• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Co dělat, když se v návodu k ledničce píše: Přívodní kabel se nesmí prodlužovat?

Started by Milan Novikovič, 09.02.2013, 20:30

previous topic - next topic

Milan Hudec

Quote from: Jiří Kubík on 11.02.2013, 19:05

Správné podle něho bylo, že prodlužovací kabel se stává součástí el. instalace jističem jištěné.

Ale notak, jak má projektant pevné instalace dopředu "čuchat", jakouže prodlužku si tam zapojíte, něco málo se snad dá odhadnout se zmatečné normy na pohyblivé přívody, ale ještě jsem neviděl projekt, kde by výpočet úbytku napětí, případně smyčky počítal s 50m prodlužky 3x1,5 k pevné instalaci navíc :)

Jiří Kubík

Jak jsem nakoupil, tak prodávám.
U zkoušky jsem prošel.
Zajímavé - budu si muset sehnat tu  zmatečnou normu na pohyblivé přívody. 

:)

Jiří Kubík

Quote from: Milan Hudec on 11.02.2013, 19:22
... ještě jsem neviděl projekt, kde by výpočet úbytku napětí, případně smyčky počítal s 50m prodlužky 3x1,5 k pevné instalaci navíc :)

A na to měl argument, že lze použít jenom takovou prodlužku, která zaručí aby odpor smyčky a úbytek napětí byl dodržen.

Milan Hudec

Quote from: Jiří Kubík on 11.02.2013, 19:54
Jak jsem nakoupil, tak prodávám.
U zkoušky jsem prošel.
Zajímavé - budu si muset sehnat tu  zmatečnou normu na pohyblivé přívody. 

Tu raději nechte u ledu, nebo se z těch blábolů zblázníte (dance) (dance) (dance)

Milan Hudec

Quote from: Jiří Kubík on 11.02.2013, 20:07
A na to měl argument, že lze použít jenom takovou prodlužku, která zaručí aby odpor smyčky a úbytek napětí byl dodržen.

Pane kolego, již vidím, jak každý, kdo si koupí prodlužku si domů vezme revizáka, aby měřil smyčku a počítal (dance) (dance)

Jiří Kubík

On to tenkrát myslel smrtelně vážně.
U zkoušek bývalo někdy veselo.

Ján Garaj

Quote from: Jiří Schwarz on 11.02.2013, 17:27
A kdy?
Když od jedné zásuvky natáhnu ještě dlouhé vedení k další a dostanu se tak

Keď už som takto začal, tak by som to mal asi aj dokončiť. Je to teda teoretická nasimulovaná možnosť, ale čert nespí. Čo keď? Hovoríme, že na jeden 16A istič môže byť zapojených maximálne x zásuviek. Číslo zámerne neuvediem, aby som dal šancu lepším. Čo keď ich tam už x je a toto bude x+1 = y. Môže nastať u laika takáto situácia? Múdry si nevšimne a hlupák si bude myslieť, že to tak môže byť?  Je to trochu extrémny prípa, ale aj pán Alin ma na inom vlákne presvedčoval a nie len on sám, že má dvoch zásuvkových psov pod stolom s 2x5 zásuvkami. Ak to nebol on, tak sa ospravedlňujem ale zatiaľ som o tom presvedčený. 

Jan Kelbich

Nejspíš je to asi opravdu nějaký "povedený" překlad.
Ale, i kdyby šlo o tu prodlužovačku - neprodlužujte přívod u lednice, ale prodlužte svoji instalaci (tou prodlužovačkou)  :D - je to sice totéž, ale bude to v pořádku i podle návodu.  :D
Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Ján Garaj

Quote from: Milan Novikovič on 09.02.2013, 20:30

Je jediné řešení předělat elektroinstalaci a přidat zásuvku nebo to s tou ..?

V dotaze bolo aj toto, preto vzniklo niekoľko kontroverzných odpovedí, ktoré sa dotýkali aj predlžovačky a aj pridávanej zásuvky. Jedno je prívod pohyblivý, čo môže urobiť, ktorýkoľvek laik a druhé je zásah do VTZ= to zapojenie a to už laik nemá čo zapojovať. Môže urobiť len úkony po zapojenie. Alebo sa mýlim? Páni kolegovia. Mali by sme naozaj trošku rozlišovať jednotlivé vyjadrenia a nehádať sa alebo ich jednoducho nezavrhovať. Radíme obvykle laikom. Je toto diskúzne fórum na to určené.