• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:09

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co si představujete pod slovem projekt?

Started by Radek Červený, 20.02.2013, 14:23

previous topic - next topic

Jaroslav Bobek

To snad tady všichni pochopily, že se jedná o náčrt majitele jak by si to představoval. Takhle by to neuděl ani student v prvním ročníku. Takže bych z toho nedělal vědu a rekonstrukci bych na cenil tak jak bych to udělal já sám. A potom zákazníkovi vše vysvětlit.
Prodej a Projektování Telekomunikačních zařízení.

Radek Červený

Quote from: Jaroslav Bobek on 21.02.2013, 14:44
To snad tady všichni pochopily, že se jedná o náčrt majitele jak by si to představoval. Takhle by to neuděl ani student v prvním ročníku. Takže bych z toho nedělal vědu a rekonstrukci bych na cenil tak jak bych to udělal já sám. A potom zákazníkovi vše vysvětlit.

A vovo tom to je. Investor by chtěl pochopitelně co nejlepší cenu, kvůli tomu tendruje na poptávkách, otravuje X lidí, co tím zabíjí svůj čas. Těm neúspěšným nemá ani slušnost odpovědět, že nebyli vybráni. Nemá ani tu slušnost, aby nechal zpracovat zadání, které bude stejné pro všechny. Chce jenom cenu. Nejlépe napsanou na umaštěný sáček od svačiny.

Ale to asi známe všichni.

V tomto případě mi přijde nejlepší řešení, jaké psal kolega Kurka  (jednicka) (jupi)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Radek Červený

P.S: Jenom mě napadlo k příspěvku pana Kurky....

Na prázdný rozvaděč se přece štítek dávat nemusí, ne?  ;) ;D
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jiří Schwarz

Čtu to a nestačím se divit.
To jste nikdy nezažili, že se projekt přizpůsobí tomu, aby to bylo za lákavou cenu a investor do toho šel, aby vybral právě tuto variantu a když už do toho vrazí nějaké peníze a má to rozdělané, nějak se mu vnutí "vícepráce"?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Martin Novák

Quote from: Jaroslav Bobek on 21.02.2013, 14:44
Takže bych z toho nedělal vědu a rekonstrukci bych na cenil tak jak bych to udělal já sám. A potom zákazníkovi vše vysvětlit.

Zbytecna prace. Taky jsem kdysi reagoval na ty rozne poptavky z portalu a travil noci pri nabidkach podle vaseho nazoru. Jenomze vsechny takove nabidky vyzneli do prazdna, protoze logicky seriozne spoctena a udelana nabidka byla zakonite vyrazne drazsi, nez ceny od ruznych elektrozedniku, elektrikaru fusujicich po praci a podobnych jedincu. A cloveka co si zada dopyt pres takovy portal zajima jedine - cena jeste mensi nez mala. Nekteri, co si nechavaji delat tyto nabidky dokonce uvazuji stylem "V bau... stoji vypinac 80 korun, takze lektrikar jej ma jiste z velkoskladu za 50 a kdyz mi jej nenaceni na 60, tak je zlodej a chce mne vzit na hul.".  

Ti co chteji seriozni praci si mne najdou podle referencii (a verte ze par spokojenych zakazniku vam udela lepsi reklamu nez celostrankovy inzerat v denniku nebo reklama v mistnim radiu). Na ruzne portaly, kde je dulezite nabidnout cenu mensi nez malou se muzu slusne receno vykaslat...

Jiří Kovář12

Já si na poptávková servery nemůžu stěžovat ... je to celkem dobrý hlídač veřejných akcí ;-) i když jen cca 20% z toho co se děje :-D

Jiří Buben

Zvláště u veřejných zakázek i menšího rozsahu které jsem cenil jsem dělal v podstatě jen křoví. Takže se spoléhám na reference a zatím si nemohu stěžovat. I když se mi už stalo, že se ozval potenciální zákazník díky referencím a nakonec jsem zakázku nedostal, neb cena byla výrazně ponížena konkurencí. Zkrátka stoprocentní úspěšnost nikdy nebude.

Jinak nápad kolegy Kurky je naprosto geniální. (jednicka)
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Pavel Horský

Quote from: Jiří Schwarz on 21.02.2013, 15:43
Čtu to a nestačím se divit.
To jste nikdy nezažili, že se projekt přizpůsobí tomu, aby to bylo za lákavou cenu a investor do toho šel, aby vybral právě tuto variantu a když už do toho vrazí nějaké peníze a má to rozdělané, nějak se mu vnutí "vícepráce"?

Pokud něco takového několikrát provedeš ve svém rajónu, dlouho Tvůj nebude.
Uvedenou cenovou nabídku bych zpracoval jako předběžnou střelbou do vzduchu (za léta živnostničení přece musí každý vědět přibližnou cenu). Pokud chce majitel k ceně doložit podrobný položkový rozpočet a PD chyběla nebo neobsahovala podrobný výkaz výměr, pak "podrobňáka" nabízím dle jeho náročnosti od 1500,-Kč výše s tím, že tato cena bude odečtena v případě sepsání smlouvy o dílo. Prováděl jsem to zdarma z dobré vůle a pak jsem zjistil, jaký že to jsem vůl. Můj rozpočet pak sloužil jako podklad pro meloucháře.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Roman Šafránek

Určitě se to podle uvedeného nákresu dá nabídnout minimálně třemi způsoby:
1) Nabídnout vypracování PD, odhadnout cenu s nějakými standardními prvky (Tango), zmínit že cena se upraví podle PD, revize...
2) Vynechat ty "zbytečné" položky na začátku a konci a nabídnout to co zákazník požaduje (že mu tam chybí kabely ke světlům, připojení pro digestoř... pouze zmínit s tím, že bude druhá varianta nabídky po osobním jednání, zmínit že je povinnosti zákazníka mít revizi a k té bude potřebovat dokumentaci)
3) Nahrubo to spočítat v nejlevnějším co existuje (melouchář polovinu materiálu beztak donese z fabriky takže tam má prostor), napsat nabídku na 3 řádky.

Naivně věřím tomu, že by si mnoho poptávajících vybralo alespoň variantu 2 a že třířádková nabídka plná hrubek neuspěje. Zákazník možná neočekává nejnižší možnou cenu s přístroji CHINA EXPORT, jenom třeba nezná správný postup a žádného elektrikáře s dobrou referencí.

Antonín Vaněk

Bohužel jsem se s podobným projektem setkal od projektanta. Jen místo popisků byly elektrotechnické značky (zle)

Lukáš Rotrekl

Jojo spousta projektantů tímto způsobem dělá projekt pro stavební povolení....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Miroš Jan

No tak pod pojmem projekt elektro, si představuji něco, na způsob v příloze.Je to jenom malá ukázka, jak by měl takový projekt vypadat.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Milan Hudec

Obvykle bývají požadavky zhotovitele na dokumentaci v relaci s kvalitou jím odvedené práce

Daniel Hudzík

24.02.2013, 16:58 #31 Last Edit: 23.03.2013, 15:32 by Miroslav Minařík
Po x rokoch stravenych pracou pre statnu spravu poviem len jedine "budte vdacny aj za pseudoprojekt"  :'(
Je to lepsie ako ked vam povedia "potrebujeme tu elektriku a mame na to xxx€"
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.