• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je možné nějak rozporovat připojené jedno světlo na zásuvkový okruh?

Started by Šnajdr Josef, 14.05.2013, 19:58

previous topic - next topic

Milan Hudec

Quote from: Jan Franěk on 16.05.2013, 18:19
To je sice pravda, ale každá z částí se posuzuje podle jiných norem. Naštěstí. JInak by jsi k lampičce s 2x0,5mm přívodem asi nemohl uspět.   ;)

Pro 25W žárovku tento přívod jistě z hlediska zatížení stačí, ale nemusí vždy vydržet zkrat, toho bych se bál nejvíc.

Jan Franěk

OK. Tak zpět k otázce.

Co na to normy? Vlastně zatím asi nic moc. Sice toto zapojení není doporučené, ale teď mě nenapadá asi nic zásadního proti. Možná to někdo ještě doplní a vyvede mne z omylu. Člověk se pořád učí. Koukal jsem, se do svého závadovníku a prozatím jsem to naštěstí nemusel řešit

Co říká rozum na toto zapojení? ASi to, že bych rozhodně nečekal takovéto zapojení/bastl/ u novostavby. Považuji to za čistě zoufalé řešení. DOvedl bych si představit mnohem lepší/čistší/  řešení, než spojovat dva okruhy rozdílného využití  do sebe. ALe pokud bych na místě posoudil všechna rizika a nenašel bych tam žádný zásadní problém, z hlediska bezpečnosti, asi bych to dál neřešil. Snad jen zápisem do revizní zprávy /závadou/, ale takovou, která bezpečnost instalace zásadně nesnižuje. ALe to je čistě na každém zvlášť, jak zhodnotí rizika přímo na místě.
Vlastně mi to tak trochu připomíná nedávnou diskusi o kabelu UTP a jeho správném využití. Zde bych taky preferoval jiný způsob, ale pokud bych znal všechny místní podmínky a ostatní souvislosti a nenašel zásadní problém, vůbec bych to asi neřešil. Jde jen o to, že nemůžu automaticky schválit nějaké provedení, pokud nemám všechny informace. Nejlépe osobní, přímo z místa instalace. To se nejen mě, už několikrát nevyplatilo. Vlastně je lepší použít správné/doporučené/ zapojení, protože si ušetřite mnoho starostí. V opačném případě musíte umět své řešení ohájit.  To znamená doložit/způsob je na vás/, že to nesníží bezpečnost a funkčnost celku.

Pokud se na to podívám ještě jinak, tak mě zajímá, proč zde vlastně byla položena tato otázka. Potřebuje někdo "dostat" montážní firmu, nebo si chce jen ověřit, jestli to tak může být, případně potřebuje svoje řešení obhájit?

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Milan Hudec

František Janeček

Quote from: Milan Hudec on 16.05.2013, 17:59
Přiznám se, že takové to rozdělování (instalace, spotřebič, prodlužka) nemám moc v lásce, bezpečnost je jen jedna.

Bohužel musí existovat právě to rozdělování, protože je potřeba mít nějaká kriteria právě pro posouzení bezpečnosti jednotlivých částí.Zhotovíte instalaci v domě.Jaký materiál použijete, jakým způsobem uložíte kabely a jak je budete jistit, můžete ovlivnit a můžete za provedení této část ručitJak bude uživatel instalaci využívat a jaké použije někdy spotřebiče přímo ovlivnit nemůžete.Pouze mu můžete dát návod na používání.To, jak se bude vašich pokynů držet je ve hvězdách.Takže vznosné prohlášení, že bezpečnost je jen jedna, je v podstatě naprd. :)
Až bude mít každý spotřebič vlastní jištění, pak v tom budou i ty šňůry k lampičce.

Jan Franěk

Quote from: Milan Hudec on 16.05.2013, 20:05
Honzo ač se snažím, nemám co bych dodal, jednička

Tak to asi stárnu. Když se mnou i ty souhlasíš, tak je asi něco špatně  ;) ;) BUdu muset asi svoji odpověď ještě přehodnotit.  o:-)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jiří Schwarz

Quote from: Jan Franěk on 16.05.2013, 20:59
Tak to asi stárnu. Když se mnou i ty souhlasíš, tak je asi něco špatně  ;) ;) BUdu muset asi svoji odpověď ještě přehodnotit.  o:-)

Jak člověk stárne, začne se zklidňovat a více poslouchá druhé a přemýšlí o jejich slovech... Taky jsem býval větší "vztekloun"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

To Janeček, myšleno tak, že si jistě i mnoho elektrikářů vymazlí instalalaci a pak si tam klidně vrznou po koberci prodlužku

Milan Hudec

Jirko prdlajs, muži naopak mládnou, Honzova odpověd byla taková ta ve stylu p. Kurky

Šnajdr Josef

Jde pouze o ověření, instalace byla v RD již hotova a jedná se o jedno dodatečné světlo, které je již hotové, vlastník už nechtěl rozkopat půl místnosti. Ano tento zásuvkový okruh bude omezen jističem 10A, majitel souhlasí, norma nezakazuje, není to sice ideál, ale....a do PD a schématu se provede zákres ;), takže děkuji za váš čas.