• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je možné nějak rozporovat připojené jedno světlo na zásuvkový okruh?

Started by Šnajdr Josef, 14.05.2013, 19:58

previous topic - next topic

Šnajdr Josef

Je možné nějak rozporovat v novostavbě RD připojené jedno světlo do 10A na zásuvkový okruh (6x zásuvka) s předřazeným jištěním 10A?

Ludvík Kubík

Lukáš Rotrekl

Quote from: Ludvík Kubík on 14.05.2013, 23:10
Proč bylo 6 zásuvek napojeno na 10A jistič ?

Aby tam mohlo být připojeno světlo?

Ono s tím pořád dost elektrikářů žije, že světelnej okruh musí být jištěn 10A, protože vypínače jsou na 10A.
Na toto byla v 33 21 30 nějaká výjímka, jedno světlo na zásuvky nebo tak něco, ale nějak sem zatím necítil potřebu to použít, tak nevím přesně.....

Jak je to s kabeláží? 3x1,5, 3x2,5?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Ludvík Kubík

Quote from: Lukáš Rotrekl on 14.05.2013, 23:16
Aby tam mohlo být připojeno světlo?

Ono s tím pořád dost elektrikářů žije, že světelnej okruh musí být jištěn 10A, protože vypínače jsou na 10A.
Na toto byla v 33 21 30 nějaká výjímka, jedno světlo na zásuvky nebo tak něco, ale nějak sem zatím necítil potřebu to použít, tak nevím přesně.....

Jak je to s kabeláží? 3x1,5, 3x2,5?

Tomu rozumím, ale tady se jedná o novostavbu RD, tomu nerozumím.

Jiří Schwarz

Quote from: Ludvík Kubík on 14.05.2013, 23:28
Tomu rozumím, ale tady se jedná o novostavbu RD, tomu nerozumím.

Ale když je to novostavba, měl by na to být projekt a pokud je tam nějaké nestandardní řešení, měl by projektant jasně zdůvodnit proč to tak vymyslel.
(to jsem ale idealista... :) )
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Šnajdr Josef

zásuvky jsou taženy 2,5mm2 a na konci okruhu je ze zásuvky vyvedeno jedno světlo s vypínačem. Je to konec místnosti a světelný okruh nebyl poblíž. Je to prosím v rozporu s ČSN? Do PD se samozřejmě změna zakreslí, pokud to není v rozporu? 

František Šohajda

Spousta zásuvek ve zdravotnicvtví z IT soustavy jsou jištěny 6A !
Je to normální, protože přístroje větší jištění nepotřebují a jiné se tam zapínat nesmějí !
Kabel je 3x2,5 mm.....

Není to RD !
Ale příklad ,že to jde jistit i níže !

Jinak když je to novostavba a zásuvky pro všeobecné použití ?? Tak asi bude problém s těmi 10A !!Např u vysavače, žehličky a pod....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Lukáš Rotrekl

David Hruda

Quote from: Šnajdr Josef on 15.05.2013, 16:52
zásuvky jsou taženy 2,5mm2 a na konci okruhu je ze zásuvky vyvedeno jedno světlo s vypínačem. Je to konec místnosti a světelný okruh nebyl poblíž. Je to prosím v rozporu s ČSN? Do PD se samozřejmě změna zakreslí, pokud to není v rozporu? 

Pokud si dobře vzpomínám, je někde v normě doporučení nevytvářet sdružené okruhy z důvodu výpadku všeho najednou, ale zakázáno to podle mě není. (Nemám čas ani chuť to hledat.)
P.S. Ten, kdo zpracovává PD by to asi měl vědět jistě.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Šnajdr Josef

světlo je taženo 1,5mm2, žehličku a vysavač paní souběžně používat asi nebude :) jestli jsem pochopil dobře, tak norma to nezakazuje, myslím, že takovýchto instalací je spousta.

Lukáš Rotrekl

Ono pochybuju že, to tak bude v projektu... Předpokládám, že to byla nějaká znouzecnost během výstavby. Ale ppokud odpovídá jištění, tak bych to jako zásadní problém neviděl....

Juraj Rojko

Zásuvkový okruh jištěný 16A, do jedné (a více) zásuvek je připojena lampička, která má přívod 1mm2, papírově možná 1,5mm2 a vypínač, o kterém Číňan tvrdí (tj. doufá), že je na 6A. Běžná situace v každé domácnosti i kanceláři. V čem je řešení v otázce nebezpečnější i kdyby neodpovídalo normám?

František Janeček

Juraj Rojko

Quote from: František Janeček on 16.05.2013, 10:23
Ta lampička v zásuvce není součást instalace!

Ano, čekal jsem tuto námitku. Ale to na mé otázce nic nemění. V podstatě se ptám na to, proč se na to v případě jasných podmínek, tj. pevné instalace, tak dbá a v situacích mnohem komplikovanějších (např. ty lampičky jako příklad) se to vůbec neřeší.

David Hruda

Quote from: Juraj Rojko on 16.05.2013, 16:36
Ano, čekal jsem tuto námitku. Ale to na mé otázce nic nemění. V podstatě se ptám na to, proč se na to v případě jasných podmínek, tj. pevné instalace, tak dbá a v situacích mnohem komplikovanějších (např. ty lampičky jako příklad) se to vůbec neřeší.

Zřejmě se nepředpokládá, že někdo místo žárovky natočí "zlodějku" a bude z ní dalších 20 let napájet něco s příkonem 3,5kW.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Milan Hudec

Quote from: František Janeček on 16.05.2013, 10:23
Ta lampička v zásuvce není součást instalace!

Přiznám se, že takové to rozdělování (instalace, spotřebič, prodlužka) nemám moc v lásce, bezpečnost je jen jedna.

Jan Franěk

Quote from: Milan Hudec on 16.05.2013, 17:59
Přiznám se, že takové to rozdělování (instalace, spotřebič, prodlužka) nemám moc v lásce, bezpečnost je jen jedna.

To je sice pravda, ale každá z částí se posuzuje podle jiných norem. Naštěstí. JInak by jsi k lampičce s 2x0,5mm přívodem asi nemohl uspět.   ;)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Lukáš Rotrekl

Lampička má volně přístupnou šňůru, nikdo na ni nezapojí nic jiného, je dimenzována na světlo, které je s ní připojeno. Když se začne pálit ta (normální) člověk vezme lampičku a zahodí... Když se začne pálit kabel ve zdi, trvá to dost dlouho, než na to člověk přijde a u dřevostavby by mohlo být pozdě.... Takhle bých viděl rozdíl mezi pevnou instalací a lampičkou do zásuvky.