• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze zapojit dva světelné obvody do vícerámečku?

Started by Tonda Dejm, 09.04.2013, 21:03

previous topic - next topic

Tonda Dejm

09.04.2013, 21:03 Last Edit: 09.04.2013, 21:05 by Miroslav Minařík
Lze zapojit dva světelné obvody do vícerámečku (dvojrámečku s vypínači)?

U zásuvek je to jasné- dva obvody v jednom rámečku nelze ...

Miroslav Minařík

Quote from: Tonda Dejm on 09.04.2013, 21:03
Lze zapojit dva světelné obvody do vícerámečku (dvojrámečku s vypínači)?

Ptáte se asi na rozdílné fáze, nikoliv na obvody, že?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří Schwarz

Quote from: Tonda Dejm on 09.04.2013, 21:03
...

Mě to tak jasné není.
NESMÍ se u dvojzásuvky přerušit propojky a zapojit to do 2 různých okruhů (ono to zpravidla bez poškození ani nejde)
Ale pokud mám pod jedním "vícerámečkem" samostatné zásuvky, není tak úplně jasné, že by to nešlo.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Miroslav Minařík

Řekl bych, že má tazatel víceokruhové svítidlo a ptá se na možnost dvou rozdílných fází ...
Asi.
Ten dotaz je ...
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Tonda Dejm

Přesně tak, pane Minařík, jeden vypínač ve vícerámečku  třeba z L1, druhý z L2, a třeba i třetí z L3, samozřejmě každý přívod zvlášť ke každému (ať se zase někdo nechytne a neodvede diskuzi na sdružené obvody a podobně, nebo poloscifi polemizování  (norm))...

Děkuji   :)

Lukáš Rotrekl

Myslím, že dotaz je jednoznačný.... Myslí dva světelné okruhy za dvěma různými jističi

Osobně nejsem proti, jen bych se striktně vyvaroval použití dvojité krabice a použil dvě krabice spojené, tak aby byly obvody v krabicích prostorově odděleny.

Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Zdenek Hejčl

Přesně jak píše  Lukáš Rotrekl.
Ano je to možné. Když budou jednotlivé krabičky odděleny prostorově. Přepážkami, nebo jednotlivé krabičky spojené můstky.
A ještě si můžete kabely v krabičkách popsat, ke kterému obvodu náleží.  ;)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Milan Hudec

Tohle téma mne vždy zpění, bez ohledu na mírně nejasné ustanovení v normě zastám názor nasrat, v elektrice se má hrabat jen elektrikář a ten ať si pro výměnu vypínače vypne co libo, je to zase jedna ze situací kdy norma dle mého názoru popleteně myslí na bastlíře

Tonda Dejm

Moc vám všem děkuji za informace....  :)

T

František Šohajda

Může, je to i v TNI 33 2130 ,čl.3.8.8
Je to sice u zásuvek, ale je to podobné!!

Měl jsem nějakou výtku z kontroly TIČRu.....napsal jsem jim tento článek,moc o něm nevěděli! ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Otakar Dosbaba

Dobrá poznámka.  :)

Je třeba, aby si mnozí jedinci konečně začali pamatovat, že termíny "instalační krabice" a "...rámeček" mají různý význam. Provedení vícenásobné krabice je rozhodující, rámeček je pouze designový prvek.

Václav Třetí

Quote from: Jiří Schwarz on 09.04.2013, 21:27

NESMÍ se u dvojzásuvky přerušit propojky a zapojit to do 2 různých okruhů (ono to zpravidla bez poškození ani nejde)

Stále se zřejmě pamatuje tímto ustanovením na dvojzásuvky z 50. a 60. let, kde byly použity dva oddělené strojky, jejichž propojení pracovních zdířek bylo provedeno dvěma páskovými propojkami, na kterých bylo dokonce vylisováno "Dobře dotáhni" s šipkami směrem k šroubkům. Pouze ochranný kontakt byl z jednoho kusu materiálu pro obě části. Tyto šly velice dobře oddělit a dokonce pamatuji jakési zařízení, kde byly části zapojeny fází každá jinam. Jednalo se ovšem o zařízení zapojované přes jednofázovou vidlici do zásuvky, takže tam samozřejmě nehrozilo použití rozdílných fází ani zapojení přes dva jističe.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář