejná jako u "na první pohled" solidní koupí.
Pokud po síti přijde dárek (přepěťová špička) a máte jen D ochranu, tak to nic neřeší. Ten varistor uvnitř se dá koupit za 1Kč a s 10A bimetalem asi jen exploduje (v každém případě to bude jeho smrt) .

Ján Garaj

Chcel som študentovi trochu pomôcť, ale aj syn ma presvedčil, že také monštrum je blbosť, tak maximálne na zaberanie miesta v miestnosti. Netreba mať asi veľké oči.