• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

13.01.2026, 22:22

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč diodou prochází více proudu, než uvádí katalog?

Started by Veselý Jan, 22.03.2013, 16:34

previous topic - next topic

Veselý Jan

22.03.2013, 16:34 Last Edit: 22.03.2013, 18:08 by Miroslav Minařík

Mám diodu na 3,2V - 3,6V, proud by měl být 20mA, ale naměřil jsem 32,2mA - 32,7mA.
Mám transformátor z 230V na 12V (ale i s zátěží to má asi 13V),
zatím usměrňovací můstek a paralelně k tomu kondenzátor,
z usměrňovacího můstku vývody k diodě.

Je možné, že za to může usměrňovací můstek? Nebo v čem je problém?

Jiří Schwarz

Křišťálovou kouli mám "na kalibraci", tak nedokážu vyčíst vaše myšlenkové pochody a pochopit co v příspěvku chybí.

Pokud bude trafo dávat 13V, za ním bude usměrňovač a filtrace, bude tam DC napětí kolem 17 - 18V.

Ta dioda na 3,2 - 3,6V je nějaká modrá nebo bílá LED? Ta se nedá připojit přímo, tam musí být nějaký obvod omezující nebo upravující proud pro diodu.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jirka Š. Svejkovský

Čím jste to měřil? Čím jste to zatížil?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Juraj Rojko

Fuk Tomáš

Quote from: Veselý Jan on 22.03.2013, 16:34
Re: Proč diodou prochází více proudu, než uvádí katalog?

...Nebo v čem je problém?
Problém je v tom, že tu LED nenapájíte ze zdroje proudu 20 mA.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

ACEOF ACES

Problém je v tom, že napětí na transformátoru 12V (13V) je efektivmí hodnota.
Usměrněním a vyhlazením se hodnota napětí zvýší asi na 18V.
Po odpojení kondenzátoru by měl proud klesnout asi na 19mA.
Zapojení: Transformátor 12V -- usměrňovač -- dioda.
Předpokládám, že je použita dioda na 12V, jinak by se musel připojit do série s diodou příslušný odpor.

Veselý Jan

Ano, opravdu je tam 18V se zátěží a 20V bez zátěže. Zvýšením odporu se to pomalu zlepšuje, ale nemám přesný odpor, ale teď to má 22,3mA.

Jak je možné, že usměrňovacím můstkem se zvýší napětí?

Juraj Rojko

Protože měříte něco jiného - musíte pochopit co je to efektivní napětí a jaké napětí je za usměrňovačem na filtračním kondenzátoru.

Veselý Jan

Na kondenzátoru by snad mělo být stejné napětí jako na zdroji a na usměrnění nevím kde se napětí zvýší.

Juraj Rojko

Veselý Jan

Omlouvám se, nenacházel jsem ty správná klíčová slova, už je mi to vše moc jasné.

Moc děkuji