• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký spínač ke sklokeramické desce 230 V?

Started by Fabiánek, 07.01.2013, 21:16

previous topic - next topic

Fabiánek

Pro připojení skloker. desky http://www.mora.cz/vds-300-ff/ je nutný spínač.  Cituji z návodu: "Do rozvodu před spotřebičem musí být zabudován spínač pro
odpojení spotřebiče od elektrické sítě, u něhož je vzdálenost rozpojených kontaktů všech pólů min. 3mm."
Našel jsem jen http://www117.abb.com/catalog.asp?thema=5154&category=2206, ale ten je na 400 V. Existuje něco na 230 V, na zabudování do zdi?

Petr Doležal

Můžete použít   http://www117.abb.com/catalog.asp?thema=5901&category=2522 ; a prohnat fázi přes 3 póly do serie, když už tam jsou. Bohužel to nemá N a PE můstek, takže použít hlubší krabici se dvěmi 2pólovými krabicovými svorkami WAGO.
A nebo jít kabelem z rozvodnice do svorkovnice http://www117.abb.com/catalog.asp?thema=4081&category=1690 a využít pětipólové svorkovnice na odbočení k výše jmenovanému vypínači. Tato varianta umožní i elegantní vyústění poddajné šňůry k desce
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

David Hruda

Předpokládám, že deska má od výrobce šňůru s vidlicí, pokud ano, použil bych vidlici/zásuvku jako hlavní vypínač.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Vít Rotrekl

Quote from: David Hruda on 07.01.2013, 22:54
Předpokládám, že deska má od výrobce šňůru s vidlicí, pokud ano, použil bych vidlici/zásuvku jako hlavní vypínač.

3,0kW přes vidlici? Tomu se mě moc nechce věřit. Pokud máte v rozvaděči samostatný okruh pro onu desku (jako že by měl být  (norm)) tak lze za spínač považovat jisitič onoho okruhu.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jiří Schwarz

Quote from: Vít Rotrekl on 07.01.2013, 23:32
... tak lze za spínač považovat jistič onoho okruhu.

A máme tady krásné téma "jak daleko může být rozvaděč od spotřebiče, aby toto řešení bylo obecně považováno za dobré". Žádná norma to jednoznačně neřeší, ale víme všichni jak sqěle dokážou někteří projektanti nebo montéři "zašít" okruhový rozvaděč...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Robert Jedek

Quote from: David Hruda on 07.01.2013, 22:54

Nemá

3,0kW přes vidlici? Tomu se mě moc nechce věřit. Pokud máte v rozvaděči samostatný okruh pro onu desku (jako že by měl být  (norm)) tak lze za spínač považovat jisitič onoho okruhu.

Nelze v návodu výrobce to máte jasně uvedeno.

@Fabiánek
Vypínač, který vám poradil pan Doležal, je oproti "klasickým" variantám dokonce i elegantní.

Pavel Horský

3kW přes vidlici nelze? Divné. Nejsou zásuvky + vidlice stavěny na 16A?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

David Hruda

Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Martin H.

Quote from: Petr Doležal on 07.01.2013, 22:34
Můžete použít   http://www117.abb.com/catalog.asp?thema=5901&category=2522  a prohnat fázi přes 3 póly do serie, když už tam jsou. Bohužel to nemá N a PE můstek, takže použít hlubší krabici se dvěmi 2pólovými krabicovými svorkami WAGO.

Alternatívne a za skoro rovnakú cenu ABB Pressto pod omietku dodávaný už aj s krabicou a N + PE svorkami. Vraj moderný design, ale to je otázka vkusu.

Pri spínaní 230V sa môže spínať L aj N a tlejivka (doutnavka) na 400V svieti aj na 230V.

Milan Hudec

Nějak nechápu proč cpát do obvodu vypínač, když je tam jistič

Vít Rotrekl

Quote from: Pavel Horský on 08.01.2013, 07:50
3kW přes vidlici nelze? Divné. Nejsou zásuvky + vidlice stavěny na 16A?

Neřekl jsem že NELZE, ale pouze, že se mě tomu moc nechce věřit. Souhlasím jsou na to stavěny (snad i fyzicky a ne jen na papíře).
Quote from: David Hruda on 08.01.2013, 08:19
Proč?

Co jsem se setkal, tak (asi) všechny spotřebiče pro domácnost, co jsem zapojoval (trouby, sporáky...) co měly příkon 2 a více kW tak byly na připojení na pevno.

Quote from: Milan Hudec on 08.01.2013, 14:45
Nějak nechápu proč cpát do obvodu vypínač, když je tam jistič

Souhlas.

Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

David Hruda

Quote from: Vít Rotrekl on 08.01.2013, 14:57
Co jsem se setkal, tak (asi) všechny spotřebiče pro domácnost, co jsem zapojoval (trouby, sporáky...) co měly příkon 2 a více kW tak byly na připojení na pevno.

Minulý týden jsem byl něco dokončovat na stavbě penzionu, kde kuchyňáři vybalovali 6ks takovýchto desek se šňůrou a vidlicí od výrobce.
Bojlery běžně mají šňůru s vidlicí také.
www.elektro-hruda.cz

František Šohajda

08.01.2013, 16:53 #12 Last Edit: 08.01.2013, 17:05 by František Šohajda
Quote from: David Hruda on 08.01.2013, 15:29
Minulý týden jsem byl něco dokončovat na stavbě penzionu, kde kuchyňáři vybalovali 6ks takovýchto desek se šňůrou a vidlicí od výrobce.
Bojlery běžně mají šňůru s vidlicí také.

Dnes to používají výrobci běžně..... (dance)
Pak nastane problém u dvoutarifu....musí se dát zásuvka...proč? protože by to byl zásah dos potřebiče a případnou záruku neuznaji (jak to měl kolega...)
Někde tu se psalo že nelze dát na dvoutarif zásuvku, že se musí připojit na "tvrdo" přes hl. vypínač...
Servisák dojel, boiler byl napojen na Hl. vypínač bez vidlice....otočil se, a řekl ať si ten co to připojoval,
zaplatí ze svého !!Zásah do boileru !!Jednoznačně !
To je dnes mimo hru, pokud nechcete platit sami za záruční opravu....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Martin Kafka

Před chvílí na nově: Kočka zapnula sklokeramický sporák (plotýnku) na které byla pánvička s olejem. Požár v kuchyni za 60t. Proto vypinač v blízkosti sporáku! (Alspoň kdo má kočku)  :D

Maroš Klein

Cituje, alebo sa odvoláva výrobca v návode na 33 2180, čl.3.5?

Jiří Schwarz

Quote from: Martin Kafka on 08.01.2013, 17:32
Před chvílí na nově: Kočka zapnula sklokeramický sporák (plotýnku) na které byla pánvička s olejem. Požár v kuchyni za 60t. Proto vypinač v blízkosti sporáku! (Alspoň kdo má kočku)  :D

Optimisto.
Dovolím si tvrdit, že minimálně z 99% tam bude vypínač jen pro opraváře.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Vít Rotrekl

Quote from: Martin Kafka on 08.01.2013, 17:32

Myslíte že by ho ta kočka vypla?

Miroslav Revús