• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak změřit nebo zjistit proč nesvítí zářivka u akvária?

Started by gebo82, 08.04.2013, 11:00

previous topic - next topic

gebo82

08.04.2013, 11:00 Last Edit: 08.04.2013, 11:02 by Miroslav Minařík

Koupil jsem si hotové akvárium s horním víkem ve kterém je zabudované světlo:
zářivková trubice, která po čase začala hodně blikat a pak zhasnula, vzal jsem ji teda, zašel do prodejny s elektrem a koupil trubici novou + k tomu jsem vzal i nový startér, namontoval trubici i startér do akvárka a stále nesvítí.
Poradíte mě prosím jak zjistit kde by mohla být chyba? Multimetr k vyzkoušení mám.

Jiří Schwarz

Je to "klasika" s tlumivkou a startérem?
Pak je dobré vše odpojit od sítě(!), zkusit multimetrem v režimu pro měření Ohmů zda není přerušen přívodní kabel - kde se to ohýbá (láme) je největší pravděpodobnost, nemělo by tam být více než nějaké desetinky Ohmů.. Stejně tak se dá zkusit tlumivka, ta nebude mít hodnotu blížící se nule, podle provedení desítky Ohmů by mohlo být OK. Vypínač je nebo není? V sepnutém stavu by měl mít odpor v desetinách ohmů.
A pak když je to akvárium, je provedení světla s "vyšší krytím"? (myslím IP, který proti vniknutí pevných látek a vody)
Pokud ne, což tak trochu předpokládám, vůbec by mě nepřekvapily "uhnilé" kontakty
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Neumann

Pokud to začalo blikat tak by to mohl být špatný kontakt, skkus zakvrdlat trubicí v patkách, popř, máš správně zacvaklý starter?, nechci z tebe dělat blba ale nekdy to zacvakne upně špatně.

František Šohajda

Vadná tlumivka (ať klasika nebo elektronika...) (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Zdeněk Pikhart

Vše co psali přede mnou a ještě,
pokud je trubice 18W a prodali vám startér 4-80W, nebo podobný, tak to nenastartuje. Prodejci to často neví, ale musíte mít startér pro 18W
revize, montáže a opravy převážně v občanské výstavbě a průmyslových provozech

Hugo K.

Václav Třetí

V zapojení s klasickou tlumivkou jako předřadným prvkem je třeba rozlišovat, zda je trubice zapojena na tlumivku jedna, nebo do příkonu 20W mohou být na tlumivce pro dvojnásobný příkon zapojeny dvě stejné trubice v serii. Pro jednu trubici se používá starter 4-80W (ozn. nápisem "Single"), pro dvě v serii se používá typ označený 4-20W (ozn. "Series"). Rozdíl mezi nimi je ten, že u typu pro 4-80W je použita doutnavka s bimetalovým kontaktem, která má zapalovací napětí kolem 180V, kdežto u typu pro 4-20W je doutnavka se zapalovacím napětím kolem 90V. Při použití jedné trubice do 20W (s vhodným typem tlumivky) je to jedno, výrobci obvykle osazují starter 4-80W.

Odrušovací člen jsem viděl naposledy u demontovaných těles vyrobených v 60. létech, v současnosti bývá použit obvykle pouze kompenzační kondenzátor a ten potrápit umí buď tím, že vyteče(staré typy s olejem) nebo u nových (hlavně italských) se potichu ztratí kapacita. Nedávno jsem opět řešil problém s dvoutrubicovými tělesy 2x36W, kondenzátory 8uF měly všechny po dvou létech 2-3uF! Ovšem tělesa svítila samozřejmě normálně, pouze spínače začaly odcházet tam, kde na nich bylo více těles najednou. Jalovina umí své...
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

gebo82

Potřeboval bych spíše poradit kde co bych měl naměřit multimetrem abych zjistil funkčnost toho zapojení?

František Janeček

Jiří Buben

Quote from: gebo82 on 02.07.2013, 13:09
Potřeboval bych spíše poradit kde co bych měl naměřit multimetrem abych zjistil funkčnost toho zapojení?

Dle přiložené fotografie multimetrem změříte maximálně hloubku vody v akvárku. Schema zapojení tam opravdu nevidím. ;D
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Tomáš Žabka

Možná by pomohlo odkapotovat a nafotit (i s případnými štítky jednotlivých komponent) pak se dá říci co by tomu mohlo být.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

gebo82

já to nafocené všechno mám, ale nedaří se mě to sem poslat..

gebo82

gebo82

gebo82

Tomáš Žabka

Na té tlumivce je obrázek zapojení takže proměřte v beznapětovém stavu (vytaženém ze záuvky) následující:

1. Vázový vodič  na vidlici až po začátek tlumyvky (mel by jste naměřit pod 1ohm)
2. tlumyvku (bude to nějaká vetší hodnota)
3. vystup z tlumivky po příslušný pol startéru (smyčka přes patici) (pod 1ohm)
4. druhý pol starteru proti N na vidlici (smyčka přes patici) (pod 1ohm)

Vypínač musí být v sepnutém stavu pokud vše bude v pořádku pak bude potřeba důkladná kontrola patic. Samozřejmě zatahejte za všechny dráty zda kvalitně drží.

Případně výměna startéru nebo trubice. Mě osobně se stalo, že zakoupené věci dvakrát po sobě nechodili :-) vždy uznali reklamaci (konkrétně pulzní zdroj na bodovky)

Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Terinka

Copak je toto? Nebude to pojistkové pouzdro?

Jan Franěk

No, není to moc dobře vidět, ale bude to zřejmě patice na startér.

Nechápu jednu věc. Kdyby jste to odnesli k nějakému elektrikáři, snadno najde závadu během 5minut. Její odstranění je pak  dalších pár minut. Zatím tady děláte fotky, udržujete diskusi a ztrácíte čas. Do 15 minut bych to opravil jen s tím, co mám sebou v pracovním autě, stejně jako většina elektrikářů. A to nemluvím o bezpečnosti a legislativě.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585