• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký ideální kabel k akumulačním kamnům?

Started by kamil popule, 05.01.2013, 17:31

previous topic - next topic

Martin Novák

Quote from: Miroš Jan on 05.01.2013, 22:07
To jako nebyl provozní a ani havarijní termostat?

Havarijni termostat v kamnech byl - ale v pro laickou obsluhu nevratnem provedeni (hluboko uvnitr s resetem pomoci sroubovaku). A termostat ridici nabijeni ovladal podle propozici vyrobce stykac... 

Miroš Jan

Martine, ten havarijní vypínal silovou část a nebo ovládačku, tos nenapsal?
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Oldřich Morávek

to Hudec:
Kabely HO5V- atd jsou pro napětí 300/500V AC, zkušební napětí 2KV.
Proč by neměl projít??

viz katalog Draka

Miroš Jan

Quote from: Martin Novák on 05.01.2013, 22:06
Podle mne CYKY 5x2,5 pevna intalace od rozvadece po vypinac (sporakova kombinace) a od vypinace kus v trubce a pak ke kamnum az na svorkovnici neco z H05S - kabel se silikonovou izolaci pro vysoke teploty...

Souhlas , kromě té sporákovky.

Kamil Novák

Quote from: Milan Hudec on 05.01.2013, 18:57
Asi z 40 Aku kamen, které jsem dělal, byl unikající proud většinou někde kolem do 5, ale u déle provozovaných se již pohyboval výše.
Alespoň pro mne jsou kamna typ. příklad spotřebiče, ke kterému bych desítku natáhl vždy.

A kam by se ta 10 připojila?
AKU kamna mají pro to nějakou ochrannou svorku?
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Milan Hudec

Quote from: Oldřich Morávek on 06.01.2013, 12:01
to Hudec:
Kabely HO5V- atd jsou pro napětí 300/500V AC, zkušební napětí 2KV.
Proč by neměl projít??

viz katalog Draka

Teď to nemohu najít, ale mám zafixováno, že pro poddajný přívod jedině H07..., bylo to v nějaké normě cca "používání kabelů a šnůr"

Martin Novák

Quote from: Miroš Jan on 06.01.2013, 11:13
Martine, ten havarijní vypínal silovou část a nebo ovládačku, tos nenapsal?

Pardon, asi jsem to napsal trochu blbe.

V kamnech (vyrobce nejaka Italie, znacku si fakt nepamatuju - je to uz par let) byl havarijni termostat vypinajici silovou cast nabijeni. Tenhle termostat (nastaven tusim na 130°C) zustal po zapusobeni ochrany rozpojen a pro jeho zapnuti bylo nutny sundat bocni kryci plech a zresetovat ochranu sroubovakem.

Pak tam byla elektronika ridici nabijeni nejak srandovne, pry "podle skutecne spotreby a prubehu vybijeni pro usporu energie" a tahle elektronika mela na vystupu bezpotencialni kontakt rele, ktery byl podle pokynu vyrobce zapojen do obvodu stykace nabijeni, takze si kamna vypnula dobijeni podstatne driv, nez vyplo HDO.

Miroš Jan

Miroš Jan

06.01.2013, 13:26 #26 Last Edit: 06.01.2013, 13:33 by Miroš Jan
Trochu mimo dotaz :)
Údaje některých výrobců k uvedenému typu.
Tak například:
PRAKAB má u typu H05VV-F  jmenovité napětí 300/500V  zkušební napětí 2 kV/50Hz
dda s.r.o    u typu H05VV-F  maximální přípustné napětí ve 3 F a 1 F 330/550V/DC 495/825V  zkušební napětí 2000 V
HELUKABEL  tento typ vůbec nemá
KABLO ELEKTRO (pokud ještě funguje)  H05VV-F  jmenovité napětí 300/500V
LAPP GROUP  tento typ nemá
Mimochodem HO5V  je jednožilový slaněný vodič.

Lukáš Rotrekl

DDA má u H05VV-F konkrétně:

Technická data
PVC ovládací kabely dle DIN VDE 0281 část 5 a IEC 60227-5, HD 21.5 S3
Provozní teplota: pohyblivá instalace od -5°C do +70°C; pevná instalace od -40°C do +70°C
Jmenovité napětí Uo/U 300/500 V
Max. přípustné provozní napětí ve 3-fázových a 1-fázových střídavých systémech Uo/U 330/550 V, ve stejnosměrných systémech Uo/U 495/825 V
Střídavé zkušební napětí 2000 V
Minimální poloměr ohybu 7,5 x průměr kabelu
Radiační odolnost až do 80 x 106 cJ/kg (až do 80 Mrad)

Se v tom někdo vyznejte... Zkusím napsat na Prakab, co vlastně přesně znamená Uo/U, vzhledem k tomu, že se tyto šňůry běžné používají pro sítě 230V, kde je maximální napětí nějakých 326V a teroreticky je v toleranci 359V.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Milan Hudec

První je napětí mezi vodičem a zemí druhé mezi vodiči, toto může být krátkodobě překročeno o 10%,u stejnosměrných rozvodů pak zvýšeno koef, který si nepamatuji, asi 1,75 , pokud je instalace vybavena přepěťovkami pak stačí 05, pokud ne tak 07,omlouvám se za svoji včerejší nepřesnou inf

David Hruda

Quote from: Milan Hudec on 05.01.2013, 23:20
Bych jen připoměl, že 05 je na 300V, takže by revizí u mne takový přívod neprošel

V příloze list od DDA. Zejména po přečtení bodu "Použití" si kladu otázku, proč by to neprošlo revizí.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Milan Hudec

Pokud budu brát poddajný přívod coby součást pevné instalace, pak každá jeho část musí být určena do dané přepěťové kategorie, na druhou stranu je mě známo, že se na to kašle

kamil popule

Díky za vyčerpávající odpovědi. Zazněli tu otázky ohledně toho, že jsem nespecifikoval kde a jaký typ kamen bude instalovaný - jedná se o činzovní byt, akumulační kamna tam nyní jsou (tedy tarifikace jištění a noční proud nízká sazba jsou), ale jedny jsou typu samodomo a druhé jsou staré. Paní chce nový rozvod elektriky a nová kamna - dvoje - chtěla původně slabší (3kw), ale podle objemu místností (50 a 45m3) by měla být instalována kamna minimálně 4kw tedy například typ AEG WSP 4010. Vzhldem  k tomu, že doposud neměla problémy s teplem a navíc se nedávno instalovala nová plastová okna, neměl by být s výkonem kamen problém. Navíc kamna váží 220kg a tak trochu nevím, jak s nosností stropu - doposud byla kamna někde jinde než pod oknem. Chápu, že podle tabulek by měl stačit průřez 5x1,5mm2, ale ta 2,5 by byla určitě lepší - hlavně když se jedná o nový rozvod.

Uvažoval jsem o samostaném proudovém chrániči a následně rozdělelní přes dva samostatné jističe 16A a dále samostatné kabely až k vypínači u kamen - dále nehořlavý pohyblivý přívod. Co se týká toho termostatu - tam uvažuji kabel buď cyky3x1,5 nebo nějaký dvoužilový - jedná se jen o klasický programovatelný termostat. Jen se zeptám jestli nemáte někdo zkušenosti - když se jedná o instalaci na parkety - doporučovali byste nějakou podložku, nebo je možné je položit přímo? Výrobce uvádí, že by povrch měl odolávat  80°C.

Kamil Novák

Quote from: kamil popule on 08.01.2013, 20:40
.. doporučovali byste nějakou podložku, nebo je možné je položit přímo? Výrobce uvádí, že by povrch měl odolávat  80°C.

Podmínky montáže, umístění a případných ochranných opatření by měly být uvedeny v dokumentaci ke kamnům.

Jestliže by tam nic takového nebylo, tak stálke platí ČSN 06 1008/1997, podle které je bezpečná vzdálenost od hořlavých hmot ve směru hlavního sálání min. 500 mm, v ostatních směrech min. 100 mm.  (norm)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj