• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaká je spotřeba střídačů FVE když nevyrábí?

Started by Lukáš Rotrekl, 20.03.2013, 09:06

previous topic - next topic

Lukáš Rotrekl

Oslovil mě kamarád, který správcuje jednomu objektu. Má problém, že se mu "ztrácí elektrika". Neboli stoupla "stand by" spotřeba. Já se do objektu nedostanu (aspoň zatím).

Má obchozený co kde má a kolik to v klidu spotřebovává. Jediný co nedokázal, tak FVE. Jsou instalovány dva střídače po cca 11kW. Kolik by tyto mohly mít vlastní spotřebu v době, kdy FVE nevyrábí?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jakub Sedláček

Vlastní spotřeba pro 10kw 3fázový střídač u dvou firem každá jiná udávají vlastní spotřebu 1W. U jednofázových to samé.
"Neb člověk tvor zvířatům nadřazený jest, tedy tělem a duší oplývá, zoufalství propadnouti může"

ACEOF ACES

Jan Hájek

Ať si nechá udělat thermoscan FVE, třeba ho to překvapí.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Oldřich Morávek

21.03.2013, 06:49 #4 Last Edit: 22.03.2013, 11:38 by Fuk Tomáš
to Hájek:
Měl jsem za to, že střídače jsou ošetřené, proti "krmení" panelů.
Ty sice ve spotřebním režimu jet mohou, ale jen pokud je živí ostatní stringy.
Nebo se pletu?

Jaroslav Hasala

Pracoval jsem s různými střídači, nejvíce asi s KOSTAL PIKO. U těch byl "klidový" odběr menší než 1W.

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jirka Š. Svejkovský

21.03.2013, 08:28 #6 Last Edit: 22.03.2013, 11:40 by Fuk Tomáš
Aurora PVI-10.0-OUTD má night time losses < 2W.

Moderátor: vyčištěno od OT příspěvků.

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Petr Liskar

Quote from: Lukáš Rotrekl on 20.03.2013, 09:06
Má obchozený co kde má a kolik to v klidu spotřebovává. Jediný co nedokázal, tak FVE. Jsou instalovány dva střídače po cca 11kW. Kolik by tyto mohly mít vlastní spotřebu v době, kdy FVE nevyrábí?

Samotným střídačům odhaduji spotřebu v jednotkách wattu.
Nezapomeňte však na to, že další spotřebu dělá trvale sepnutá cívka stykače, něco odebírají i trvale běžící externí ochrany (napětová a frekvenční) a své si vezme i ten elektroměr FVE...

Martin Hroudný

Ať si tu stand-by spotřebu projde ještě jednou a pečlivěji. Takových řečí už jsem slyšel spousty ("nám tady nic už žrát elektřinu nemůže"), a obvykle se ještě na spoustu věcí zapomnělo. S oblibou se zapomíná hlavně na přitažené stykače v rozvaděčích (cca pár W/kus), vrata na motorový pohon, různé signálky a čidla ve vypínačích, mikrovlnky s hodinama, atp.
Stand-by spotřeba činí obvykle až 5-10% z celkové spotřeby elektřiny.

Vrána Robert

Quote from: Petr Liskar on 21.03.2013, 12:52
Samotným střídačům odhaduji spotřebu v jednotkách wattu.
Nezapomeňte však na to, že další spotřebu dělá trvale sepnutá cívka stykače, něco odebírají i trvale běžící externí ochrany (napětová a frekvenční) a své si vezme i ten elektroměr FVE...

I tohleto by se dalo v noci vypnout, asi by stačily obyč. spínací časové hodiny, které by toto vše v čase kdy nesvítí odpojily(např. od 20-6hod). Ty mechanické mají neměřitelný odběr - do 1W.

Pavel Žižka

03.04.2013, 22:55 #10 Last Edit: 24.04.2013, 18:59 by Miroslav Minařík
Quote from: Lukáš Rotrekl on 20.03.2013, 09:06
Oslovil mě kamarád, který správcuje jednomu objektu. Má problém, že se mu "ztrácí elektrika". Neboli stoupla "stand by" spotřeba. Já se do objektu nedostanu (aspoň zatím).

Vlastní spotřeba střídačů v nočním režimu je kolem 1W(některé i pod 1W). Zjistěte, zda není na střídačích zapojená datová komunikace, která samožřejmě běží 24 hodin denně. Dále bych se zaměřil na výstupní filtr, ten bývá také pod napětím i v noci a některé elektroměry nebo měřáky mohou načítat/ukazovat noční spotřebu desítky wattů, ale ve skutečnosti se jená o interferenci jaloviny mezi elektroměrem-kabelem-filtrem. 4Q elektromery měří potom dodávku kapacity. kleštový ampermetr ukazuje např. v noci 0,5 A.