• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kde bych mohl získat zkušenosti dobreho elektromontera?

Started by Keretsman, 28.02.2013, 08:56

previous topic - next topic

Keretsman

28.02.2013, 08:56 Last Edit: 28.02.2013, 17:18 by Miroslav Minařík

Mam vzdelani v oboru elektro, hlavne teorie (pripadny nedostatek ktere se vice/mene snadno doplni) a pramalo praxe.
Rad bych se zivil jako elektrikar - OSVC.
Protoze povahove nesnesu mizerne odvedenou praci tak bych nerad se ucil jen na svych vlastnich chybach.
Zjednodusene receno jde mi o to najit nekoho kdo by byl ochoten zastoupit roli dobreho ucnaku a v praxi se naucit jak spravne delat (a hlavne nedelat spatne) remeslo.
Konkretne podobu zauceni/spoluprace bychom pripadne doladily s konkretnim dotycnym.

Miroslav Minařík

V zahraničí je to běžné a u nás také možné.
Pokud budete ochoten pracovat zdarma aby dotyčný získal alespoň vaši práci, pak se určitě najdou lidé, kteří sdělí své know-how.

U renomovaných zahraničních firem je to ještě trošku jinak.
Nikoliv, že pouze pracujete zdarma. Vy zaplatíte té firmě, že se vůbec bude s vámi zabývat.
V Česku to však u některých firem začíná být také standardem.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jan Franěk

Možná by nebylo na začátku špatné, napsat odkud jste a kdy by jste byl schopen začít. Jestli máte nějaké základní zkušenosti, případně jaké zaměření elektro preferujete. Bytová výstavba, průmyslové instalace, stroje a tak podobně. Potom by se mohl někdo ozvat.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

František Šohajda

Quotepřípadně jaké zaměření elektro preferujete. Bytová výstavba, průmyslové instalace, stroje a tak podobně. Potom by se mohl někdo ozvat.

To je asi základ kladného hodnocení sama sebe..??
Znám firmy co dělají 15 roků byty, pak se dostanou (někdy záhadou.. ;D) na třeba výstavbu operačních sálů......(ať dám příklad z praxe)....a pak výsledek ??  :-\
Nejlépe dělat to, co dokonale umím ! o:-)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Schwarz

Jednou z cest je najít v okolí nějakého elektrikáře, který se již "těší do důchodu" a rád by předal svoje zkušenosti někomu, kdo si to zaslouží a současně by svoje "klienty" rád přenechal nějakému nástupci, který bude pokračovat v dobrém jméně "pana elektrikáře"...

Zní to hezky, vypadá to jednoduše, ale jednoduché to není. Ale za pokus jít touto cestou to stojí
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jiří Mudra

Nebo na dobu získání praxe nechat se zaměstnan elektrofirmou a pak jít na sebe (nebo se rozhodnout, že zamětnavatel je to dobrý a zůstat)
Elektrikář - údržbář §6, §8

Miroslav Minařík

Quote from: Jiří Mudra on 28.02.2013, 20:51
Nebo na dobu získání praxe nechat se zaměstnan elektrofirmou a pak jít na sebe (nebo se rozhodnout, že zamětnavatel je to dobrý a zůstat)

Ano, toto je typicky česká metoda.
Zaměstnat se a za peníze zaměstnavatele se to naučit.

Zaměstnavatel není sociální ústav.
Mzdu se zaměstnancem smění za jeho výkon! Nikoliv za svůj!
Dokud budou tyto praktiky stále v kurzu budeme stále tam, kde jsme ...
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Milan Hudec

To máš pravdu, ale mnoho zaměstnavateĺů ze sebe ústav dobrovolně dělá

Jiří Schwarz

Možná by byl na malou diskusi ještě jeden pohled na tuto problematiku:

- elektrické zařízení patří mezi VTZ a pro práci na něm je třeba mít jisté vzdělání a nějakou zkoušku podle vyhl.50
- to znamená, že ten, kdo chce na elektrickém zařízení dělat, musel absolvovat nějakou školu nebo alespoň odborné učiliště, kde se snad měl alespoň nějaký "základ" naučit, právě proto, aby se odlišil od těch, co "si jen něco přečetli v knize nebo našli na webu"
- jestliže něco umím, proč bych měl dělat zadarmo nebo dokonce platit za to, že budu moci dělat? Já bych jako správné viděl spíše to, že absolventa školy nebo učiliště někdo zaměstná, dá mu třeba výrazně nižší plat než "panu mistrovi", ale ten člověk přece zaměstnavateli odvede nějakou práci, i když "pomaleji, pod dozorem, nejprve jen jednodušší věci,..."

Pokud bychom se k tomu stavěli tak, že absolvent školy "má jen papír, ale neumí nic", a vše se musí začít učit až po škole, proč by byl ve vyhlášce požadavek na vzdělání v oboru?
Podle mě vzdělání je o znalostech, nikoliv o "papíru s razítkem".
Nebo je to u nás s tím školstvím tak špatně?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Josef Martinec

Škola mi dala jen teoretické základy, jen takovou tu lepší fyziku aby člověk věděl co jak funguje a co si může dovolit. Bytové instalace jsem se učil od táty když jsme řešily instalace u příbuzných, takže jsem ve škole byl za pěknou svini, protože jsem při probírání bytových instalací upozorňoval učitele na to, že tahle norma už neplatí 2 roky , tahle dobíhá , a že se toho polovina řeší jinak. Ano měl jsem učitele na stroje a přístroje, kterého jsme plně respektovaly, protože to byl praktik  který byl 15 let na šachtě a dokázal podporovat lidi v zájmu o obor. Ale třeba na měření jsme zažily učitele exota co dokázal zredukovat 15 školních wattmetrů na pět protože netušil co je proudová a napěťová cívka. 
V dnešní době to vidím, tak že středoškoláci často ani nemají zájem a na tu elektrotechniku jdou jen proto, že se nedostaly na IT obory. Pro praxi jsou skoro nepoužitelní protože dotace praxe je 3 hodiny týdně s tím že v tom jsou základy strojnictví , měření , základy slaboproudu a instalace + dva týdny praxe ročně ve firmě v době maturit. V tu chvíli je vidím já a zjišťuji že pomalu neumí spočítat úbytek napětí na vedení. Takže ano školství je na tom hodně špatně.

Jan Franěk

Upřímně. Nechápu proč se tady probírá stav školství a mladí, kteří nic neumějí. Taky jsme byli v jejich věku a někde jsme museli získat své dovednosti i informace. Ani mi jsme po učňáku, nebo škole, nebyli hotoví elektrikáři.
Tazatel se navíc k řemeslu postavil, tedy alespoň podle mě, jako chlap a snaží se získat praxi, místo prznění řemesla. Za sebe mohu říct, že se mi jeho postup zamlouvá a že mu fandím.

K dosažení kýženého výsledku,  mohou vést asi tři cesty.
1-nechat se zaměstnat a po nabití praxe i zkušeností se osamostatnit
2-nechat se najmout jako OSVČ na švarc-systém a opět sbírat zkušenosti
   ( i když  bez praxe a par 8 nebude možné pracovat jako OSVČ)
3- domluvit se s někým, kdo by si vás bral na výpomoc a postupně si tak doplňovat znalosti. O tom jestli za minimální mzdu, nebo v rámci školení zdarma, je teď jedno, jde o dohodu mezi vámi dvěma.

Najděte si ve svém okolí firmu, která je zaměřená na to, co by jste chtěl v budoucnu dělat a zkuste se tam domluvit.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Pavel Horský

Quote from: Miroslav Minařík on 28.02.2013, 21:11
Ano, toto je typicky česká metoda.
Zaměstnat se a za peníze zaměstnavatele se to naučit.

Zaměstnavatel není sociální ústav.
Mzdu se zaměstnancem smění za jeho výkon! Nikoliv za svůj!
Dokud budou tyto praktiky stále v kurzu budeme stále tam, kde jsme ...

No jo, ale pokud by tomu tak nemělo být, nevím tedy, kde by se to chudák po vyučení měl naučit.
Všichni dobře víme, že škola naučí základy, ale do života tě pak připraví získaná praxe.
Nám se to povídá, my jsme se učili pro podniky, který nás pak zaměstnal a kde se daly zkušenosti pochytit.

Horší je, že naučím mladíka vše co umím, připravím ho pro své povolání a on si pak založí firmu a bude mi vesele konkurovat, ale takový je holt život.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Hudec

František Šohajda

QuoteVšichni dobře víme, že škola naučí základy, ale do života tě pak připraví získaná praxe.
Nám se to povídá, my jsme se učili pro podniky, který nás pak zaměstnal a kde se daly zkušenosti pochytit.

jéje...vzpomínám.....jako tzv. preferované obory na stavbách jsme měli všechno jídlo zdarma....
po vyučení jsme museli být 3 roky u podniku zaměstnáni, jinak jsme platili za náklady vyučení.....
Ale to už je hluboká historie ..... :-X
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Quote from: František Šohajda on 01.03.2013, 16:45
jéje...vzpomínám.....jako tzv. preferované obory na stavbách jsme měli všechno jídlo zdarma....
po vyučení jsme museli být 3 roky u podniku zaměstnáni, jinak jsme platili za náklady vyučení.....

Ano, také jsem to tak měl, pro zajímavost uvedu tehdejší "nákladovou pokutu" 27 000kčs, tehdá asi tak deset průměrných platů.

Roman Šafránek

Quote from: Pavel Horský on 01.03.2013, 12:26
Horší je, že naučím mladíka vše co umím, připravím ho pro své povolání a on si pak založí firmu a bude mi vesele konkurovat, ale takový je holt život.

Šikovný mladík se ve firmě naučí, nabere zkušenost (mnoho jich ale nabere studiem v osobním volnu) a potom z firmy odejde nejčastěji kvůli peněz - firma ho nedocení, nebo se mu každou chvíli naskytne nějaká "bokovka" placená lépe než jeho práce, tak zjistí že to samostatně bude lepší.
Málokterý takto osamostatněný ale představuje velkou konkurenci pro "mateřskou firmu" (pokud toto taky není firma o 3 lidech) - sám se k větším zakázkám nepropracuje, nemá manažerské schopnosti aby vybudoval něco většího. Když se dostane k nějaké větší zakázce tak je zde veliké riziko nezaplacení faktury a v podstatě likvidace takové malé firmy. Takovýhle osamostatněný původní zaměstnanec naopak často pak je pro mateřskou firmu přínosem, protože si ho může najmout při větším náporu práce.
Pak je druhá část "troubů", kteří ve firmě zůstanou, iniciativa a samostudium žádné. Jsou sice loajální k firmě (nikam neutekli), někdy by ale bylo lepší se jich zbavit.

František Šohajda

QuotePak je druhá část "troubů", kteří ve firmě zůstanou, iniciativa a samostudium žádné. Jsou sice loajální k firmě (nikam neutekli), někdy by ale bylo lepší se jich zbavit.

A ti co majiteli žalují ! ;D ;D ;D ;D

Zdenek Rajmont

Vzít si do práce mladé ucho po škole je nejhorší chyba.
Já si pěkně počkám, až ho z první práce vyhodí, neboť v tu chvíli většinou ucho poznalo, zač je život.
Roli učitele života jako první zaměstnavatel dělat nehodlám a také nedělám.

Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz