• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:29

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co nejčastěji odejde na elektrických spotřebičích vlivem přepětí?

Started by Pavel@, 10.02.2013, 16:47

previous topic - next topic

Pavel@

Co nejčastěji odejde na elektrických spotřebičích při přepětí?
Myslím na indukční desce, mikrovlnné troubě, ledničce, ...
Mají nějakou ochranu?
Jedná se o nové spotřebiče značky MORA asi 2 roky staré.

Jan Hájek

Všechno, teoreticky jako první by mohl odejít zdroj, ale s ohledem na současnou kvalitu u domácích spotřebičů, pokud nemáte lepší značku, tzn. cena Mora x 5-15 - a to Mora patří v současné době k tomu lepšímu středu, je cokoliv nad záruční dobu úspěch.
Na vstupních svorkách by měly mít varistůrky do Y.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jiří Schwarz

Pro přesnější odpověď definujte o jaké přepětí vám jde:
- dlouhodobé zvýšení napájení nad hodnotu "povolenou", ale jen o tolik, že na to nezareaguje běžná ochrana proti přepětí
- krátká špička, kterou při správné aplikaci ochran právě tyto ochrany nepustí do napájeného zařízení
- špička, která se objeví mezi "dvěma přívody" do zařízení (typicky velký rozdíl potenciálů mezi napájením a anténou v TV, velký rozdíl potenciálů mezi napájením a datovou linkou u PC,...)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Ludvík Kubík

Nejčastěji odcházejí polovodičové součástky (od diody, graetzova můstku až po IO).

Milan Hudec

Jen tak na zamyšlenou, jaké jsou vaše názory na použití dvou modulů třídy 3, zapojených za sebou před spotřebičem, přičemž jeden zapojím dle návodu výrobce 1+1 a druhý 2+0?

Jan Hájek

Vždy bude reagovat pouze ten s nejnižším miliampérovým bodem, pokud bys chtěl posloupnost v reakci, vlož mezi ně malinkatý odpor či indukčnost.
Spíš tam nech pouze jeden svodič.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Milan Hudec

Chtěl jsem trochu debatu posunout k teoriím o podélných a příčných přepětích a vhodných kombinací zapojení přepěťovek

Kamil Novák

Quote from: Milan Hudec on 11.02.2013, 08:05
Jen tak na zamyšlenou, jaké jsou vaše názory na použití dvou modulů třídy 3, zapojených za sebou před spotřebičem, přičemž jeden zapojím dle návodu výrobce 1+1 a druhý 2+0?

Asi takový, jako na zapojení dvou stejných RCD za sebou.
O něco větší funkčnost ochrany za 200% ceny.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Lukáš Malík

Quote from: Pavel@ on 10.02.2013, 16:47
Mají nějakou ochranu?
Jedná se o nové spotřebiče značky MORA asi 2 roky staré.

Většinou vstupní nebo napájecí elektronika (zdrojová část, polovodiče nebo trubičková pojistka).
Dělám taky do elektroniky, tam jsou to právě většinou tyto věci...zrovna tu mám 1 setopbox a dva satelity po opravě (spálená pojistka, proražená dioda, vyteklý nefunkční kondík apod.).
Tyto opravy většinou za pár korun, jak je to třeba u varné desky, tak to nevím, neměl jsem ještě tu čest.
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 11.02.2013, 12:24
Chtěl jsem trochu debatu posunout k teoriím o podélných a příčných přepětích a vhodných kombinací zapojení přepěťovek

Zajdeš na Ampéru ke stánku S....., oni o tom při OpenDay mluvili, tak by to mohli vysvětlit ještě jednou a podrobněji
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

dolac

Quote from: Pavel@ on 10.02.2013, 16:47
Na čo to potrebujete vedieť? Chcete si vopred kúpiť nejaké náhradne diely, ktoré môžu odíjsť? Alebo chcete vedieť koľko vás bude stáť prípadná oprava? Alebo chcete vedieť, či sa vám oplatí investovať do prepäťovej ochrany?
Možno by ste mal vedieť aj to, aké vysoké riziko prepätí vám hrozí, resp. akého typu prepätí sa obávate (viď. príspevok p. Schwarza) 

Daniel Hudzík

Pokiaľ príde prepäťová vlna po prívode nn, odnesie si to vačšinou zdroj na vstupe. A záleží na konštrukcí zdroja a izol. vzdialenostiach na DPS aby sa prepätie nedostalo aj na sekundárnu stranu, kde môže spôsobiť väčšiu škodu. Avšak pri dnešnej konštrukcii hlavne spínaných zdrojov v TV a podobných spotrebičoch netreba ani prepätie, stači sa na zdroj škaredo pozrieť.
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Ján Garaj

Quote from: dolac on 11.02.2013, 21:39
Na čo to potrebujete vedieť? Chcete si vopred kúpiť nejaké náhradne diely, ktoré môžu odíjsť? Alebo chcete vedieť koľko vás bude stáť prípadná oprava? Alebo chcete vedieť, či sa vám oplatí investovať do prepäťovej ochrany?
Možno by ste mal vedieť aj to, aké vysoké riziko prepätí vám hrozí, resp. akého typu prepätí sa obávate (viď. príspevok p. Schwarza) 

Asi len preto, čo píšete vyššie. Inak sa to ťažko dá predvídať. Poznám spotrebiče, chladničky, kde okrem onej spomínanej žiarovky neodišlo za skoro dvadsať rokov nič. Alebo u inej bol iba predraný prívodný kábel po sťahovaní. Podobne je to s rychlokonvicami. Tie vydržia aj skoro nemožné, menia sa až keď výjdu z módy. Podobne je to aj s mikrovlnkami. Možno som v tomto šťastný človek ale je to tak. Dokonca aj prestárnuté  farebné televízory, už budem musieť asi niekomu darovať. Stále sú funkčné a nikto to nechce len tak vyhodiť. Mám dva v skrini. Každý niekde inde  nie vo vlastnom byte.

Pavel@

Děkuji všem za názory ;)A zároveň bych se chtěl zeptat,zda se tady mezi Vámi najde někdo,kdo pracuje v energetice na nn i vn.Můj prvotní dotaz ma s tímto hodně společné.Jednalo se mi o posouzení možných škod,které mohou nastat vlivem špatného připojení domovní přípojky.Má s tím někdo zkušenosti?

Lukáš Malík

Quote from: Ján Garaj on 12.02.2013, 10:50
Asi len preto, čo píšete vyššie. Inak sa to ťažko dá predvídať. Poznám spotrebiče, chladničky, kde okrem onej spomínanej žiarovky neodišlo za skoro dvadsať rokov nič. Alebo u inej bol iba predraný prívodný kábel po sťahovaní. Podobne je to s rychlokonvicami. Tie vydržia aj skoro nemožné, menia sa až keď výjdu z módy. Podobne je to aj s mikrovlnkami. Možno som v tomto šťastný človek ale je to tak. Dokonca aj prestárnuté  farebné televízory, už budem musieť asi niekomu darovať. Stále sú funkčné a nikto to nechce len tak vyhodiť. Mám dva v skrini. Každý niekde inde  nie vo vlastnom byte.

Vidíte a já zrovna nějakou funkční starou CRT televizi sháním a není možné.. Asi jiný kraj..

Jiří Schwarz

Quote from: Lukáš Malík on 12.02.2013, 12:50
Vidíte a já zrovna nějakou funkční starou CRT televizi sháním a není možné.. Asi jiný kraj..

Za odvoz bych tu jednu měl. Do dubna, než bude sběr nebezpečného odpadu...

Lukáš Malík

Quote from: Jiří Schwarz on 12.02.2013, 15:57
Za odvoz bych tu jednu měl. Do dubna, než bude sběr nebezpečného odpadu...

Díky, ale to mám trošku z ruky  :-\

Ján Garaj

Jeden televízor skoro zánovný mám v Brne to je taký malý. Ja som užívateľ, ktorý to ani poriadne zapnúť nevie. Bežal ešte nedávno. Len som sa sťahoval a sťahováci ho pribalili. Tak mi prekáža ďalej. Ja som prilepený na počítač. Jeden mám v Bratislave v skrini to je najnovší, asi 5-7 rokov. A dva sú na chalupe v Kremnických horách. Tie sú síce ešte funkčné ale by som sa to hanbil niekomu ponúknuť. Ten najstarší ale dobrý ma asi dvadsať rokov a je barevný aj obraz. Tak si vyberte odkiaľ vám bud najlepšie.