• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:50

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč svítí dolní trubice ve svislém profilu tepleji než horní?

Started by Lukáš Rotrekl, 29.01.2013, 19:02

previous topic - next topic

Lukáš Rotrekl

Máme instalovaný zářivkový profil značkového výrobce, který je postaven na svislo.
Jsou v něm instalovány zářivkové trubice (myslím Narva) 54W/627 nebo 630 nejsem si jistý. Čím jsem si jistý, tak že jsou obě stejné. Vždy ale ta co je v profilu níže svítí "teplejším" světlem než ta horní. Po prohození trubic mezi sebou je výsledek stejný. Spodní svítí tepleji.

Má to nějakou fyzikální příčinu proč to tak je? Půjde to vyřešit?

Jediné co mě napadá použít trubice jiné než Narva. Přece jen u mě nebudí tato značka až tak důvěru, ale zase s ní nemám ani negativní zkušenost.

Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Daniel Hudzík

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Lukáš Rotrekl

Jsou to trubice T5, tím pádem samozřejmě elektronika, dá se to poznat i z příkonu trubic, ale měl jsem to uvést.

Josef Martinec

Když se podíváte z podřepu je to to samé? Nehraje roli struktura nasvícené zdi?

Lukáš Rotrekl

To mě nenapadlo zkoumat, ale mrknu na to, ono tam stejně nakonec bude zrcadlo, na kterém předpokládám, že se to ztratí úplně, ale architekt je architekt..... :)

Daniel Hudzík

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Lukáš Rotrekl

Petr látal

Domnívám se, že na to bude mít vliv zemská přitažlivost. Asi se rtuťové páry v zářivce, vlivem zemské přitažlivosti, přeskupují k jednomu konci.
Potřepání rukou elektrickým proudem není vůbec přátelské.

Lukáš Rotrekl

Martin H.

Myslím si, že rozdiel tvorí odrazené svetlo od stropu a podlahy.

Jiří Kubík

Je to zajímavé - přidám také jednu teorii.
Spodní trubice může mírně ohřívat a ionizovat vzduch, který stoupá
vzhůru a okolo horní může tvořit něco jako filtr pro určité vlnové délky.
Mně by to nedalo a zkusil bych je položit.
Ale je to jenom teorie.

:)

Jiří Kubík

PS -

Ale úplně nejdřív bych dole položil papír stejné barvy jakou má strop.

Lukáš Rotrekl

Pokud by to bylo barvou stropu nebo podlahy, asi by nebyl takový barevný zlom přesně na rozhraní trubic. Vzduch coby barevný filtr by se taky asi choval poněkud proměnlivě a né skokově, když by jsme uvažovali že teplý stoupá vzhůru a spektrální charakteristika se mění s teplotou...

Co napadlo mě, že by měla teplota vliv na to jak trubice vyzařuje, potom by mohla být horní trubice teplejší.

Jozef BABJAK

Zaujímavý problém. Tiež by som v prvom kole skúsil eliminovať doraz od teplo sfarbenej podlahy, efekt je zvyčajne vačší, ako by človek čakal. Ak by sa tento vplyv nepotrvrdil, zmeral by som napätie na jednotlivých trubiciach - môže sa mierne líšiť, čo môže mať za následok zmenu teploty farby, ak už nutne chcete "elektrikárske" riešenie.

Václav Třetí

S trubicemi Narva nemám špatné zkušenosti, spíš s jinou značkou, ale Made in Poland, bývají potíže. Zkuste prohodit předřadníky nebo vývody trubic, pokud je předřadník dvojitý.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jiří Kubík

Já jsem se setkal jenom s panelem na stěně kde byly 4 trubice vodorovně nad sebou.
Rozdíl v teplotě barev se rozeznat nedal. Ale byly to klasické s tlumivkou a nesvítily na zeď.

Mně už by to nedalo a ty předřadníky bych prohodit zkusil.

:)

Lukáš Rotrekl

Uvidíme, teď máme na domu hotovo, jak se bude instalovat nábytek, budem mít čas s tím laborovat. Teď jen sbírám podněty co zkusit..

Demontovat světlo a hodit na plocho nemožné (to bych mohl riskovat u sebe doma), ale né u zákazníka s profilem za 15000Kč a na vymalovaných zdech.... Co by šlo, tak asi přehodit spodní a horní desku s předřadníky mezi sebou.. to asi zkusíme.....

Pavel Horský

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz