• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je možné používat elektricke spotřebiče u bazénu?

Started by honza kr., 26.02.2013, 12:58

previous topic - next topic

Jan Alin

Jiří Schwarz

Quote from: Radek Červený on 27.02.2013, 12:19
... dávám k dispozici na pokusy náš firemní "testovací bazén"  ;)

Já bych zase věděl o několika osobách, které by bylo vhodné použít jako "zkušební panáky", jen nevím za jakých podmínek by do toho šli...

----------------
Když se na původní téma podíváme trochu jinak: Napájecí rozvod je nám jasný.
Ale co rozvod "rozhlasu"? Není problém s reproduktorem 4 nebo 8 Ohmů a výkonem řádově 100W, ale co když se použije "100V" rozvod v nebezpečném prostředí? Tam se může objevit napětí, které je pro dané prostředí dost vysoké, ale není tam trvale, obsahuje různé frekvence vyšší než 50Hz...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Quote from: Radek Červený on 26.02.2013, 22:24
A co na toto téma poví kolega Hudec, coby odborník na slovo vzatý na plavecké bazény?  ;) ;D

Ne vše hledejme v legislativě, jsou případy jejichž řešení/bezpečnost plyne z logiky věci, pokud trenér není tohoto schopen, měl by se okamžitě v bazénu samoutopit :)

Doufám Radku, že Tě moje odpověd uspokojila (dance)

David Hruda

Quote from: Jiří Kubík on 27.02.2013, 11:54
Měřící metodu do koupelny jsem měl zhruba vymyšlenou.
Regulační trafo ( postupně zvyšovat napětí), starý fen a 2 elektrody asi 1,5m od sebe.
U elktrod jsem si nebyl jistý tvarem, ani velikostí. Napodobit lidské tělo polosedící ve vodě
se srdcem nad hladinou se mi zdálo poněkud obtížné.
Na pokusy in vivo jsem nikoho nenašel a mně samotnému by se zařízení z vany špatně ovládalo.
;D  

Pokus s vanou a fénem/rádiem/žehličkou... prováděli před lety Mythbusters.
Vygooglete "mythbusters hair dryer in bathtub" - je to asi 11 minut video.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Radek Červený

Quote from: Milan Hudec on 27.02.2013, 17:46
Doufám Radku, že Tě moje odpověd uspokojila (dance)

No popravdě jsem čekal víc vyčerpávající odpověď, ale ne vždy má člověk svůj den  ;) ;D ;D
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jiří Kubík

Quote from: David Hruda on 27.02.2013, 21:01
Pokus s vanou a fénem/rádiem/žehličkou... prováděli před lety Mythbusters.
Vygooglete "mythbusters hair dryer in bathtub" - je to asi 11 minut video.

Děkuji - shlédl jsem i některé další věci. (Měření v umyvadle).
Velký vliv měla zřejmě ta uzeměná kovová vana a házeli to dost blízko k elektrodám.
Když vezmeme v úvahu našich 230 proti jejich 110V, tak to s největší pravděpodobností
nic příjemného nebude.

:)

Jan Franěk

Podle vzneseného dotazu, je možné opravdu všechno. I používání el. spotřebičů u bazénu. CO k tomu dodat. Snad jen to, že tam kde nestačí příroda s jejím přirozeným výběrem, postarají se často o selekci sami lidé.
Je to samozřejmě špatně.

Možná bych mu připravil a vytiskl certifikát s nominací na Darwinovu cenu a předal mu ho jako varování.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Josef Martinec

QuoteKdyž se na původní téma podíváme trochu jinak: Napájecí rozvod je nám jasný.
Ale co rozvod "rozhlasu"? Není problém s reproduktorem 4 nebo 8 Ohmů a výkonem řádově 100W, ale co když se použije "100V" rozvod v nebezpečném prostředí? Tam se může objevit napětí, které je pro dané prostředí dost vysoké, ale není tam trvale, obsahuje různé frekvence vyšší než 50Hz...

V těchto případech se na 100V rozhlas připojí v bezpečném prostředí převodní trafo a 8 Ohm podvodní reproduktor. Kdysi jsem to viděl v jednom projektu. Bylo to postaveno na komponentech BOSE a PASO.

Milan Hudec

28.02.2013, 14:35 #26 Last Edit: 31.03.2013, 09:52 by Miroslav Minařík
Výsledkdm je pak nepřijemné brnění, zkuste si dát do plavek několik 9V baterií a pak pochopíte