• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

14.01.2026, 03:03

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Čím prozvonit kabel?

Started by Pavelka Martin, 24.04.2013, 13:31

previous topic - next topic

Pavelka Martin

24.04.2013, 13:31 Last Edit: 24.04.2013, 15:19 by Miroslav Minařík

Chtěl bych si v domě zmapovat rozvody elektřiny a nevím jaký přístroj by k tomu byl vhodný.
Nepotřebuju ani tak moc vědět kudy přesně kabely vedou, ale spíš odkud kam.
Takže bych na jeden konec kabelu připojil nějaký vysílač signálu (samozřejmě elektrika by byla vypnutá) a pak pomocí sondy zjišťoval, kde je jeho konec.
Přesná dokumentace rozvodů neexistuje, tu bych si právě rád udělal.

Potřebuju doporučit nějaký ten přístroj, který klidně dokáže zjišťovat jen jeden kabel v jeden okamžik.
Našel jsem tento přístroj: Cable Tracker HCT-415, ale nevím jestli je dostatečný nebo mi doporučíte nějaký jiný?
Nepotřebuji profi řešení co dokáže rozlišit 16 kabelů najednou, ale něco jednoduchého a spolehlivého, cenově tak do 2000,- Kč.

Miroslav Minařík

Quote from: Pavelka Martin on 24.04.2013, 13:31
Chtěl bych si v domě zmapovat rozvody elektřiny a nevím jaký přístroj by k tomu byl vhodný.
Nepotřebuju ani tak moc vědět kudy přesně kabely vedou, ale spíš odkud kam.
Takže bych na jeden konec kabelu připojil nějaký vysílač signálu (samozřejmě elektrika by byla vypnutá) a pak pomocí sondy zjišťoval, kde je jeho konec.
Přesná dokumentace rozvodů neexistuje, tu bych si právě rád udělal.

Potřebuju doporučit nějaký ten přístroj, který klidně dokáže zjišťovat jen jeden kabel v jeden okamžik.
Našel jsem tento přístroj: Cable Tracker HCT-415, ale nevím jestli je dostatečný nebo mi doporučíte nějaký jiný?
Nepotřebuji profi řešení co dokáže rozlišit 16 kabelů najednou, ale něco jednoduchého a spolehlivého, cenově tak do 2000,- Kč.

Nejlevnější způsob je plochá baterka a bzučák.
Je to za hubičku a výsledek stejný.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Vít Rotrekl

Quote from: Miroslav Minařík on 24.04.2013, 15:20
Nejlevnější způsob je plochá baterka a bzučák.
Je to za hubičku a výsledek stejný.

Ale má to nevýhodu - v každé krabičce, zásuvce, vypínači rozpojit (ne že by to bylo na škodu) a pak znova zapojit.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jaroslav Hasala

Asi každý multimetr má kromě jiné i funkci akustické "zkratové zkoušečky". Jistě se to dá použít.
Nebo jinak :
V každém velkoobchodu elektro mají tzv. "obvodovou zkoušečku", v podstatě je to nějaká krabička s LED diodou a malou sirénkou. Pro napájení se obvykle používá 9V baterie.
Cena cca 200 Kč.
Dříve jsme si podobné věci bastlili sami, v dnešní době to opravdu není nutné.

Výhodnější pro běžné použití je obvodová zkoušečka, hlavně pro její jednoduchost a odolnost - ma rozdíl od multimetru snese i hrubší zacházení.

Při zkoušení obvodů je NUTNÉ vždy nejprve ověřit beznapěťový stav, aby jste nebyl nepříjemně překvapen  o:-) 
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Miroslav Minařík

Quote from: Jaroslav Hasala on 24.04.2013, 21:31
Při zkoušení obvodů je NUTNÉ vždy nejprve ověřit beznapěťový stav, aby jste nebyl nepříjemně překvapen  o:-)  

Také doporučuji
a přidám jednu příhodu, která se naštěstí nestala mě. Na vysokých pecích (dnes muzeum) ve Vítkovicích jsme nejdříve tahali, pak prozvoňovali a zapojovali ovládací kabely různých zařízení na peci. Pro představu jen prozvoňování žil nám třeba ve čtyřech lidech trvalo dva týdny.
K tomu účelu jsem si vyrobil ze starých leteckých sluchátek s mikrofonem pojítko se zvukovou obvodovou zkoušečkou.
Jeden seděl v rozvodně na zvoněném kabelu, připojený na smluvených barvách, (třeba první dvě černé za sebou od modrého apod.) druhý hupsl do multikáry a jel někam na druhou stranu najít smluvený pár vodičů. Na smluveném páru jsme byli stále v kontaktu a dalším třetím vodičem jsme pískali a nasazovali bužírky.
Kdo zná oholené kabely a chuhvalce žil k odizolování, ví, že je vše potřeba rozplést a udělat si pořádek. A kromě toho, než se dotknu banánkem sluchátek oholené žíly, brnknu s vodičem o zemnící šínu.
O tento pár sluchátek jsem přišel po té, co jsem je půjčil Boróšovi Trčkovi a ten mi je uškvařil. Jeden zvoněný vodič nepatřil k tomu chvostu zvoněného kabelu ale k jinému. A bylo to o to lepší, že na druhé straně se to dotýkalo šíny 500V.

To jen taková malá vzpomínka z roku asi 1988.  (norm)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!