• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může se stále používat barevné značení CYKY 5Cx6?

Started by PetrZo, 26.02.2013, 23:30

previous topic - next topic

PetrZo

26.02.2013, 23:30 Last Edit: 27.02.2013, 20:14 by Miroslav Minařík
Může se stále používat CYKY5Cx6?
Myslím tím barevné značení.

Jan Korpáš

Dle ČSN 33 0166 ed. 2  platí tyto značení.

Jirka Š. Svejkovský

Ano, může. Barevné značení fázových žil je dost volné.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Illek

Quote from: PetrZo on 26.02.2013, 23:30
Může se stále používat CYKY5Cx6?
Myslím tím barevné značení.

Proč chcete používat uvedené značení, když výrobce již dávno používá jiné? Otázka, zda se může používat, je podle mě bezpředmětná. Použít si můžete co chcete. Každý si dle toho udělá představu.
I v dnešní době jsou ale subjekty, reagující velmi podrážděně na upozornění chybného značení, pravopisu, norem, dimenzování apod.  :'(

PertZo

Asi došlo k nedorozumění. Jde mi o to, jestli mohu použít kabel CYKY5Cx6? Když ve výše uvedené tabulce to značení bylo platné do 2006.

František Šohajda

ANO ...může!! (norm)

Místo šedé máte černou.... ;)
Elektrika si hlavu nezamotá ..... ;D ;D ;D

Některé obchody je ještě prodávají.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Přikázané barvy jsou pouze zelenožlutá a světle modrá. Pokud seženete kabel, který má fáze růžovou, bílou s kytičkama a červenou, klidně ho použijte (bude-li mít CE).

PertZo

Díky, o to šlo. Dostal jsem 50m kabelu a je mi líto ho nepoužít.

Pavel Horský

Dokonce se s tímto označením stále setkávám v nových PD. Staří projektanští pardálové tak nějak nehodlají přejít na značení "J" a "O" místo "C"a "A". TEn samý púroblém je např. s bývalým označením kabelů CYSY.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Hudec

Pouze bych připoměl, že se nemusí jednat jen o barvy, ale také o probarvení izolace a s tímto souv. zařazezením do přep. kategorií a pod

František Šohajda

Quote from: Pavel Horský on 28.02.2013, 13:56
Dokonce se s tímto označením stále setkávám v nových PD. Staří projektanští pardálové tak nějak nehodlají přejít na značení "J" a "O" místo "C"a "A". TEn samý púroblém je např. s bývalým označením kabelů CYSY.

TAké to mám vžité jako "C" a když ho kupuji ve velkoskladě už mě znají. ;D ;D

RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Franěk

Quote from: Pavel Horský on 28.02.2013, 13:56

Quote from: František Šohajda on 28.02.2013, 16:17
TAké to mám vžité jako "C" a když ho kupuji ve velkoskladě už mě znají. ;D ;D

Osobně jsem na tom podobně. Sice znám nové značení, ale tak nějak se mi ho nechce používat. Ve velkoobchodě zásadně používám staré značení, stejně jako při komunikaci s kolegy.
Podle mne bylo původní značení kabelů mnohem přehlednější.
Vím, že to nebude dlouho trvat a nezbude mi nic jiného, než se přizpůsobit. Prozatím "úspěšně trucuju".  o:-)  ;D ;D
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Václav Třetí

01.03.2013, 06:47 #12 Last Edit: 01.03.2013, 07:02 by Václav Třetí
Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 28.02.2013, 13:50
Přikázané barvy jsou pouze zelenožlutá a světle modrá. Pokud seženete kabel, který má fáze růžovou, bílou s kytičkama a červenou, klidně ho použijte (bude-li mít CE).

Já bych zase tak benevolentní nebyl, pokud má kabel barvy fázových žil č-h-č je plně srovnatelný s novými kabely s fázovými žilami barev č-h-š. Jedná se pouze o kabel staršího provedení, jen se musí dávat více  pozor na správné pořadí fází - hlavně tam, kde je to potřeba. Požadavek na zeleno/žlutý (pruhovaný) a modrý vodič pro PE a N nelze obejít.

K novému značení kombinace žil v kabelech mohu říct jen to, že ho znám a pokud možno nepoužívám, protože nevím, proč používat, něco tak nedokonalého byť novějšího. Staré značení A,B,C,D bylo jednoznačné, dnes se pod O schová A i D a někteří elektrikáři si potom myslí, že mohou dávat do vypínačů kabely s kombinací barev žil modrá - hnědá.

Skladníci obvykle znají obě značení, pokud něco popletou, tak mám spíš zkušenost, že je to při zadání požadavků podle nového značení.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Radim Strycharski

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 28.02.2013, 13:50

Tomu nějak nerozumím. Jak si potom vykládáte čl. 514.3.Z2 a Z3 ČSN 33 2000-5-51 ed. 3?

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Radim Strycharski on 01.03.2013, 08:26
Tomu nějak nerozumím. Jak si potom vykládáte čl. 514.3.Z2 a Z3 ČSN 33 2000-5-51 ed. 3?

Nojo, je to tam, ve staré 5-51 to nebylo. Pořád je to ale v souladu s normou, pokud jsou vodiče černá - hnědá - černá.

František Šohajda

Barva fázových vodičů AC je daná normou ! (dance)
Ale už ne jejich složením!.....

Kamil Novák

Když už jsme se dostali až sem, dovolím si malou podotázku :
Jaký typ kabelu taháte k malým ventilátorům s různými časovači (např. na WC nebo v bytových koupelnách), když je zde zapotřebí vodičů L, N a LT?

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

David Hruda

Obvykle CYKY-J 4x1,5 s tím, že šedou přeznačuji na modrou. ZŽ je tam k ničemu, ale co kdyby někdy přece jenom...
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz