• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:30

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký má smysl toto zapojení N a PE?

Started by David Hruda, 13.03.2013, 20:47

previous topic - next topic

David Hruda

13.03.2013, 20:47 Last Edit: 13.03.2013, 20:59 by Miroslav Minařík

V rozvaděči jsem nalezl takto (ne)zapojenou přepěťovou ochranu.
L1-L3 jsou odpojeny po nějaké závadě ve vn rozvodně, kdy zapracovaly (prý, nikdo si nic nepamatuje...).
Není mi ale jasné zapojení mezi N a PE, kde PR100 je jen propojovací modul a B20/C bleskojistka.
Sehnal jsem projekt a je to takhle i v projektu, ale nějak to nechápu.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jiří Schwarz

Podivnosti v zapojení přepěťovývh ochran nejsou žádnou velkou vyjímkou.
Na rozdíl od jiných komponentů špatně zapojená přepěťovka se dost často nepozná, ono to funguje,...
A přechod (rozdělení) PEN na N a PE a smysluplné zapojení přepěťovky je pro mnoho montérů i projektantů "vyšší dívčí", zapojení 3+1, kde je "4. modul" v podstatě vyzkratován méně než půl metrem drátu není žádný vyjímka.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Václav Třetí

Tak tyhle očouzené vraky z rozvaděče jedině vyházet i s kabeláží, buď použít nové a správně zapojit a nebo nic a záslepky. Máte to opravit nebo zrevidovat?
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

František Šohajda

Ty přepěťovky jsou po své životnosti !

Vyměnit, znovu zapojit ale tak aby nebyla v rozvaděči  smyčka z přívodních kabelů a napojení na PE... (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jaroslav Hasala

V zapojení těchto přepěťových ochran zřejmě problém nebude.
S tímto způsobem zapojení jsem se už několikrát setkal, je to takhle namalováno i v návodu výrobce, takže to asi nějaký význam má.
Jak psal kolega Schwarz, poměrně často se setkávám s tím, že jsou použité přepěťové ochrany pro TN-S (L1, L2, L3 a N) v rozvaděčích, kde je provedeno rozdělení PEN, takže skutečně je modul N v podstatě "vyzkratován".  
Podle mě to nemá žádný význam a šlo by v těchto případech použít ochrany pro TN-C , ale zajímal by mě názor dalších.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Milan Hudec

V tomto případě to je blbě a kdo to tak navrhl by zasloužil nakopat jednak použil zbytečně nejdqažší modul a zároveň zhoršil rovnováhu N PE chráněných vývodú, vzdálenost modulu od rozdělení bude zcela ind. s ohledem na konkrétní poměry

Jan Franěk

14.03.2013, 12:50 #6 Last Edit: 14.03.2013, 12:55 by Jan Franěk
Quote from: David Hruda on 13.03.2013, 20:47
Sehnal jsem projekt a je to takhle i v projektu,

Quote from: Jaroslav Hasala on 14.03.2013, 06:24
V zapojení těchto přepěťových ochran zřejmě problém nebude.
S tímto způsobem zapojení jsem se už několikrát setkal, je to takhle namalováno i v návodu výrobce, takže to asi nějaký význam má.

Quote from: Milan Hudec on 14.03.2013, 08:00
V tomto případě to je blbě a kdo to tak navrhl by zasloužil nakopat

Taky by mě zajímal ještě názor dalších kolegů  o:-) o:-) o:)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

David Hruda

Že jsou přepěťovky v pr... je jasné.
Jen doplním: jedná se o rozvaděč v jednom z poschodí administrativní budovy, přívod CYKY-J 5x10+CY25.
Vrtá mi hlavou stav mezi N a PE, kde je paralelně propojka a bleskojistka- jaký to může mít význam?

Quote from: Václav Třetí on 14.03.2013, 04:03
Tak tyhle očouzené vraky z rozvaděče jedině vyházet i s kabeláží, buď použít nové a správně zapojit a nebo nic a záslepky. Máte to opravit nebo zrevidovat?

Mám to zrevidovat - pro mě je to nevyhovující: rozpor s projektem. Posléze asi budu i opravovat, takže mě zajímá, jestli je tohle zapojení blbost, nebo je v tom nějaký fígl, který neznám.
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Kamil Novák

Quote from: David Hruda on 14.03.2013, 20:56
...mě zajímá, jestli je tohle zapojení blbost, nebo je v tom nějaký fígl, který neznám.

Podle mne je správně a) (blbost).
Jiskřiště mezi N a PE nemá důvod fungovat. Navrhl bych v RZ výměnu za standardní SPD v zapojení 3+1 a není co řešit.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Martin H.

Quote from: Jaroslav Hasala on 14.03.2013, 06:24
Jak psal kolega Schwarz, poměrně často se setkávám s tím, že jsou použité přepěťové ochrany pro TN-S (L1, L2, L3 a N) v rozvaděčích, kde je provedeno rozdělení PEN, takže skutečně je modul N v podstatě "vyzkratován".  

V mojom projekte na RD bola tiež (aj) takáto chyba, teraz vidím, že to nebolo nič neobvyklého.

Ale zaujímalo by ma, že keď taký rozvádzač potom "predpisovo" vyrába špecializovaná firma, čo spravia. Či si to všimnú, či sa pokúsia kontaktovať objednáteľa alebo projektanta alebo či to už po predchádzajúcich skúsenostiach s následnými reakciami radšej rovno zapoja a myslia si pritom svoje.

Potom by to bolo trochu ako s lekárnikmi. Musia dlho študovať, aby mohli podávať lieky z poličky podľa receptu od projektanta - teda chcel som napísať lekára.

Jiří Schwarz

Včerejší "úlovek", taky jsem příliš dobře nepochopil "wo co gou"
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

Kamil Novák

Quote from: Jiří Schwarz on 15.03.2013, 11:07
Včerejší "úlovek", taky jsem příliš dobře nepochopil "wo co gou"

Jistota je jistota.  ;D
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jiří Schwarz

Quote from: Kamil Novák on 15.03.2013, 11:37
Jistota je jistota.  ;D

Tady to není o "jistotě"

To je v jakémsi prostoru, kde se "potkává" více napájecích sítí, takže "snad" to tam má nějaké opodstatnění.
Tam je spíše chyba, že ta přepěťovka je "před jističem" a ten přívod je jištěn tak, že to asi pro tu přepěťovku bude poněkud "silné"..., takže kdyby se otevřela při nějaké špičce, možná by se "radostí rozptýlila do okolí"...

Je to prostor, kde se některé věci řeší "radikálně", viz obrázek, za tohle už mě chtěli mlátit i posílat na psychiatrii, když jsem to někomu zkusil z legrace navhrnout do koupelny...

David Hruda

Jirko, můžeš sdělit nějaké podrobnosti o tom, co je na obrázku? Na futrech bylo napětí?
www.elektro-hruda.cz

Milan Hudec

Jirko připojuji se, co tím chtěl někdo dokázat?

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 15.03.2013, 19:27
Jirko připojuji se, co tím chtěl někdo dokázat?

To mě překvapuje, že se ptáš právě ty.
To je v jedné napájecí stanici pro drážní trakci 25kV AC a tam se důsledně spojuje vše se vším "a důkladně".
Někde to mají udělané méně nápadně, tohle jsem si vyfotil právě proto, že je to tak "vystavené na odiv"...

A je tak drsnej žertík, když se někdo zeptá na pospojování v koupelně a já vytáhnu takový obrázek?

Lukáš Rotrekl

Takto máme v jedné fabrice pospojovanou zkušebnu výdejních stojanů PHM. Další podobná realizace je v provozním skladu PHM na Vědeckotechnickém parku v Roztokách.

Pak jsem stejné pospojení viděl v rozvodně v datovém centru ve Škoda Auto (2x nezávislé 22kV rozvodny, celkem 10 DA a DUPS o celkovém instalovaném příkonu 20MVA).
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Michal Lužný

Ve skladu barev jsme měli tou samou pásovinou prošpikovány všechny místnosti, futra, konstrukce, jen snad lopatku na smetí v kanceláři zapomněli zahrnout.  ;)