• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak může halogenka prasknout tak, že zničí lustr?

Started by Radek Paos, 07.02.2013, 10:35

previous topic - next topic

Radek Paos

07.02.2013, 10:35 Last Edit: 07.02.2013, 13:16 by Miroslav Minařík

Dnes ráno mi v lustru praskla halogenka na 230V,
ale tak, že rozmašírovala kryt ze skla tlustého cca 1-2 mm ....
Občas mi v RD žárovky praskaj, ale toto jsem ještě nezažil.
Čím to?
Špatný kus?
Stalo se to při rozsvěcení.
Od 15.9.2014 titul "Nejlepší bavič diskusí" Děkuji redakci za udělení

Jiří Schwarz

Ještě jsem to nezažil, ale už jsem o tom slyšel a výrobci na to upozorňují.
Halogenka je světelný zdroj, který má velkou teplotu na povrchu skleněné baňky a údajně jim vadí, když se na povrch dostanou některé nečistoty, dost výrobci upozorňují na pot a další látky, které se na baňku mohou dostat pokud se při výměně sahá na sklo.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Pavel Horský

Já to viděl na vlastní oči, tedy nebyla to halogenka, ale klasická 60W/E27 namontovaná ve svítidle PENDA. Školka, šatna - rozsvítil jsem, rána jak z děla a to taková, že ustřelila i skleněnou kouli (kryt). Být tam v tu chvíli děti, byl by asi i veliký průšvih. Světla se ihned měnila za jiná. A to jsem neudělal schválně, abych měl kšeft  o:-)  (dance)  (dance) :D
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Radek Paos

to jsem rád, že nejsem sám. ale nerozumím tomu, co způsobí takovou razanci. chápu, že se přepálí světlo a vyrazí to jistič i fíčko (to se taky stalo),a le aby to rotrhlo žárovku takovou silou, že zničí tak tlusté sklo, to jsem nečekal:(
Od 15.9.2014 titul "Nejlepší bavič diskusí" Děkuji redakci za udělení

ACEOF ACES

Luboš Janča

Halogenka mi bouchla v rozsvícené lampičce a krom drobných vypálených teček na jedné ruce jsem měl i dirkovaný stůl a právě otevřený sešit začal povážlivě doutnat. Rychle jsem ho uhasil a běžel koupit LED náhradu. Halogenky už mi do bytu nesmí... Apropo, všimli jste si jak halogenové svítidlo dokáže prohřát zeď skrz na skrz u závesného svítidla?

Milan Hudec

Jsem se hodně navyměňoval klasiček v kopytech s baňkou s mléčného skla a o takovém případu nevím

Radim Strycharski

Quote from: Pavel Horský on 07.02.2013, 16:36
Školka, šatna - rozsvítil jsem, rána jak z děla a to taková, že ustřelila i skleněnou kouli (kryt).

Že by důsledek modernizované distribuční sítě? Nebývá dnes výjimkou impedance v HDS 0,10 ohmů.

František Šohajda

Quote from: Radek Paos on 07.02.2013, 10:35
Dnes ráno mi v lustru praskla halogenka na 230V,
ale tak, že rozmašírovala kryt ze skla tlustého cca 1-2 mm ....
Občas mi v RD žárovky praskaj, ale toto jsem ještě nezažil.
Čím to?
Špatný kus?
Stalo se to při rozsvěcení.

Použijte LED "halogenky"  ;D....mám je osvědčené!! osobně!! (jednicka)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...