• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je elektroinstalace bez krabic nad vypínači a zásuvkami výhodnější?

Started by Ladislav Pilař ml., 09.05.2013, 22:07

previous topic - next topic

Ladislav Pilař ml.

Potřeboval bych poradit. Budeme teď dělat novou elektroinstalaci v celém bytě a můžeme si vybrat mezi elektroinstalací, kde budou krabice nad zásuvkami a vypínači, nebo kde to bude tažené ze zásuvky do zásuvky.

Co jsem pochopil, tak bez těch krabic nemá smysl tam dávat husí krky, protože to stejně neprotáhnu, pokud tam budou třeba 2 kabely a půjde to přes roh a bude to dlouhý 12m.

Jeký styl doporučujete. Krabice, nebo rovnou ze zásuvky do zásuvky?

Elektrikář nám radí ze zásuvky do zásuvky (ale raději se ptám).

Miroslav Minařík

Quote from: Ladislav Pilař ml. on 09.05.2013, 22:07
Potřeboval bych poradit. Budeme teď dělat novou elektroinstalaci v celém bytě a můžeme si vybrat mezi elektroinstalací, kde budou krabice nad zásuvkami a vypínači, nebo kde to bude tažené ze zásuvky do zásuvky.

Co jsem pochopil, tak bez těch krabic nemá smysl tam dávat husí krky, protože to stejně neprotáhnu, pokud tam budou třeba 2 kabely a půjde to přes roh a bude to dlouhý 12m.

Jeký styl doporučujete. Krabice, nebo rovnou ze zásuvky do zásuvky?

Elektrikář nám radí ze zásuvky do zásuvky (ale raději se ptám).

Elektrikář radí?
Ale elektrikář není projektant.
Elektrikář provádí to, co projektant navrhne.
Proto se raďte s projektantem.

Jaký má důvod ušetřit krabice?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Lukáš Rotrekl

Opatrně..... I v dnešní době jsou projektanti, kteří dokážou do RD navrhnout napěťový chránič a v době hmoždinek do všeho možnýho a chemických kotev jsou schopni naprojektovat pod světla osazení dřevěných špalíků.... (dance)
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Miroslav Minařík

Quote from: Lukáš Rotrekl on 09.05.2013, 23:57
Opatrně..... I v dnešní době jsou projektanti, kteří dokážou do RD navrhnout napěťový chránič a v době hmoždinek do všeho možnýho a chemických kotev jsou schopni naprojektovat pod světla osazení dřevěných špalíků.... (dance)

To bezpochyby ano, alwe asi začnu psát román, co dokáže řemeslník investorovi vymluvit z projektu jako zbytečnost. Když slyším, že mi elektrikář radí ... Může to být zkušený nebo taky pouze teoretik.
O krabicích tady již téma bylo. Proč to opakovat znovu. Řešte raději zda instalační trubky a né krabice. Co to je za módu to vše očidit jak to jde? Úspora krabic? A mědi? Nebo někdo nechce vidět víčko?
.

....

Milan Hudec

To trochu nakopnu tvrzením, že projekt pro takéhle prkotiny je z převážné většiny kontraproduktivní, jelikož je tvořen nejméně schopným z party, který si vzal košili, procentuálně dosáhnu lepšího konečného výsledku, když mě instalaci provede průměrně schopný elektrikář i bez projektu, než kombinace Ctrl-C+UK se šroubovákem

Otakar Dosbaba

Řekl bych, že tazatel má stávající, min. asi 30let starou instalaci, řešenou pomocí metody odbočných krabic. Protože je laik, tak se dotazuje, zda na doporučovaném a dnes běžném způsobu jednoduchého smyčkování a odbočování pod instalačními přístroji není něco divného.
Také ještě přikládám otázku: Kolik lidí si dnes nechává zhotovit detailní prováděcí dokumentaci svého RD? V té "zdarma" pro stavební povolení samozřejmě detaily nikdo neřeší.

David Hruda

Quote from: Miroslav Minařík on 09.05.2013, 23:50
Jaký má důvod ušetřit krabice?

??
Elektrikář má pravdu, odbočné krabice se nedávají a smyčkuje se. Mnohokrát se tu o tom již diskutovalo. Důvodem není úspora krabic. Krky smysl taky nemají.
Quote from: Otakar Dosbaba on 10.05.2013, 07:48
Také ještě přikládám otázku: Kolik lidí si dnes nechává zhotovit detailní prováděcí dokumentaci svého RD? V té "zdarma" pro stavební povolení samozřejmě detaily nikdo neřeší.

Ještě jsem žádnou neviděl, takže myslím, že nikdo.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Miroslav Minařík

Neřekl jsem, že musí mít projekt. Řekl jsem, že se má ptát projektanta nikoliv toho, kdo to provádí. Elektrotechnika je rozsáhlý obor. Možná by si i veřejnost mohla povšimnout, že máme profese zcela odlišné.
U lékaře se také neptám sestry, co budu potřebovat za zákrok. Lékař s příslušnou specializací se podívá a subjektivně se rozhodne, co sestra může udělat sama a co udělá on.
Jak podobné, že?

Pak se předejde podobným nesmyslům jako, že jeden elektrikář povídal ...

Quote from: David Hruda on 10.05.2013, 07:57
?
Elektrikář má pravdu, odbočné krabice se nedávají a smyčkuje se. Mnohokrát se tu o tom již diskutovalo. Důvodem není úspora krabic. Krky smysl taky nemají.Ještě jsem žádnou neviděl, takže myslím, že nikdo.

Davide promiň, ale nenapadlo mne instalovat krabici, která nemá význam.
.

....

Pavel Horský

Quote from: Otakar Dosbaba on 10.05.2013, 07:48

A to je celý kámen úrazu.
Kdyby se vše neočůrávalo, byly by dokumentace ve stavu, v jakém je vyžaduje platná legislativa a diskuse na Elektrika.cz by se smrskly na polovinu.
Bohužel je tomu jinak a tak si laici a meloucháři nechávají navrhnout instalace zdarma zde na diskusním fóru a vůbec jim nepřijde divné, že takto prostě NE.
Vyčůránek vždy dofá, že narazí na nějakého joudu, který mu defacto navrhne vždy zdarma a jak je vidět, daří se.
Kdo pak tedy degraduje naše řemeslo? No jistě..............my sami.

Ale to jsem opět odbočil.

Upozorňuji, že výše psané řádky nespojuji s panem Pilařem ml.   o:-)

K dotazu: 

- přednostně smyčkování
- krky ne......ve většině případů jsou zbytečné a mají své jisté nevýhody
  při dobře navržené elektroinstalaci nebudete pak zmiňované krky nikdy potřebovat
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

František Šohajda

Zrovna před chvílí se mě ptal jeden budoucí stavitel RD, zda musí být projektová dokumentace na hromosvod ??Jeho provádějí elektrikář mu řekl, že ať nevyhazuje peníze za nic !? (zle)

A podobné je to ze silovinou....krabice jsou pak tam, kde je nikdo nehledá, většinou jsou zaomítány !!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Pavel Horský

Quote from: František Šohajda on 10.05.2013, 10:39
Zrovna před chvílí se mě ptal jeden budoucí stavitel RD, zda musí být projektová dokumentace na hromosvod ??Jeho provádějí elektrikář mu řekl, že ať nevyhazuje peníze za nic !? (zle)

Přísahám na vše co mi je svaté, že takový elektrikář by ji dostal z otočky, až by si překousl jazyk a to jsem docela klidný člověk.
Chci vidět ten hromosvod co mu pan chytrý elektrikář namontuje bez PD a pak chci vidět toho revizního technika, co ten bastl posvětí.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Petr Pavlíček 1

Quote from: František Šohajda on 10.05.2013, 10:39

Copak projektová dokumentace, ale většina lidí je toho názoru, že hromosvod je vlastně na nic. V obci kde bydlím je z dvaceti novostaveb hromosvod pouze na třech.
Na Žďársku projekt na elektroinstalaci potažmo hromosvod žádný úřad nevyžaduje.

Na druhou stranu mě přijde jako zlodějina chtít za stavební projekt typového domu 50 000Kč, když ani není upraven podle terénu. To se pak lidem nedivím, že když to nemusí být, tak do toho ty peníze nedají.

Quote from: Pavel Horský on 10.05.2013, 10:57
Přísahám na vše co mi je svaté, že takový elektrikář by ji dostal z otočky, až by si překousl jazyk a to jsem docela klidný člověk.
Chci vidět ten hromosvod co mu pan chytrý elektrikář namontuje bez PD a pak chci vidět toho revizního technika, co ten bastl posvětí.

Tak to by jste se ufackoval...

Jakub Janoušek

Mě taky čeká předělání rozvodů pro zásuvkové obvody a taktéž to budu dělat smyčkováním.
Jen se ještě s kolegou revizákem dohodnu jaký způsobem to provést.
Každý kdo si myslí, že na PE vodiči nemůže být napětí, je u mě sebevrah :D

Martin H.

Quote from: Petrpavlicek1 on 10.05.2013, 11:08
Copak projektová dokumentace, ale většina lidí je toho názoru, že hromosvod je vlastně na nic. V obci kde bydlím je z dvaceti novostaveb hromosvod pouze na třech.

Väčšina ľudí však nepozná nikoho, kto by na chýbajúci či zlý hromo-bleskozvod doplatil. Vo svojom okolí nepočuli ani len o skrytom zvode vytrhnutom zo zateplenia. Riziko je preto pre nich zanedbateľné.

Jan Palička

Quote from: Pavel Horský on 10.05.2013, 10:27

K dotazu: 

- přednostně smyčkování
- krky ne......ve většině případů jsou zbytečné a mají své jisté nevýhody
  při dobře navržené elektroinstalaci nebudete pak zmiňované krky nikdy potřebovat

Jak se trochu provařeně říká - nikdy neříkej nikdy - všechno má své pro a proti - že zásuvky smyčkováním o tom žádná. Ve světelných rozvodech mají krky s protaženými CY a krabicemi u stropu jisté výhody- když se za pár let modernizuje (třeba jinde zmiňovaným Foxtrotem, nebo se přidává další fáze k svítidlu), neseká se, ale protahuje.
Osobně považuji kombinaci smyčkovaných zásuvek a klasických světelných okruhů za optimální. Což bych taky chtěl po projektantovi

Ale to je opravdu o osobní preferenci

Milan Hudec

Mimo odovůdněných případů obvodü se schodišťáky, kdy vodiče v krabici pro jistotu spojuji pájením, krabice používám u instalací kde neplatí zákon o  naschválu, kdy porucha vznikne v krabici, kterou nikdo nenajde

Milan Illek

Quote from: Martin H. on 10.05.2013, 13:43
Väčšina ľudí však nepozná nikoho, kto by na chýbajúci či zlý hromo-bleskozvod doplatil.

Třeba pátrat na cintoríne.  ;D

Miroslav Minařík

Smyčkování je jedna disciplína. Trubkování druhá.
Pokud zmiňuji intuici, pak dávám za pravdu Pavlovi, že kabelům je lépe v omítce.
Ovšem natažené prázdné trubky pro pozdější protažení dat jsou k nezaplacení.

Ukázkový dům plný zmršeností je blízko nás. Stavitel postaví tři byty za 2-5 mega s tím, že technická vybavenost se rovná paneláku z 60. let. A to bez uzemnění a prý naprosto zbytečného hromosvodu.
Dokonce ani přívodní kabel nedal do chráničky.
.

....