• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:04

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak se určí hodnota hlavního vypínače za jističem?

Started by Kanda L., 18.01.2013, 07:29

previous topic - next topic

Kanda L.

18.01.2013, 07:29 Last Edit: 18.01.2013, 07:37 by Miroslav Minařík
Jak se určí hodnota hl.vypínače např. v podružném rozvaděči?
Zde na diskusi jsem někde četl, že se určuje o řád výše než předřazený jistič, na webu jsem kdesi četl dokonce o dva řády. Proč?
Je mi jasné, že stejná by minimálně měla být zkratová odolnost vypínače, ale co ta hodnota proudová?

Pavel Horský

Ono také trošku záleží, co bude napájet onen podružný rozvaděč. Jiné to bude u bytového rozvaděče a jiné u rozvaděče, který napájí různá technologická zařízení s větší kapacitou. U "byťáku" postačuje z pravidla o stupeň vyšší, než hlavní jistič před elektroměrem. Ovšem musí se počítat s možností navýšení tohoto jističe.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

František Šohajda

Quote from: Kanda L. on 18.01.2013, 07:29
Jak se určí hodnota hl.vypínače např. v podružném rozvaděči?
Zde na diskusi jsem někde četl, že se určuje o řád výše než předřazený jistič, na webu jsem kdesi četl dokonce o dva řády. Proč?
Je mi jasné, že stejná by minimálně měla být zkratová odolnost vypínače, ale co ta hodnota proudová?

Jsou druhy typů spínání ......Pam hledejte základní kámen pro koupi spínače!! (dance) ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

V době minituarizace a při malém cenovém rozdílu bych tam strčil klidně s co nejv In

Maroš Klein

Netreba pozabudnúť na to, že za vypínačom v rozvádzači pokračuje nejaký ranžír pre napájanie istiacich prvkov a ten vyžaduje dimenzovanie na istenie pred vypínačom, čo je v podstate istenie napájacieho prívodu.
Max. In je vždy výhodou aj z hľadiska určenia na použitie, napr. pri požiadavke spínania pod záťažou.
Koľkokrát častejšie vypnú napr. v jednom svetelnom okruhu kontakty vypínača 10A oproti kontaktom ističa 10A počas životnosti obvodu?  :)

Milan Hudec

No, kontakty světelného vyp pasuji tak na 5A, více znamená brzkou výměnu

Maroš Klein

Quote from: Milan Hudec on 19.01.2013, 19:13
No, kontakty světelného vyp pasuji tak na 5A, více znamená brzkou výměnu

Áno, isteže.
Na jeden okruh sa bežne zavesia 3-4 miestnosti, 5A bohato stačí na pomerne veľký samostatný priestor, teda pokiaľ sa nespácha bodovkové "umenie" za trafom  :)

Daniel Reiský

U domovních instalací jsem několikrát řešil paradoxní problém s robusními třífázovými vypínači v rozvodnicích, které slabší a drobnější polovičky našich domácností nebyly schopny jednou, některé ani oběma rukama takřka zapnout, neboť mají (ty vypínače) nepoměrně tužší chod než jističe. Vyřešila to až výměna za subtilnější vypínač menšího jmenovitého proudu. V průmyslových či rozsáhlejších instalacích je to nepodstatné. Toť jenom zkušenost z praxe. Třeba máte podobné zkušenosti.  ;D :D Mnohdy úsměvné ...

Martin Poupě

Obecně řečeno alespoň o řád vyšší než je předřazený jistič nicméně pokud použijete vypínač určený na větší  proud bude to jen ku prospěchu celé věci.
Samozřejmě čím bude větší jmenovitý proud vypínače oproti proudu protékajícímu obvodem tím se zvýší elektrická životnost vypínače, ovšem zde bychom ještě musely znát druh zátěže a podobně.
Pokud byste chtěl určit přesně jaký vypínač potřebujete pro jaké zařízení musíte i uvažovat takové věci jako je třeba četnost spínání, vibrace, prostředí, účiník, napětí, proud, frekvence, indukční nebo kapacitní zátěž atd...

Pavel Majer

Quote from: Martin Poupě on 19.01.2013, 22:43
Obecně řečeno alespoň o řád vyšší než je předřazený jistič nicméně pokud použijete vypínač určený na větší  proud bude to jen ku prospěchu celé věci.

Pokud vypínač vyhoví z hlediska zkratového proudu a druhu zátěže, nebál bych se použít vypínač stejné proudové hodnoty jako je nejbližší předřazený jistič. Logické totiž je, že hodnota hlavního vypínače rozvaděče obvykle koresponduje se jmenovitým proudem rozvaděče a na tento proud by měly být připraveny i hlavní propojovací vodiče a sběrnice v rozvaděči.

Milan Hudec

Velká chyba, pokud bude jistič umístěn venku, tak namísto 25 projde hodinku i 35A a vypínač upečete

Fuk Tomáš

Quote from: Martin Poupě on 19.01.2013, 22:43
Obecně řečeno alespoň o řád vyšší než je předřazený jistič...
Lepší by bylo říci o stupeň vyšší.
Nevím jak v humanitních oborech, ale v technických oborech termín o řád vyšší znamená (pokud není zmíněn jiný základ číselné soustavy) desetinásobný, a to jste jistě na mysli neměl.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Hudec

Quote from: Fuk Tomáš on 20.01.2013, 17:52
Lepší by bylo říci o stupeň vyšší.
Nevím jak v humanitních oborech, ale v technických oborech termín o řád vyšší znamená (pokud není zmíněn jiný základ číselné soustavy) desetinásobný, a to jste jistě na mysli neměl.

No potěš, nedávno jsem se v pánské společnosti vsadil, že poznám řádově více žen, než kamarád, který tvrdil 17, asi mám co dělat (dance) (dance) (dance) (dance) (dance) (dance)

Ján Garaj

Neviem Milane, čo tu ešte robíte? Už aby ste sa išiel snažiť, nielen dobehnúť ale aj predbehnúť toho kamaráta.

Milan Hudec

Quote from: Ján Garaj on 20.01.2013, 19:26
Neviem Milane, čo tu ešte robíte? Už aby ste sa išiel snažiť, nielen dobehnúť ale aj predbehnúť toho kamaráta.

Už padám, se tu zatím mějte :)

Vladimír Huba

Quote from: Milan Hudec on 20.01.2013, 17:01
Velká chyba, pokud bude jistič umístěn venku, tak namísto 25 projde hodinku i 35A a vypínač upečete

Ste si istý? Nepočíta výrobca vypínača s takouto situáciou?
Ži a nechaj žiť

Milan Hudec

Vyp se zkouší na jejich In, v praxi bez problémů vydrží asi tak 1,2 násobek, takže jelikož cenový rozdíl mdzi vyp 25 a  40 dělá dělá pouze několik krabiček cigaret je volba jasná

Maroš Klein

Konkrétne OEZ za svoje výrobky rád odpovie vo svojom výpočtovom programe.