• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký typ jisticího prvků a kabelu CYKY použít pro dílnu s příkonem 10kW?

Started by Zuzana Šárošová, 28.03.2013, 16:27

previous topic - next topic

Zuzana Šárošová

Mám za úkol navrhnout rozvaděč pro dílnu, kde mám motory o zadaných výkonech 4kW, 5,5kW a 0,025kW (což je ventilátor).
Potřebuji poradit jakou hodnotu jistícího prvku mám použít pro jištění jednotlivých motorů a následně jaky typ kabelu CYKY tahat.

Jiří Schwarz

Jištění motoru se musí přizpůsobit nejen výkonu motoru, ale také rozběhu, charakteristice zátěže...:
- nesmí být příliš malé, aby to nevypadávalo při rozběhu
- nesmí být příliš velké, abychom minimalizovali přehřátí motoru a jeho poškození pokud se nerozběhne

Předpokládejme motory 4 a 5,5kW jako třífázové.

4kW při účiníku 0,8 je cca 5kVA, to je při 230/400V asi 7,2A, takže možná by vyhověl jistič C10/3, možná při rozběhu ne, možná by to podle druhu "stroje" chtělo tzv. motorový spouštěč nastavitelný někde v rozsahu do 12A a nastavit až po nasazení.
A kabel podle délky, jištění, impedance smyčky v místě připojení.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Lukáš Rotrekl

Quote from: Zuzana Šárošová on 28.03.2013, 16:27
Mám za úkol navrhnout rozvaděč pro dílnu, kde mám motory o zadaných výkonech 4kW, 5,5kW a 0,025kW (což je ventilátor).
Potřebuji poradit jakou hodnotu jistícího prvku mám použít pro jištění jednotlivých motorů a následně jaky typ kabelu CYKY tahat.

To je vaše pracovní náplň nebo školní cvičení? Pokud pracovní náplň je asi něco špatně.... Pokud je to školní cvičení, pravděpodobně jste k němu měli nějaký výklad. Zkuste tedy na řešení přijít a dát jej sem ke kontrole. Nebo zkuste položit dotaz nějak konkrétněji.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jaroslav Hasala

Nejjednoduší je použít tzv. "motorové spouštěče" a na nich nastavit proud odpovídající hodnotám uvedeným na štítcích motorů.
Pro přibližné určení odebíraného proudu u třífázových asynchroních motorů s kotvou nakrátko lze použít vztah
I (A) = 2 * výkon motru (kW).
U motoru 5,5 kW je možné, že bude určen pro rozběh Y/D.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Milan Hudec

Nejlépe bude, když si to ten co vám to zadal spočítá sám,

Milan Illek

Quote from: Lukáš Rotrekl on 28.03.2013, 17:17
To je vaše pracovní náplň nebo školní cvičení? Pokud pracovní náplň je asi něco špatně....

(jednicka)  :'(

Zuzana Šárošová

Quote from: Zuzana Šárošová on 28.03.2013, 16:27

Je to naštěstí jen školní úkol a vzhledem k tomu,že to je jen pro cvičení, tak nějak bližší informace k tomu nemám. Máme si vymyslet hodnotu soudobosti,což volím 0,8 a to je vážně všechno co k tomu mohu ještě říct.

Milan Hudec

To je jak koupit správný tvar a velikost podprdy pro kamošku, kterou jste naposledy viděla když vám bylo osm let

Lukáš Rotrekl

Ono si toho budete vymyslet evidentně více. Máte aspoň zadáno jak se dostat k výsledku? Počítat ručně nebo můžete použít výpočtový SW? Jste z odborné školy nebo je to nějaká fyzika na gymplu?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jiří Schwarz

Quote from: Zuzana Šárošová on 28.03.2013, 22:54
... Máme si vymyslet hodnotu soudobosti,což volím 0,8 a to je vážně všechno co k tomu mohu ještě říct.

To je ale v tomto případě tak trochu pitomost.
Činitel soudobosti se dá zvažovat u většího počtu spotřebičů.
Tady můžete ten nejslabší motor zanedbat, u těch 2 silnějších je to jasná volba:
1) nikdy nepoběží společně, pak se to navrhne podle silnějšího
2) mohou někdy běžet společně, pak se přívod dimenzuje na "oba"

A pro jednotlivé motory již není kam započítat nějaký činitel soudobosti
Nespletla jste to s účiníkem (cos"fí")? 0,8 by mohla být v praxi reálná hodnota
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)